Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα για να κάνεις την καριέρα των ονείρων σου

Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα για να κάνεις την καριέρα των ονείρων σου

Είτε αναζητάς τομέα εργασίας είτε σκέφτεσαι πως χρειάζεσαι μια αλλαγή στη ζωή σου, αυτή η λίστα θα σε βοηθήσει να σκεφτείς out of the box

Όταν το θέμα της συζήτησης είναι η καριέρα και το επάγγελμα που θα επιλέξεις – όχι όταν βρίσκεσαι στο λύκειο, αλλά πολύ αργότερα, όταν έρχεται πραγματικά η στιγμή της επιλογής κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή σου – είναι βέβαιο, πως θα ακούσεις πολλά κλισέ.

Εν έτη 2022 όμως, δεν χρειάζεσαι κανένα από τα κλισέ αυτά, αλλά αντίθετα, χρειάζεται να δεις τι ισχύει στον κόσμο γύρω σου, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει, αυτό για το οποίο μπορείς να κάνεις όνειρα τώρα και στο μέλλον. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα οκτώ πιο περιζήτητα επαγγέλματα αυτή τη στιγμή, τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και διαφαίνεται πως θα έχουν και στο μέλλον. Μέχρι πρόσφατα, μάλιστα, πολλά από τα επαγγέλματα αυτά θεωρούνταν «ανδροκρατούμενα». Πλέον, ο δρόμος έχει ανοίξει και διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα και όλο και περισσότερες γυναίκες όχι μόνο εισβάλλουν στο ΙΤ, αλλά και κατακτούν τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως σήμερα υπάρχουν περισσότερες επιλογές καριέρας διαθέσιμες στις γυναίκες από ποτέ. Όπως όλες μας γνωρίζουμε καλά, κάθε γυναίκα σήμερα υποστηρίζει πολλούς ρόλους - αδερφή, κόρη, φίλη, σύζυγος, μητέρα, συνάδελφος και προϊσταμένη. Ενίοτε, θεωρούμε πως η καριέρα δεν «χωράει» στο πρόγραμμά μας, όμως δεν είναι καθόλου έτσι: Αντίθετα, σήμερα επιλέγουμε την καριέρα που μας γεμίζει, που μας αμείβει, που μας βοηθάει να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι top επιλογές καριέρας για τις γυναίκες σήμερα:

Eπιχειρηματίας

Ναι, τώρα μπορείς να ιδρύσεις τη δική σου επιχείρηση, να τη δεις να μεγαλώνει και να ξεπερνάει ακόμα και τις προσδοκίες σου. Είναι η στιγμή να κάνεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς, που ονειρεύεσαι, να κάνεις αυτό που λέμε «κάτι δικό σου». Τα πλεονεκτήματα είναι σαφή: Εργάζεσαι όπως και όποτε θέλεις, από όπου θέλεις, έχοντας την ευελιξία να συνδυάσεις τη ζωή και την καριέρα σου, όπως επιθυμείς εσύ. Φυσικά, πρόκειται για τεράστια πρόκληση, για την οποία θα χρειαστεί να κάνεις «θυσίες» - με την προϋπόθεση όμως ότι θα κάνεις αυτό που αγαπάς, «χωρίς κανέναν πάνω από το κεφάλι σου», σίγουρα, αξίζει. Προσοχή, όμως σε μία παράμετρο που ίσως δεν έχεις σκεφτεί επαρκώς πριν πάρεις την απόφασή σου: Η επιχείρηση θα έχει φυσικά την επικεφαλής που θα είσαι εσύ, θα έχει όμως – καλώς εχόντων των πραγμάτων – και εργαζόμενους – η τύχη των οποίων εν πολλοίς θα εξαρτάται από εσένα.

jenny-ueberberg-nKuY2wnXhbc-unsplash.jpg

IT (Information Technology)

Σύγχρονη εταιρεία χωρίς IT Department δεν υπάρχει πλέον πουθενά. Το τμήμα Τεχνολογίας πληροφοριών είναι υπεύθυνο για τα τεχνικά και τεχνολογικά ζητήματα μιας εταιρείας ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με συνδεσιμότητα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι σπουδές που απαιτούνται είναι στον τομέα της πληροφορικής, που μπορεί να συμπεριλάβει όμως και πολυτεχνικές ειδικότητες και άλλες με συγκεκριμένες παραμέτρους. Αν είσαι από τους τύπους που «καταλαβαίνουν» από κώδικες, πρέπει να γνωρίζεις πως το να ξέρεις πώς να κάνεις κωδικοποιήσει είναι μία από τις πιο χρήσιμες και απαιτητικές δεξιότητες στη σημερινή αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν τομέα με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζει την εργασία στο διαδίκτυο, τον σχεδιασμό λογισμικού και εφαρμογών, την εφαρμογή λύσεων πληροφορικής για επιχειρήσεις, την κυβερνο-ασφάλεια, τα smartphone κ.λπ.

marek-levak-eHL0KfDgQRs-unsplash.jpg

Ιατρική

Η πανδημία επανέφερε την Ιατρική στο προσκήνιο – όχι πως είχε φύγει και ποτέ βέβαια αυτό το επάγγελμα που έχει να κάνει με τον ανθρώπινο οργανισμό και την ίδια τη ζωή. Όμως οι συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, δελέασαν πολλούς που ξεκίνησαν να ονειρεύονται πόσα θα μπορούσαν να κάνουν για την επιστήμη και την παγκόσμια υγεία. Η ζήτηση για επαγγελματίες της Ιατρικής άλλωστε δεν… «πέφτει» ποτέ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ενώ εδώ έχει ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι υπάρχουν και πολλά επαγγέλματα πέριξ της ιατρικής που έχουν επίσης τεράστιο ενδιαφέρον – όπως για παράδειγμα, αυτό του φαρμακοποιού.

Beautiful young female doctor looking at camera in the office.
Portrait of beautiful young female doctor looking at camera in the office.

Δασκάλα

Οι μαμάδες μας ονειρεύονταν να γίνουν δασκάλες, πιθανώς και οι γιαγιάδες μας, όπως σίγουρα και εμείς, σε κάποια φάση της παιδικής μας ηλικίας. Όμως, εκείνο το όνειρο, που κάναμε μικρές, απέχει πάρα πολύ από το έργο των δασκάλων του αύριο. Με την τεχνολογία να μπαίνει στην Εκπαίδευση ολοένα και περισσότερο και με την τηλεκπαίδευση που εφαρμόστηκε ευρέως λόγω της πανδημίας άνοιξαν ακόμα περισσότεροι ορίζοντες. Μπορεί η ενασχόληση με παιδιά να μην είναι δελεαστική για όλες εμάς, όμως το αίσθημα ότι μεταδίδεις γνώσεις και κατά συνέπεια δίνεις ευκαιρίες στο πνεύμα ενός άλλου ανθρώπου να αναπτυχθεί και να προοδεύσει, μπορεί να είναι… ασύγκριτο!

thisisengineering-raeng-TXxiFuQLBKQ-unsplash.jpg

Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού

Όσες από εμάς έχουμε εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες γνωρίζουμε το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού – ως «HR» πιθανώς, από το αγγλικό Human Resources. Η καριέρα σε αυτόν τον τομέα προϋποθέτει συγκεκριμένες δεξιότητες και θεωρείται ιδανικός για γυναίκες που τους αρέσει να εργάζονται στον κόσμο των εταιριών και να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους, ιδίως για την επίλυση οργανωτικών ζητημάτων.

Στις περισσότερες εταιρείες το συγκεκριμένο τμήμα είναι υπεύθυνο για την τελική επιλογή υποψηφίων προς πρόσληψη, καθώς αναλαμβάνει από τη διαλογή των αιτήσεων έως την τελική συνέντευξη. Παράλληλα, στις αρμοδιότητές του εμπίπτουν διαδικασίες όπως ο καθορισμός των αμοιβών, των παροχών και των προνομίων των εργαζόμενων, τον σχεδιασμό συστημάτων αξιολόγησης, τη διαμόρφωση πολιτικών και δομών άδειας, τη φροντίδα της ευημερίας των εργαζομένων, αλλά και την επίλυση τυχόν διαφορών μεταξύ τους.

Cute girl in beige shirt touching glasses and holding laptop with smile. Indoor photo of beautiful female student preparing for lesson with computer at home..
Cute girl in beige shirt touching glasses and holding laptop with smile. Indoor photo of beautiful female student preparing for lesson with computer at home.

Ψυχολογία

Ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται όλο και βαθύτερα τη σημασία που έχει η ψυχική του υγεία και πλέον, ειδικά για τους νεότερους, η επίσκεψη στον ψυχολόγο δεν θεωρείται «ταμπού» σε καμία περίπτωση. Μετά την πανδημία και τα lock down, την ανατροπή των ζωών μας και τη συνειδητοποίηση πως ένας αόρατος εχθρός απειλεί τη ζωή και την υγεία μας, πάρα πολλοί από εμάς χρειαστήκαμε ψυχολογική υποστήριξη με διάφορους τρόπους. Το συγκεκριμένο επάγγελμα, πέραν από συγκεκριμένες ιδιότητες που απαιτεί από όποιον το επιλέξει – όπως για παράδειγμα η υπομονή και η ικανότητα να ακούς πραγματικά τον άλλον – απαιτεί σπουδές και μελέτη, ώστε να είσαι βέβαιη πως προσφέρεις σε αυτόν που έχει ανάγκη, ό,τι χρειάζεται.

fa-barboza-Bydac41Jg6Y-unsplash.jpg

Διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Ακόμα ένα επάγγελμα που ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Το σπίτι μας αναδείχθηκε σε χώρο που μπορούμε να περνάμε πολύ χρόνο, είτε για χαλάρωση αλλά είτε και για εργασία ή διασκέδαση. Γιατί λοιπόν, να μην αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία ενός ειδικού που θα μας υποδείξει πώς να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε κάθε γωνιά; Πιθανώς αν είσαι και ταλαντούχα στον συγκεκριμένο τομέα να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις ευκολότερα στις απαιτήσεις μιας καριέρας, όμως εφόσον σου αρέσει ως ιδέα μπορείς να σπουδάσεις και βεβαίως… στην πορεία να ανακαλύψεις πιθανά κρυμμένα σου ταλέντα!

Skillful florist at work
Skillful young floral designer looking through online-requests with help of digital tablet, pretty flower bouquet standing on wooden table

Media

Η καριέρα στα Media, στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, φυσικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ένας χώρος όπου δημιουργούνται διαρκώς νέες ευκαιρίες για όσους θέλουν να τις αρπάξουν! Μάλιστα, σήμερα υπάρχει και ο χώρος των social media που προσφέρεται για καριέρα, καθώς η διαχείριση των λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι full time job, είτε μιλάμε για το account ενός πολιτικού, μιας διασημότητες είτε και ενός παραδοσιακού ΜΜΕ.

Charming woman in black pants and light blouse is sitting on table. Office worker listens to music
Charming woman in black pants and light blouse is sitting on table. Office worker listens to music from phone on background of laptop and stationery

Μπορεί να είναι ένα από τα πολλά κλισέ που ακούμε καθημερινά, όμως πραγματικά αξίζει, να μπορείς να ακούς τον εαυτό σου και τα όνειρά σου και να τα ακολουθείς. Σε όποια φάση της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι, δεν είναι ποτέ αργά, να πάρεις την απόφαση, να αλλάξεις καριέρα και ζωή και να ξεπεράσεις τα όριά σου για να κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς!