Τα σημάδια που αποκαλύπτουν πως δεν έπρεπε να είχες επενδύσει σε εκείνο το ρούχο

Τα σημάδια που αποκαλύπτουν πως δεν έπρεπε να είχες επενδύσει σε εκείνο το ρούχο

Είναι αλήθεια πως αρκετές από εμάς έχουμε πέσει στην παγίδα να αγοράσουμε ρούχα που έμειναν για πάντα στα αζήτητα της ντουλάπας μας. 

Έχει περάσει μία εβδομάδα από την ημέρα που η αδερφή μου πήρε τη μεγάλη απόφαση να οργανώσει την γκαρνταρόμπα της. Μία εβδομάδα που το 50% των ρούχων της παραμένει ένα πολύχρωμο κουβάρι ή καλύτερα, ένα βουνό υφασμάτων στη μέση του δωματίου της, περιμένοντας να κερδίσει μία θέση πίσω στα ράφια και τις κρεμάστρες της.

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να την αφήσω μόνη σε μία τόσο απαιτητική διαδικασία, οπότε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ξεκινήσαμε μαζί αυτή την αποστολή, αδειάζοντας και τις δύο ντουλάπες της, αραδιάζοντας στο πάτωμα ρούχα, αξεσουάρ, κουτιά παπουτσιών και διαπιστώνοντας πως αρκετά από αυτά τα items είχαν ακόμη πάνω την τιμή τους.

Κοιτώντας τα ταμπελάκια των ρούχων, αναρωτιόμουν ποιοι ήταν οι λόγοι που την έπεισαν τότε να αγοράσει τα συγκεκριμένα κομμάτια, εφόσον δεν σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει ποτέ, ώσπου αποφάσισα να τη ρωτήσω ευθέως, για να λάβω την εξής –αποστομωτική- απάντηση, «ήξερα από την αρχή πως ήταν λάθος». Ναι, αλλά γιατί τα αγόρασες;

Είναι αλήθεια πως αρκετές από εμάς έχουμε πέσει στην παγίδα να αγοράσουμε ρούχα που έμειναν για πάντα στα αζήτητα της ντουλάπας μας. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, πώς θα καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε την κατάλληλη στιγμή πως ένα ρούχο δεν θα πιάσει «τόπο» παρά μόνο χώρο στην ντουλάπα μας; Και ακριβώς επειδή μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα «σημάδια» που αποκαλύπτουν γιατί δεν έπρεπε να επενδύσουμε σε ένα ρούχο που τελικά δεν φορέσαμε ποτέ.

Δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε, οπότε απλά ενδώσαμε στον πειρασμό

Αλήθεια, πόσες φορές σταθήκαμε μπροστά από τον καθρέφτη ενός καταστήματος, προσπαθώντας να αποφασίσουμε αν θέλουμε να αγοράσουμε ένα ρούχο ή όχι; Πόσες φορές πλησιάσαμε με δισταγμό μέχρι το ταμείο, χωρίς να είμαστε σίγουρες αν χρειαζόμαστε ή αν θέλουμε αυτό που είμαστε έτοιμες να αγοράσουμε; Συνεπώς, για να μην βρεθούμε ξανά σε αυτή τη δυσάρεστη θέση και για να μην επιστρέψουμε σπίτι μετανιωμένες για την αγορά μας, καλό θα ήταν να παραμείνουμε πιστές στην πρώτη εντύπωση, να βάλουμε το ρούχο πίσω στη θέση του και εφόσον δεν το ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά, να μην ενδώσουμε στον πειρασμό να το προσθέσουμε στην γκαρνταρόμπα μας.

becca-mchaffie-Fzde_6ITjkw-unsplash.jpg

Είναι ένα ρούχο που δεν συνδυάζεται με τα items που διαθέτουμε

Ακόμη και αν υποθέσουμε πως βρήκαμε ένα πραγματικά υπέροχο ρούχο, το οποίο πρέπει να αποκτήσουμε οπωσδήποτε, πόσο σίγουρες είμαστε ότι διαθέτουμε στην γκαρνταρόμπα μας τα υποδήματα και τα αξεσουάρ που θα το αναδείξουν; Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν αρκεί ένα ρούχο να είναι ωραίο, μοντέρνο ή κολακευτικό, αλλά χρειάζεται να μας εξυπηρετεί και στην καθημερινότητα, να «ξεκλειδώνει» πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς, για να κερδίσει μία θέση στην ντουλάπα μας. Ακριβώς για αυτό, αν δεν μπορούμε να σκαρφιστούμε τουλάχιστον δύο διαφορετικά outfits με αυτό το ρούχο που είμαστε έτοιμες να αγοράσουμε, καλύτερα να κρατήσουμε τα χρήματά μας ή να τα επενδύσουμε σε κάτι που θα μας φανεί χρήσιμο στο μέλλον.

pexels-the-lazy-artist-gallery-1488507.jpg

Πρόκειται για ένα κομμάτι που είναι μοναδική προσφορά, αλλά έχει κακή ποιότητα

Μπορεί η περίοδος των προσφορών να είναι η ευκαιρία μας για να αποκτήσουμε ένα ρούχο σε χαμηλότερη τιμή, την ίδια στιγμή όμως, είναι και το απόλυτο danger zone για όσες από εμάς δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας, μπαίνοντας σε ένα κατάστημα ένδυσης. Και αυτό είναι κάτι που η αδερφή μου γνωρίζει καλά, καθώς τα περισσότερα από τα ταμπελάκια που υπάρχουν πάνω στα αφόρετα ρούχα της, φέρουν πολύ χαμηλές τιμές, ενώ παρότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, μοιάζουν χιλιοφορεμένα. Συνεπώς, καλό θα ήταν να μην παρασυρόμαστε από την εκάστοτε εποχική πτώση των τιμών, αγοράζοντας τυχαία ρούχα που δίνονται... κοψοχρονιά, αλλά να εξετάζουμε αν η ποιότητά τους ανταποκρίνεται ακόμη και σε αυτό το ελάχιστο ποσό που είμαστε διατεθειμένες να δώσουμε για να τα αποκτήσουμε.

pexels-anna-tarazevich-5242808.jpg

Το ρούχο χρειαζόταν κάποια επιδιόρθωση ή ταίριαζε άψογα στη σιλουέτα μας

Ένας από τους πολλούς λόγους που μερικά ρούχα τα τρώει η σκόνη και ο σκόρος της ντουλάπας, είναι επειδή χρειάζονται επιδιόρθωση, αλλά εμείς είμαστε πολύ αναβλητικές ή πολυάσχολες για να επισκεφθούμε τη μοδίστρα της γειτονιάς μας. Αντίστοιχα, υπάρχουν τα ρούχα που αποφασίσαμε να αγοράσουμε απλώς επειδή ταίριαζαν άψογα στη σιλουέτα μας, ενώ στην πραγματικότητα δεν ταιριάζουν στο στυλ μας ή δεν συνδυάζονται εύκολα με τα υπόλοιπα items που υπάρχουν στην ντουλάπα μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα φτάσουμε μέχρι το ταμείο, να έχουμε στο μυαλό μας αρκετούς λόγους και επιχειρήματα για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αγορά, αλλιώς απλά θα ξοδέψουμε ένα ποσό για ένα ρούχο που ξέραμε από την αρχή πως δεν θα φορέσουμε ποτέ.

pexels-mikhail-nilov-6612632.jpg

Δεν θέλαμε να κακοκαρδίσουμε την πωλήτρια και υποκύψαμε στις πιέσεις της

Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχουν κάποιοι καλά εκπαιδευμένοι πωλητές, οι οποίοι είναι τόσο καλοί στη δουλειά τους που θα μπορούσαν να πουλήσουν ακόμη και ψυγεία στην Αλάσκα. Τι κι αν είναι πασίδηλο πως η τιμή ή η γραμμή ενός ρούχου δεν μας ταιριάζει; Αυτοί θα εφεύρουν επιχειρήματα για να μας πείσουν να βάλουμε το χέρι στο πορτοφόλι, να αγοράσουμε το ρούχο και να το μετανιώσουμε τη στιγμή που θα επιστρέψουμε σπίτι. Ωστόσο, οι καλοί πωλητές δεν είναι οι μόνοι που ευθύνονται για αυτή τη λάθος επιλογή, αφού εκείνοι συνήθως «πατάνε» πάνω στη δική μας αναποφασιστικότητα. Και το μόνο που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτή την «παγίδα» των αγορών είναι η αποφασιστικότητά μας, καθώς όσο πιο αποφασιστικές είμαστε για το αν θέλουμε ή όχι ένα ρούχο, τόσο πιο δύσκολο είναι να υποκύψουμε στις πιέσεις των υπαλλήλων.

pexels-andrea-piacquadio-3794129.jpg

Κλείνοντας, μην ξεχνάμε πως αν θέλουμε να αποκτήσουμε τη λειτουργική capsule γκαρνταρόμπα που επιθυμούμε, είναι απαραίτητο να γίνουμε λίγο πιο αυστηρές και επιλεκτικές με τα ρούχα που προσθέτουμε στην ντουλάπα μας. Έχοντας στο μυαλό μας τα παραπάνω σημάδια και ακολουθώντας το κανόνα που λέει πως «αν δεν σου κάθεται το ρούχο με την πρώτη ματιά, άφησέ το στη θέση του», είναι βέβαιο πως θα κάνουμε πιο έξυπνες αγορές στο μέλλον.