Εσύ έχεις θέσει στον σύντροφό σου αυτά τα τρία ερωτήματα;

Ιωάννα Κατσίμπα
Εσύ έχεις θέσει στον σύντροφό σου αυτά τα τρία ερωτήματα;

Όλες γνωρίζουμε πως οι σχέσεις θέλουν συνεχή προσπάθεια και δουλειά, εκείνο που ίσως αγνοούμε ωστόσο, είναι πως υπάρχουν κάποια σημεία – «κλειδιά», που είναι σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή μίας σχέσης με το έτερόν μας ήμισυ, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ... μεγάλων εκπλήξεων

Aκόμη και για εσένα που πιστεύεις ότι γνωρίζεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου εις βάθος, πάντα θα υπάρχουν κάποια θέματα που διστάζεις να αγγίξεις. Η αλήθεια είναι όμως πως οφείλεις να τα θέσεις στον αγαπημένο σου, ειδικά εάν βλέπεις το μέλλον σου μαζί του.

Στην περίπτωση μάλιστα που είσαι expert στα «do’s» and «don’t’s» μίας μακροχρόνιας σχέσης, γνωρίζεις πως η ειλικρίνεια και η ανοιχτή επικοινωνία είναι το «μυστικό» για να είναι επιτυχημένη και υγιής. Και τώρα θα αναρωτηθείς, πόσο εύκολο είναι να μην ξεπεράσεις τα όρια, στην προσπάθειά σου να εκμαιεύσεις τις απαντήσεις που θέλεις από εκείνον;

Κι όμως είναι! Αν μπορούσα να σου δώσω μία συμβουλή λοιπόν, θα ήταν να μην φοβηθείς να θέσεις στον σύντροφό σου μερικά ερωτήματα που σε απασχολούν και αναμφίβολα θα εξελίξουν τη σχέση σου. Ποιος ξέρει, ίσως αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι όμορφο. Γιατί λοιπόν να μην ρισκάρεις, θέτοντας τρία καίρια ερωτήματα, πριν η σχέση περάσει στο επόμενο στάδιο;

#1 Το saving money τι θέση έχει στη ζωή σου;

Σκέφτεσαι ότι το ζήτημα των χρημάτων δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αφορά σε αυτό το επίπεδο τη σχέση σας. Fyi Queenette, τα χρήματα είναι η δεύτερη κύρια αιτία των διαζυγίων και ο λόγος είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, αισθάνεται άβολα μιλώντας για το πώς διαχειρίζεται τα χρήματά του.

Αν μέχρι σήμερα πίστευες ότι το «πορτοφόλι» του καθενός είναι προσωπική υπόθεση, γράψε λάθος, μιας και ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών απολαβών, δεν είναι θέμα ταμπού. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να έχεις μία κοινή αντίληψη με τον σύντροφό σου, για τη θέση που κατέχει η αποταμίευση στη ζωή σας.

Μίλησε λοιπόν μαζί του για τις οικονομικές αποφάσεις, ανεξαρτήτως από το ποιος από τους δύο βγάζει περισσότερα χρήματα, προσπάθησε να μάθεις τους βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους στόχους του και συμβούλεψέ τον -εάν αισθάνεσαι πως το saving money είναι εντελώς άγνωστο για εκείνον. Ακόμη και εάν νιώθεις ότι είναι υπερβολικό να ζητάς τέτοιου είδους πληροφορίες, θυμήσου πως είναι σίγουρα μια σημαντική πτυχή κάθε σχέσης.

#2 Τι σημαίνει για εσένα η απιστία;

Αναρωτιέσαι ποιο είναι το πιο hot issue, γύρω από τις συζητήσεις περί σχέσεων; Μα φυσικά η απιστία, που όσα χρόνια και εάν περάσουν εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού, κυρίως από την πλευρά των γυναικών. Το ερώτημα ωστόσο, δεν είναι ποιο από τα δύο φύλα είναι πιο «επιρρεπές» στην απιστία, αλλά τι σημαίνει απιστία για τον καθένα μέσα σε μία σχέση. Η παρακολούθηση πορνό; Τα likes σε αναρτήσεις άλλων στο Instagram; Ο σχολιασμός στο TikTok; Η συνομιλία με έναν πρώην; Η σωματική επαφή με ένα τρίτο πρόσωπο; Ή ακόμη και η flirty διάθεση;

Μπορεί ο καθένας να έχει τον δικό του ορισμό για το τι θεωρεί απιστία, ωστόσο το σίγουρο είναι πως μετά το τέλος μίας συζήτησης όπως αυτή, είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Αν αυτό δεν συμβαίνει, καλό είναι να διακόψεις αυτήν τη σχέση, καθώς είναι πολύ πιθανό να τελειώσει νωρίτερα και πολύ πιο απότομα από ό,τι νομίζεις.

Angry woman tears paper photograph in two pieces

#3 Ποια είναι τα όνειρά σου;

Αν υπάρχει ένα ερώτημα που «ηχεί» στα αυτιά των περισσότερων στην αρχή μίας σχέσης είναι το εξής: «Πού πάει αυτή η σχέση;». Ακόμη και εάν γνωρίζεις εκ των προτέρων πως δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις προθέσεις του άλλου και φυσικά εκείνος τις δικές σου.

Για παράδειγμα, εάν ο ένας ονειρεύεται ένα μεγάλο σπίτι με κήπο, οικογένεια και παιδιά και ο άλλος να νοικιάσει το loft που «χαζεύει» εδώ και χρόνια κάπου στο Μεταξουργείο, τότε ένα είναι το σίγουρο: Τα «θέλω» σας διαφέρουν σημαντικά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να έρθει μια στιγμή στο μέλλον που οι «δρόμοι» σας θα συναντηθούν και πάλι, ωστόσο ίσως τώρα δεν είναι το σωστό timing.

Βλέπεις, όση υπομονή και εάν δείξει είτε ο ένας είτε ο άλλος, πάντα θα υπάρχει μέσα σου ένα ανεκπλήρωτο όνειρο, ένα απωθημένο που ιδανικά θα ήθελες να γίνει πραγματικότητα. Θέλεις τη γνώμη μου; Αν αισθάνεσαι ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ένα «βήμα» πίσω ή αντιλαμβάνεσαι πως και εσύ η ίδια δεν έχεις διάθεση να κάνεις μικρές εκπτώσεις στα «θέλω» σου, τότε μάλλον τα συναισθήματα δεν είναι όσο δυνατά νομίζεις.

Young woman making silence gesture while hug her husband

Ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος είπε πως «Δεν πρέπει να ταυτιζόμαστε με το έχω αλλά με το είμαι. Πρέπει να βρεις ποιος είσαι για να πας στο έχω. Για να αναπτύξεις σχέσεις πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι. Μην φοβηθείς ποιος είσαι». Τι σημαίνει αυτό; Πως όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον εαυτό μας αλλά και τις προθέσεις του συντρόφου μας, τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργήσουμε μία όμορφη και υγιή σχέση ή να βάλουμε την «τελεία» που χρειάζεται για να πάμε στην επόμενη. Αν μέχρι σήμερα λοιπόν, υπάρχουν ζητήματα που σε απασχολούν μέσα στη σχέση σου, αλλά δεν αισθάνεσαι έτοιμη να τα αγγίξεις, μην χάνεις άλλο χρόνο, μάθε ποιος είναι ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου και ποια είναι τα «πιστεύω» του, διότι η γνώση μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει.