Πώς να αξιοποιήσεις τις αργίες του Πάσχα προς όφελός σου;

Ιωάννα Κατσίμπα
Πώς να αξιοποιήσεις τις αργίες του Πάσχα προς όφελός σου;
Cheerful laughing girl in white socks lying on cushion. Indoor photo of slim young woman in pajamas relaxing in morning in room with gray interior.

Αυτό το Πάσχα, ο ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό σου αξίζει να γίνει η προτεραιότητά σου

Τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες είναι η καλύτερη αφορμή για να διώξουμε μακριά το στρες της καθημερινότητας, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να χαλαρώσουμε μακριά από τα dos and don’t’s ενός απαιτητικού 24ωρου, με απανωτά meetings, υπερωρίες και deadlines.

Ωστόσο, όσο μεγάλη και εάν είναι η ανάγκη μας για «me time» στην everyday routine μας, η αλήθεια είναι πως ακόμη και στα day-off, πολλές φορές, δεν καταφέρνουμε να αφιερώσουμε τον επιθυμητό χρόνο στον εαυτό μας. Διότι, μπορεί να μην είναι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που μας «χτυπούν την πόρτα», είναι όμως οι κοινωνικές: Το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι, το brunch με την κολλητή μας ή το πάρτι που πρέπει να πάμε το σαββατόβραδο. Και όλα αυτά, όταν το μόνο που θα θέλαμε είναι να είμαστε ξαπλωμένες στον αναπαυτικό καναπέ μας, κάνοντας beauté, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας binge-watching της αγαπημένης μας σειράς.

Αυτό το Πάσχα λοιπόν, ήρθε η στιγμή να κάνουμε το απαιτούμενο reset, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι οι άλλοτε ανέμελες στιγμές, που συνεπάγονται εξορμήσεις στην εξοχή και χρόνο με τα αγαπημένα πρόσωπα, θα μπουν σε «δεύτερη μοίρα». Κι όμως, αυτές οι ημέρες είναι μία ευκαιρία να αφήσεις στην άκρη τις κοινωνικές επιταγές και να αφιερώσεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Αρκεί να δώσεις νόημα στις λίγες αυτές στιγμές που έχεις να κάνεις πράγματα για σένα και πίστεψέ με, η ανανέωσή σου… είναι δεδομένη.

Αφιέρωσε χρόνο στα συναισθήματά σου

Λένε πως η εργασιοθεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος να βάλεις στην άκρη ένα πρόβλημα ή μία κατάσταση που σου δημιουργεί άγχος. Και φυσικά, αυτό είναι αλήθεια αν σκεφτείς πόσες φορές μέσα στους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας έχεις αποβάλλει εντελώς από το μυαλό σου τα αρνητικά συναισθήματα. Ο λόγος είναι πως όταν είσαι απασχολημένη, είναι πολύ εύκολο να αγνοήσεις το πώς αισθάνεσαι, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα σου δώσει τη λύση. Το να δίνεις χώρο για να αναγνωρίζεις και να εξερευνάς το πώς νιώθεις, ωφελεί σημαντικά την ψυχική σου υγεία. Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν, κάνε check in με τον εαυτό σου και άφησε τα συναισθήματά σου να έρθουν κοντά σου.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Κι όμως, το pampering του εαυτού σου είναι το «Α και το Ω» σε μία καθημερινότητα που τρέχει πιο γρήγορα από εσένα. Όσο δυνατή και εάν αισθάνεσαι, όσο κι αν νιώθεις πως μπορείς να αντεπεξέλθεις σε κάθε πρόκληση της ζωής σου -είτε είναι επαγγελματική είτε προσωπική- ένα είναι το σίγουρο: Οφείλεις να βρίσκεις αφορμές, έτσι ώστε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο, ένα homemade γεύμα ή η skincare routine σου είναι ένας τρόπος για να σου δώσεις επιτέλους τα «εύσημα».

Θέσε μελλοντικούς στόχους

Μπορεί στο άκουσμα της λέξης στόχος να σε κατακλύζει ένα παραγωγικό άγχος, ωστόσο δεν χρειάζεται κανένας λόγος Queenette. Οι στόχοι σου δεν χρειάζεται να είναι μακροπρόθεσμοι και σχεδόν άπιαστοι, αρκεί να ξεκινήσεις με μικρούς και εύκολους στόχους, όπως για παράδειγμα, τι θα ήθελες να κάνεις την ερχόμενη Τρίτη, μετά από τις ημέρες του Πάσχα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχεις ξεκουραστεί. Yoga session, dinner night με τις κολλητές σου ή ένα ρομαντικό δείπνο με τον σύντροφό σου; Όποια κι αν είναι η απάντηση, το να θέσεις μελλοντικούς στόχους είναι αναμφίβολα κάτι που θα σε αναζωογονήσει.

Μην το παρακάνεις με τις δουλειές του σπιτιού

Ναι, μπορεί μία γενική καθαριότητα στο σπίτι σου να ειναι αναγκαία, ωστόσο, μπορεί πάντα να περιμένει λίγο ακόμη. Βλέπεις, είναι πολύ καλύτερο να περάσεις τον χρόνο της αργείας, ανακαλύπτοντας ένα νέο μπαράκι ή καφέ στη γειτονιά σου, παρά να κάθεσαι και να καθαρίζεις κάθε γωνιά του σπιτιού σου, να οργανώνεις τα ράφια ή να σιδερώσεις τις ντάνες με τα ρούχα, έτσι δεν είναι;

Το φετινό Πάσχα, μπορείς να κάνεις ένα ξεχωριστό «δώρο» στον εαυτό σου και να χαλαρώσεις, μακριά από τα «πρέπει» της κοινωνικής σου ζωής. Άλλωστε, γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα πως αν υπάρχει κάτι που δεν θέλεις να σου συμβεί είναι να έρθει η Τρίτη ή η Τετάρτη του Πάσχα και εσύ να λες «μα πως πέρασε έτσι αυτό το Πάσχα και πάλι δεν κατάφερα να ξεκουραστώ». Για αυτό, ακολούθησε τη συμβουλή μου και άφησε στην άκρη υποχρεώσεις και ανούσιες συναντήσεις, διότι αυτές οι στιγμές είναι εν μέρει υπεύθυνες για το συναίσθημα που βιώνεις, επιστρέφοντας στην πραγματικότητα του γραφείου.