Τρεις τρόποι να ξεκινήσεις μία νέα φιλία, χωρίς να γίνεις cringe

Τρεις τρόποι να ξεκινήσεις μία νέα φιλία, χωρίς να γίνεις cringe

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να κάνεις μία καινούργια φιλία που θα διαρκέσει στον χρόνο;

Όταν ήμασταν παιδιά, ήταν εύκολο να κάνουμε φίλους. Αρκεί να μοιραζόμασταν ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια ή να πηγαίναμε στην παιδική χαρά και ξαφνικά, θα είχαμε δίπλα μας την καλύτερή μας φίλη, εκείνη που θα καλούσαμε στα παιδικά μας πάρτι, με την οποία θα παίζαμε κρυφτό και θα συζητούσαμε τα πάντα.

Τι γίνεται όμως όσο μεγαλώνουμε; Εκεί τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, καθώς τα ενδιαφέροντά μας είναι πιο συγκεκριμένα, γινόμαστε πιο επιλεκτικές και έχουμε έναν καλά δομημένο χαρακτήρα και μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Όσα χρόνια και εάν περάσουν, ωστόσο, η ανάγκη μας να έχουμε φίλους στη ζωή μας δεν σταματάει να είναι η «Νο1» προτεραιότητά μας.

Τι κι αν έχει περάσει καιρός από τότε που χρειάστηκε να κάνεις μία καινούργια φιλία; Θυμήσου πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα του να συναναστρέφεσαι καινούργιους ανθρώπους, που εν τέλει ίσως και να γίνουν οι νέοι κολλητοί σου. Αν και δεν υπάρχει manual απόκτησης φίλων για τους ενήλικες, λοιπόν, εδώ είναι τρεις τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να προσεγγίσεις ένα πρόσωπο που θα ήθελες να έχεις στη ζωή σου, χωρίς να φανείς cringe.

Δώσε σημασία στις ομοιότητές σας

H αλήθεια είναι πως το πιο εύκολο «μέσο» για να δημιουργηθεί μία νέα φιλία, είναι τα κοινά ενδιαφέροντα που θα σας φέρουν -θέλοντας και μη- πιο κοντά. Είτε πρόκειται για κάποιο χόμπι, είτε για μία καθημερινή συνήθεια ή για ένα στοιχείο του χαρακτήρα σας, τα κοινά σημεία είναι το «Α και το Ω» για να μπει ένα πρόσωπο αβίαστα στη ζωή σου.

Σχολιάζοντας, λοιπόν, την αγάπη σας για κάτι, όπως για παράδειγμα το camping, το ιταλικό φαγητό ή την έντεχνη μουσική, θα έχεις κάνει το πρώτο «βήμα» για να έρθεις πιο κοντά μαζί του. Μάλιστα, αυτά τα ενδιαφέροντα αποτελούν και την ιδανική αφορμή για μελλοντικά σχέδια και κοινές εμπειρίες, που ενδέχεται να ζήσετε μαζί.

Πρόσεξε όμως. Το «κλειδί» είναι να μην αναγκάσεις μία φιλία να δημιουργηθεί. Τι σημαίνει αυτό; Πως είναι σημαντικό να αποφύγεις τις υπερβολές και να μην προσπαθήσεις να γίνεις κάποια άλλη, προκειμένου να βρεις κάτι κοινό με το πρόσωπο που έχεις απέναντί σου. Η παρατήρηση και η επισήμανση αληθινών ομοιοτήτων, όχι μόνο θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα, αλλά συγχρόνως θα σας βοηθήσει να είστε αληθινές, αυξάνοντας τις πιθανότητες να δημιουργήσετε μία όμορφη φιλική σχέση.

Μην διστάζεις να κάνεις ερωτήσεις

Συχνά, πιστεύουμε ότι για να κερδίσουμε κάποιον, πρέπει να τον εντυπωσιάσουμε. Δηλαδή να έχουμε ενδιαφέροντα πράγματα να πούμε, να είμαστε καλά ενημερωμένες για διάφορα θέματα ή να είμαστε διασκεδαστικές. Γράψε λάθος, λοιπόν, διότι το «μυστικό» για να δημιουργήσεις όμορφες φιλίες και δυνατούς δεσμούς, είναι στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή να κάνεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου να αισθανθεί ότι σε ενδιαφέρει και πως περνάς καλά μαζί του.

Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Αρκεί να βάλεις στην άκρη τις βαρετές συζητήσεις και να θέσεις στον συνομιλητή σου ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, που θα σας κάνουν να γνωριστείτε εις βάθος. Ειδικά εάν πρόκειται για μια ολοκαίνουργια φιλία, μπορείς να ζητήσεις να σου προτείνει ένα νέο εστιατόριο, μία δραστηριότητα ή ένα κοντινό καφέ για τις work from home days της εβδομάδας σου.

Με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίσεις τον άλλον χωρίς η συζήτησή σας να έχει τη μορφή ανάκρισης και γιατί όχι, μπορείς να προτείνεις την επόμενη φορά να επισκεφτείτε κάποιο από αυτά τα μέρη για να το γνωρίσεις και εσύ από «πρώτο χέρι». Το να κάνεις ερωτήσεις, άλλωστε, δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη του άλλου ατόμου και ότι η συνάντησή σας δεν είναι μία ακόμη κοινωνική συναναστροφή.

Να προσφέρεις βοήθεια χωρίς δισταγμούς

Ένα από τα κύρια στοιχεία που διαχωρίζει τους καλούς φίλους, από τις περιστασιακές γνωριμίες είναι η συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη, η βοήθεια που είσαι διατεθειμένη να προσφέρεις και φυσικά, να σου προσφέρουν όταν τη χρειαστείς.

Όσο άβολο και εάν είναι για πολλούς ανθρώπους, να δεχθούν μία «χείρα βοηθείας», όλοι μας έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που θα είναι δίπλα μας σε κάθε απρόοπτο, που μπορεί να συμβεί στη ζωή μας. Γι' αυτό και το να ενημερώσεις κάποιον ότι είσαι διαθέσιμη, εάν χρειαστεί τη βοήθειά σου, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τον προσεγγίσεις και να τον ενημερώσεις διακριτικά ότι θέλεις να είσαι στη ζωή του.

Για παράδειγμα, εάν αναφέρει ότι μετακομίζει σε νέο κτήριο, μπορείς να προσφερθείς να μετακινήσετε μερικά κουτιά την ημέρα της μετακόμισης παρέα ή να τον βοηθήσεις να διαλέξει έπιπλα. Εάν, πάλι, αγχώνεται για μια παρουσίαση εργασίας ή για το meeting στο γραφείο, μπορείς να του προτείνεις να αναβάλλετε την έξοδό σας, ούτως ώστε να μην πιεστεί με τον χρόνο. Δείξε του, ότι είσαι εκεί για να τον βοηθήσεις να αισθανθεί καλύτερα και όχι για να τον πιέσεις ακόμη περισσότερο.

Το συναίσθημα του να κάνεις την πρώτη κίνηση σε μία φιλική σχέση, μπορεί να είναι το ίδιο άβολο με το να κάνεις το πρώτο «βήμα» σε μία ερωτική σχέση. Ωστόσο, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανοίξεις τον κύκλο σου και να βάλεις καινούργια άτομα στη ζωή σου. Πίστεψέ με, όσο κι αν σε αγχώνει ο τρόπος που θα προσεγγίσεις κάποιον σε φιλικό επίπεδο, σίγουρα η «χυλόπιτα» δεν είναι μία από τις απαντήσεις που μπορεί να λάβεις, οπότε μην ανησυχείς καθόλου. Το πολύ-πολύ να αισθανθείς και εσύ σταδιακά πως τα ενδιαφέροντα σας τελικά δεν είναι και τόσο κοινά.