Μήπως θέλεις και εσύ να γίνεις stay at home girlfriend;

Μήπως θέλεις και εσύ να γίνεις stay at home girlfriend;

Μπορεί να ονειρεύεσαι τη ζωή της Kendel Kay, αλλά μήπως να το ξανασκεφτείς;

Με τις συναδέλφους μου μοιραζόμαστε σχεδόν καθημερινά ένα κοινό μυστικό -μεταξύ σοβαρού και αστείου: Θέλουμε να γίνουμε stay at home girlfriends. Ναι, αυτά είναι πραγματικά φιλόδοξα life goals! Σε κάθε περίπτωση, αν είσαι ενεργή στο TikTok ή αν τα βράδια που δεν μπορείς να κοιμηθείς, καταλήγεις να ξεροσταλιάζεις στα YouTube Shorts, σίγουρα ο αλγόριθμος σου έχει εμφανίσει κάποιο βίντεο με την χαριτωμένη Kendel Kay.

Η Kendel Kay, ετών 25, είναι το πιο χαρακτηριστικό και δημοφιλές παράδειγμα του #stayathomegirlfriend, ενός trend που μάλλον ξεκίνησε η ίδια το 2022, όταν δημοσίευσε ένα post στο TikTok με τον τίτλο «day in my life» -αν και δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά καινούργιο. Στο βίντεο, η Kay τριγυρίζει στην ευρύχωρη κουζίνα της με μεταξωτές λευκές πιτζάμες, πίνει aloe shots και matcha, ετοιμάζει καφέ και βουτήματα για τον καλό της, κάνει λίγο journaling, ακολουθεί μία σχολαστική και μάλλον πανάκριβη skin care routine, στρώνει το κρεβάτι, ετοιμάζει πρωινό για δύο, πλένει τα πιάτα, βάζει πλυντήριο, πάει γυμναστήριο, γυρίζει και απλώνει τα ρούχα, ψωνίζει online, κάνει unboxing την παραγγελία που μόλις έλαβε, μαγειρεύει βραδινό, πέφτει για ύπνο, ξυπνάει και... η μέρα ξεκινάει ξανά από την αρχή.

Με λίγα λόγια, η Kendel Kay ή αλλιώς, ένα stay at home girlfriend, είναι στην πραγματικότητα μία gen z εκδοχή της παραδοσιακής νοικοκυράς, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τα οικιακά, τη φροντίδα του εαυτού της και του αγαπημένου της. Και ειλικρινά, δεν θα υπήρχε κάτι μεμπτό ή ενοχλητικό σε όλο αυτό, αν η Kendel δεν φλέξαρε ή δεν έκανε glamorize απροκάληπτα έναν τρόπο ζωής από τον οποίο οι γυναίκες έχουν δώσει αγώνες να απεγκλωβιστούν, έναν τρόπο ζωής που ακόμη και σήμερα κρατά ανθρώπους σε σπίτια, γάμους και σχέσεις, που μοιάζουν με χρυσά κλουβιά.

Stay at home girlfriend σημαίνει 20χρονη νοικοκυρά λίγο πριν την απόγνωση

Παρότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη, αναλυτική επεξήγηση για τον τίτλο stay at home girlfriend, μπορούμε να πούμε συνοπτικά πως αφορά κυρίως σε νεαρές, άγαμες γυναίκες χωρίς παιδιά, που βρίσκονται στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, οι οποίες δεν χρειάζεται να εργαστούν, διότι ο σύντροφός τους έχει ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα, από το οποίο μπορούν να ζουν πλουσιοπάροχα και οι δύο. Βλέπεις, πίσω από την άνετη, luxurious καθημερινότητα, τις «ιεροτελεστίες» self-care, τα κομψά homewear και τα healthy γεύματα με σπόρους chia και γάλα αμυγδάλου, τα θεμέλια αυτού του lifestyle βασίζονται στο ότι μία γυναίκα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του σπιτιού και του συντρόφου, την υποχρέωση να δείχνει κάθε στιγμή της ημέρας η καλύτερη δυνατή εκδοχή της, ενώ ο σύντροφός της είναι υπεύθυνος να φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. Και με το χέρι στην καρδιά, αυτό το σενάριο μου φαίνεται πολύ πιο τρομακτικό, από το να πρέπει να σηκωθείς στις εφτά το πρωί με hangover για να πας στο γραφείο.

Ναι, υπάρχει κάτι πιο αναχρονιστικό από το πρότυπο του stay at home girlfriend

Είναι κάπως οξύμωρο και ενοχλητικό να διαβάζεις στο comment section κάτω από τα post της Kay, σχόλια όπως, «μία άεργη που κάνει τα πάντα για τον Luke (o σύντροφος), «πάμε ολοταχώς προς τα πίσω», «δεν κάνεις τίποτα στη ζωή σου». Είναι οξύμωρο να επικρίνουν και να πατρονάρουν την Kay στο όνομα της έμφυλης ισότητας, λέγοντάς της πώς θα έπρεπε να ζει, σύμφωνα με εκείνους. Είναι οξύμωρο διότι έχουμε κάνει πολλά βήματα, για να μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως το να υποδεικνύεις σε μία γυναίκα ποιον τρόπο ζωής θα ακολουθήσει, είναι από μόνο του αρκετά αναχρονιστικό. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν υπάρχει κάτι προβληματικό στο trend stay at home girlfriend. Δεν μπορούμε να μην απορήσουμε πώς από την εξίσου τοξική hustle κουλτούρα του φιλόδοξου, δυναμικού girl boss φτάσαμε στο εντελώς άλλο άκρο, δηλαδή αυτό που επιβραβεύει μία γυναίκα με μία πολυτελή ζωή γεμάτη ανέσεις, αρκεί να εγκαταλείψει τα όνειρά της, να γίνει κομπάρσος στη ζωή της, να επιλέξει οικειοθελώς να «παγιδευτεί» οικονομικά και να εξαρτηθεί απόλυτα από έναν σύντροφο.

Μία ζωή που καμία δεν θέλει να ζήσει, αλλά αρκετές ονειρεύονται

Η Kendel Kay, όπως και άλλες γυναίκες που αυτοαποκαλούνται stay at home girlfriends και μίλησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη σε γνωστό site του εξωτερικού, έχουν καταφέρει πλέον να δημιουργήσουν δικές τους μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στη δημιουργία περιεχομένου, αλλά δεν είναι ικανές να τους παρέχουν τον τωρινό τρόπο ζωής τους. Κάπως έτσι, εφόσον οι σύντροφοι που έχουν, χορηγούν σε εκείνες μία ζωή που «πουλάει» στα social media, εκείνες έχουν τη δυνατότητα την αξιοποιήσουν και να επικεντρωθούν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: Nα δημιουργούν ένα glossy περιεχόμενο, με το οποίο ελάχιστες από εμάς ταυτίζονται, αρκετές θα θέλαμε να ζήσουμε προσωρινά, αλλά οι περισσότερες βρίσκουμε θλιβερό έως… ζοφερο και επικίνδυνο.

Βλέπεις, οι stay-at-home girlfriends που υπερασπίζονται τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το ότι έχουν δικό τους εισόδημα μέσα από το περιεχόμενο που παράγουν, στην πραγματικότητα εθελοτυφλούν, δεν βλέπουν μάλλον πέρα από τη μύτη τους ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το πρόβλημα. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι το lifestyle που προωθούν, απομακρύνει νέες γυναίκες από την αυτοπραγμάτωσή τους. Συγχρόνως, δημιουργεί ένα εύφορο έδαφος για να ανθίσουν σχέσεις συνεξάρτησης εις βάρος 20χρονων γυναικών, να καταλήξουν άνθρωποι στον δρόμο κυριολεκτικά -ή χειρότερα, μέσα σε κακοποιητικές σχέσεις και γάμους από όπου δεν θα ξέρουν πώς να ξεφύγουν, διότι εκ των πραγμάτων δεν θα έχουν τους οικονομικούς πόρους για να σταθούν στα πόδια τους και να το κάνουν.

Το σίγουρο είναι πως σε μία εποχή που το μισθολογικό χάσμα καλά κρατεί, που όλες ζούμε υπό τον φόβο της οικονομικής αστάθειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον, μπορεί να γελάμε αφελώς με τις συναδέλφους μας κατά τη διάρκεια του οκταώρου, ονειροπολώντας μία καθημερινότητα γεμάτη ευεξία και selfcare ως ξέγνοιαστες, καλλίγραμμες, στυλάτες, αψεγάδιαστες stay-at-home-girlfriends, αλλά στην πραγματικότητα, δεν θα την ευχόμασταν ούτε στον χειρότερο εχθρό μας.