Vacay mode on: Πώς θα θέσεις όρια πριν φύγεις διακοπές, για να μην «τσεκάρεις» emails στην άμμο!

Vacay mode on: Πώς θα θέσεις όρια πριν φύγεις διακοπές, για να μην «τσεκάρεις» emails στην άμμο!
Υπάρχει τρόπος να απολαύσεις τις διακοπές σου, χωρίς να σε αγχώνουν τα emails του γραφείου

Αν έχεις ήδη κλείσει δωμάτιο, έχεις κάνει download την κάρτα επιβίβασης και έχεις θέσει σε λειτουργία το «Thank you for your email. I'm out of the office and will be back on… » μήνυμα που θα συνοδεύει τα email σου, τότε είναι αλήθεια… έχει επισήμως ξεκινήσει η περίοδος των καλοκαιρινών σου διακοπών!

Το ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι το εξής: Ποιος είναι ο λόγος που εξακολουθείς να τσεκάρεις τα email σου, ενώ βρίσκεσαι καθ’ οδόν για τον πιο εξωτικό προορισμό του φετινού καλοκαιριού;

Η «always on» κουλτούρα, δημιουργεί έναν ολοένα και πιο σφιχτό «δεσμό» ανάμεσα σε εσένα, την προσωπική σου ζωή και τον ελεύθερό σου χρόνο, με το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως η καθημερινότητα, με τα απανωτά meetings, τα emails και τα deadlines, θα σε ακολουθεί ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης. Και όλα αυτά φυσικά, είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», αφού τα chat της δουλειάς σε Messenger και What’s up, αλλά και οι αναρτήσεις στα SoMe της εταιρείας σου, σίγουρα δεν θα πάψουν να σε «φορτώνουν» με πληροφορίες ακόμη και στην πιο εξωτική παραλία.

Μπορεί λοιπόν, να θεωρείς πως η λύση για εσένα είναι να επιλέξεις ένα μακρινό νησί σε μία από τις άγονες γραμμές της χώρας ή ακόμη καλύτερα, να σου γλιστρήσει τυχαία το κινητό στον πυθμένα της θάλασσας λίγο πριν αριβάρεις στον προορισμό σου, όμως ποιος ο λόγος για όλη αυτή την ταλαιπωρία, όταν μπορείς απλώς να θέσεις τα όριά σου στο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι, προτού φύγεις για διακοπές; Και αν αναρωτιέσαι πώς θα το πετύχεις αυτό, συνέχισε να διαβάζεις και πολύ γρήγορα θα ανακαλύψεις τέσσερις τρόπους για να μην σε βγάλει κανείς από το vacay mode σου.

#1 Ενημέρωσε το team του γραφείου για τα καλοκαιρινά σου πλάνα εκ των προτέρων

Συνήθως, όλα ξεκινάνε από τις εκκρεμότητες που ενδεχομένως έχεις αφήσει πίσω σου. Τι σημαίνει αυτό; Πως είναι σημαντικό να έχεις ενημερώσει αρκετές ημέρες πριν τους συναδέλφους σου, για το διάστημα της απουσίας σου από το γραφείο, έτσι ώστε να μην έχεις αφήσει pending καμία από τις αρμοδιότητές σου.

Βλέπεις, η πιο συχνή δικαιολογία για να σε «ενοχλήσει» κάποιος κατά τη διάρκεια των διακοπών σου, «κρύβει» μέσα της τη λέξη… εκκρεμότητα. Φρόντισε λοιπόν, να πετάξεις από την to-do list σου ό,τι μπορεί να δώσει μία αφορμή στους συναδέλφους σου για να διακόψουν την καλοκαιρινή σου ραστώνη.

#2 Να είσαι σαφής σχετικά με το τι σημαίνει «emergency»

Όλες έχουμε πει στους συναδέλφους μας ότι μπορούν να μας ενοχλήσουν εάν παραστεί η ανάγκη. Ωστόσο, μάλλον δεν είχαμε διευκρινίσει, τι είναι αναγκαίο και τι όχι για τον καθένα μας. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, ήρθε η στιγμή να προσδιοριστεί με σαφήνεια η λέξη «emergency», προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ειδικά εάν δεν έχεις καμία όρεξη να λαμβάνεις emails με κεφαλαία γράμματα, DM με τη λέξη SOS πρώτη-πρώτη ή απανωτά τηλεφωνήματα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Μην χάνεις χρόνο! Εξήγησε στους συναδέλφους σου πως οι ημέρες που θα βρίσκεσαι μακριά από το γραφείο και τις δεκάδες υποχρεώσεις, είναι πολύτιμες για εσένα, έτσι ώστε όταν επιστρέψεις, να έχεις ανανεωμένη διάθεση και όχι να νιώθεις σαν να εργαζόσουν remotely.

#3 Προγραμμάτισε την εβδομάδα της επιστροφής σου

Ναι, είναι πιο εύκολο να κάνεις switch off και να αφήσεις στην άκρη ό,τι σχετίζεται με το εργασιακό σου περιβάλλον, εάν γνωρίζεις πως η επιστροφή στο γραφείο δεν θα σε φέρει αντιμέτωπη με ένα εργασιακό χάος.

Ακόμη και οι workaholics της παρέας, άλλωστε, που δεν θεωρούν απαραίτητο να σταματήσουν να εργάζονται για ένα Χ διάστημα, γνωρίζουν πως η οργάνωση των αρμοδιοτήτων που έχουν να φέρουν εις πέρας κατά την επιστροφή τους, καθώς και η διευθέτηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεών, είναι σημαντικό να είναι καταγεγραμμένη. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουν την ευκαιρία να αδειάσουν εντελώς το μυαλό τους από emails, calls και deadlines αφού όλα θα είναι καλώς δρομολογημένα.

#4 Θυμήσου ότι τα όρια δεν σχετίζονται μόνο με τις καλοκαιρινές σου διακοπές

Σίγουρα, αν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απαντάς σε emails εκτός ωραρίου, δέχεσαι απρόοπτα τηλεφωνήματα και κάνεις chit-chat με τους συναδέλφους σου στο διάλειμμα, για θέματα που αφορούν στο γραφείο, θα δυσκολευτείς αρκετά να απενεργοποιήσεις τα notification κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σου διακοπών.

Βλέπεις, η συνήθεια είναι το ήμισυ του παντός! Ωστόσο, ακόμη και εάν δεν έχεις θέσει μέχρι σήμερα τα όριά σου στους συναδέλφους σου, οι φετινές διακοπές είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να το κάνεις και να αισθανθείς «ελεύθερη» ξανά!

Οι ημέρες του χρόνου που έχεις την ευκαιρία να ξεφύγεις από την καθημερινή σου ρουτίνα, να ζήσεις όμορφες στιγμές με τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα και να βρεις την εσωτερική ηρεμία που σου λείπει, καλώς ή κακώς είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Για αυτό, άκου τη συμβουλή μας και μην σπαταλάς τις ημέρες των καλοκαιρινών σου διακοπών, έχοντας το ένα πόδι πίσω στο γραφείο. Αν καταφέρεις να αφήσεις πίσω σου, ό,τι σχετίζεται με το επαγγελματικό σου περιβάλλον, ένα είναι το σίγουρο: Θα γυρίσεις πιο ανανεωμένη και ξεκούραστη από ποτέ!