Αν είσαι millenial, γίνεσαι 40 κι αυτά τα «μαθήματα ζωής» αλλάζουν την καθημερινότητά σου

Αν είσαι millenial, γίνεσαι 40 κι αυτά τα «μαθήματα ζωής» αλλάζουν την καθημερινότητά σου

Εάν βρίσκεσαι μία «ανάσα» πριν τα 40 και αισθάνεσαι πως έχει έρθει η ώρα για έναν από τους πιο σημαντικούς απολογισμούς της ζωής σου, δεν έχεις άδικο.

Βλέπεις, από όποια πλευρά και αν το δεις, τα 40 είναι ένα μεγάλο «ορόσημο» στη ζωή σου, γι’ αυτόν τον λόγο, η «είσοδός» σου εκεί, είναι ένα γεγονός που σίγουρα χρειάζεται την προσοχή σου.

Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο λόγος; Μα φυσικά το γεγονός πως στα 40 σου, γνωρίζεις καλύτερα από ποτέ τον εαυτό σου. Ναι, μπορεί στις δεκαετίες των 20 και των 30, ο απώτερος στόχος, κατά κανόνα, να είναι η επαγγελματική ανέλιξη και η προσωπική επιτυχία, όμως -μην αναλώνεσαι μόνο σε αυτά. Υπάρχουν εξίσου σημαντικοί στόχοι, που πρέπει να έχεις πετύχει, μέχρις ότου να σβήσεις τα 40α κεράκια της τούρτας σου.

Αν το μυαλό σου πηγαίνει αυτόματα σε ταξίδια ζωής, νεανικές «τρέλες» και άπιαστους στόχους, γράψε λάθος, αφού πριν μπεις στη δεκαετία των 40’s, υπάρχουν μερικά «μαθήματα ζωής» που είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο. Είσαι έτοιμη να τα ανακαλύψεις;

#1 Μάθε να είσαι εγωίστρια με τον χρόνο σου

Κι όμως, όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο πολύ μαθαίνουμε να εκτιμάμε τον πολύτιμο και συχνά «χαμένο» προσωπικό μας χρόνο. Αλήθεια, ποια ήταν η τελευταία φορά που έβαλες «φρένο» στη δουλειά ή προτίμησες να απουσιάσεις από μία κοινωνική υποχρέωση, έτσι ώστε να βρεις χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού σου; Αν ακόμη αναρωτιέσαι, ένα είναι το σίγουρο, ήρθε η στιγμή να βάλεις στο επίκεντρο εσένα και τον χρόνο που διαθέτεις στον εαυτό σου.

#2 Ζήσε μακριά από την πόλη σου

Το να αλλάξεις περιβάλλον και τρόπο ζωής, αναμφίβολα, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα «δώρα» που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Είτε πρόκειται για την κοντινότερη πόλη ή για το πιο μακρινό μέρος του κόσμου, το να ζήσεις για ένα διάστημα της ζωής σου μακριά από την πόλη σου, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου.

#3 Ξεκίνα γιόγκα ή πιλάτες

Η σωματική άσκηση δείχνει ξεκάθαρα πόσο αγαπάς και φροντίζεις τον εαυτό σου. Εάν για παράδειγμα, η καθημερινότητά σου είναι «σπίτι-δουλειά», «δουλειά-σπίτι», τότε μάλλον έχεις χάσει τον πραγματικό λόγο της ύπαρξής σου. Ωστόσο, επειδή ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις προς το καλύτερο, και ειδικά όσο διανύεις την 4η δεκαετία της ζωής σου, το να βάλεις στην everyday routine σου τη γυμναστική μέχρι να «πατήσεις» τα 40, είναι ζωτικής σημασίας.

#4 Κόψε τους δεσμούς με ανθρώπους και καταστάσεις που δεν σε εξυπηρετούν

Εάν υπάρχει μία μόνο συμβουλή που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς, είναι να μην συμβιώνεις με τοξικούς ανθρώπους και να μην εμμένεις σε τοξικές καταστάσεις. Ναι, μπορεί το πρόσωπο που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία σου, να είναι η κολλητή σου φίλη, η αγαπημένη σου αδερφή ή ο σύντροφός σου, από τη στιγμή όμως που η συναναστροφή μαζί τους δεν σου κάνει καλό, δεν υπάρχει άλλος «δρόμος» παρά μόνο να κόψεις κάθε επαφή μαζί τους. Μην ξεχνάς άλλωστε, πως συνήθως οι τοξικοί άνθρωποι προέρχονται από το πολύ στενό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.

#5 Μάθε να μαγειρεύεις

Μπορεί η μαγειρική να μην είναι η αγαπημένη σου ασχολία, και εδώ που τα λέμε δεν έχεις άδικο, αφού μόνο μία σεφ θα έμπαινε με χαρά καθημερινά στην κουζίνα. Πίστεψέ με, όμως, ακριβώς όπως έμαθαν τόσοι και τόσοι άνθρωποι να φροντίζουν τη διατροφή τους, μπορείς να μάθεις και εσύ να μαγειρεύεις και μάλιστα καλύτερα από τον καθένα. Διότι, όσο μεγαλώνεις, η αλήθεια είναι πως η σχέση αγάπης που θα «χτίσεις» με την κουζίνα σου, μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη σιλουέτα και τον οργανισμό σου.

#6 Κάνε αποταμίευση

Θυμάσαι εκείνον τον μικρό κουμπαρά που υπήρχε στο παιδικό σου δωμάτιο, ούτως ώστε να φυλάς μέσα τις οικονομίες σου από τα κάλαντα, από γιορτές και γενέθλια ή από τυχαία χαρτζιλίκια φίλων και συγγενών; Εάν ήδη αναπολείς εκείνα τα χρόνια, που αν μη τι άλλο η αποταμίευση ήταν στα καλύτερά της, ήρθε η στιγμή να επαναφέρεις αυτήν την τακτική στη ζωή σου. Και μπορεί πλέον στη θέση του ροζ κουμπαρά σου να υπάρχει μία πιστωτική κάρτα τραπέζης, ωστόσο μικρή σημασία έχει το πού θα κρατάς φυλαγμένα τα χρήματά σου. Το σημαντικό είναι να βάλεις «φρένο» σε ανούσιες σπατάλες και να φροντίσεις να δημιουργήσεις ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας, για την από εδώ και έπειτα ζωή σου.

#7 Μην αφήσεις το βιολογικό σου ρολόι να καθορίσει τις αποφάσεις σου

Κακά τα ψέματα, δεν είναι λίγες οι φορές που εμείς οι γυναίκες γινόμαστε «έρμαια» του περίφημου βιολογικού ρολογιού μας. Πόσες φορές δεν έχουμε χάσει την ευκαιρία να ζήσουμε ένα έντονο love story, να φύγουμε για ένα μακρινό ταξίδι χωρίς εισιτήριο επιστροφής ή να «κυνηγήσουμε» μία προαγωγή, μόνο και μόνο επειδή σκεφτόμαστε ότι η ηλικία μας επιβάλλει άλλες προτεραιότητες; Μην αφήσεις την ηλικία σου να καθορίσει τα «θέλω» και τις επιλογές σου! Διότι, το τι είναι σημαντικό για τη ζωή της καθεμίας, δεν εξαρτάται μόνο από τα στενά ηλικιακά μας όρια, αλλά πρωτίστως από τα όνειρά μας.

Ποτέ δεν είναι αργά για να βάλεις τα παραπάνω «μαθήματα ζωής» στην καθημερινότητά σου, μία δοκιμή θα σε πείσει. Διότι ποτέ δεν πρόκειται να είναι πολύ αργά για να αναθεωρήσεις και να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο. Για εσένα λοιπόν, που βρίσκεσαι ένα «βήμα» πριν το κατώφλι των 40, μην χάνεις άλλον χρόνο και ετοιμάσου να βάλεις στην everyday routine σου, οποιαδήποτε από τις παραπάνω life experiences έχεις αμελήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.