Μήπως πρέπει να «χωρίσεις» με την κολλητή σου; Αυτά τα «σημάδια» θα σου πουν την αλήθεια

Μήπως πρέπει να «χωρίσεις» με την κολλητή σου; Αυτά τα «σημάδια» θα σου πουν την αλήθεια

Όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε όλο και πιο επιλεκτικές με τους ανθρώπους που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας.

Και όχι, δεν αναφέρομαι στις κοινωνικές συναναστροφές, τους συντρόφους ή τις ευρύτερες παρέες με τις οποίες μπορεί να βρεθούμε για ένα after work drink, αλλά στις φιλίες ζωής, που σίγουρα αποτελούν σημαντικό «κομμάτι» της ζωής μας. Αν ήδη σου έρχεται στο μυαλό η κολλητή σου φίλη, λοιπόν, είσαι σε καλό δρόμο!

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κολλητή σου -ειδικά αν πρόκειται για μία μακροχρόνια σχέση ζωής- είναι ίσως ένας από τους πιο πολύτιμους ανθρώπους της ζωής σου. Και αυτό, διότι -όσο κλισέ κι αν σου ακούγεται- οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Τι συμβαίνει όμως, όταν μία φιλική σχέση πλήττεται τόσο βαθιά λόγω της παρέλευσης του χρόνου, που είναι επιτακτική ανάγκη να πέσουν οι «τίτλοι τέλους»;

Πρόκειται αναμφίβολα για μία δύσκολη απόφαση, που πολλές φορές είναι «μονόδρομος». Αν λοιπόν βρίσκεσαι κι εσύ στη μέση μίας φιλίας που πλέον δεν είναι όπως παλιά και ψάχνεις τρόπους να κατανοήσεις τι είναι το καλύτερο τόσο για εσένα όσο και για την άλλοτε κολλητή σου, ιδού τα «σημάδια» που θα σου δείξουν πως πρέπει να βάλεις τέλος στη σχέση αυτή.

Δεν έχεις διάθεση να βγεις μαζί της

Μήπως κάθε φορά που σου έρχεται μήνυμα στο κινητό ή χτυπάει το τηλέφωνο και βλέπεις το όνομά της, σκέφτεσαι τι δικαιολογία θα πεις για να αποφύγεις μία τυχόν έξοδο μαζί της; Τότε είναι ξεκάθαρο πως δεν έχεις όρεξη να κάνετε catch up και αντιμετωπίζεις τη συναναστροφή μαζί της σαν αγγαρεία ή υποχρέωση. Πίστεψέ με, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσεις μεμιάς να συναντιέσαι μαζί της, όμως μην ξεχνάς πως ο προσωπικός σου χρόνος είναι πολύτιμος και είναι σημαντικό να τον «ξοδεύεις» όπως και με όποιον θέλεις εσύ δίπλα σου. Αν μπορώ να σου δώσω λοιπόν μία συμβουλή είναι να πάρεις λίγο τον χρόνο σου και να απομακρυνθείς από εκείνη, ούτως ώστε να δεις και εσύ εάν όντως θα σου λείψει και κατά πόσο τελικά θέλεις να διατηρήσεις τη φιλία σας.

Είσαι απότομη κάθε φορά που βρίσκεστε

Αν έχουν αρχίσει σχεδόν τα πάντα στη συμπεριφορά της να σου σπάνε τα νεύρα, όπως για παράδειγμα η πολυλογία της ή η αυθάδειά της προς τρίτους, τότε αναρωτήσου: Αν ο σύντροφός σου, για παράδειγμα, είχε αυτά τα χαρακτηριστικά στην συμπεριφορά του, θα συνέχιζες να βγαίνεις μαζί του ή θα έλεγες ένα ωραιότατο thank you next; Και επειδή δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα ακολουθούσες τον δεύτερο «δρόμο», δεν υπάρχει λόγος να έχεις δυο μέτρα και δυο σταθμά, αφού οι σύντροφοι και οι φίλοι μας είναι προσωπικές μας επιλογές και οφείλουν να ταιριάζουν με τις αξίες και τα «πιστεύω» μας. Αντί λοιπόν να είσαι απότομη μαζί της κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπη με μία τέτοιου τύπου συμπεριφορά της, καλύτερα να την απομακρύνεις από τη ζωή σου.

Οι υπόλοιπες φίλες σου δεν τη συμπαθούν

Κι όμως, όταν όλα τα άτομα που βρίσκονται στον περίγυρό σου έχουν αρνητική άποψη για εκείνη ή προτιμάνε να ακυρώσουν την έξοδό σας, παρά να την υποστούν για όλο το βράδυ, μάλλον συμβαίνει αυτό που φοβάσαι αλλά υποψιάζεσαι! Ποιο είναι αυτό; Η συμπεριφορά της -ούτε είναι αυτή που θα ήθελες, για να μην μπορεί να κάνει παρέα με την παρέα σου, ούτε ταιριάζει με το προφίλ ενός ανθρώπου που θα ήθελες να φέρει τον τίτλο της καλύτερής σου φίλης. Επομένως, δεν έχεις παρά να αποδεχτείς πως μπορεί πριν κάποια χρόνια να ήσασταν αχώριστες, πλέον όμως υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία σας χωρίζουν.

Φοβάσαι να εκφράσεις τα συναισθήματά σου μπροστά της

Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω σε μία σχέση, είτε είναι οικογενειακή, είτε φιλική ή ερωτική. Αν λοιπόν δεν αισθάνεσαι ελεύθερη να της μιλήσεις για τους φόβους και τους προβληματισμούς σου, αν σκέφτεσαι ποια νέα της everyday routine σου θα της αναφέρεις και ποια θα αποκρύψεις ή αν θέλεις να της γκρινιάξεις για τα ασήμαντα προβλήματα της καθημερινότητας, όμως φοβάσαι την αντίδρασή της και την αρνητική της ενέργεια, που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι χειρότερα από ό,τι είσαι, ένα είναι το σίγουρο: Η σχέση σου με την κολλητή σου είναι πλέον μία ανειλικρινής σχέση.

Ναι, η αλήθεια είναι πως η δύναμη της συνήθειας έχει σημαντική επίδραση και στις φιλικές σχέσεις. Γι’ αυτό, το να «χωρίσεις» με την κολλητή σου φίλη μετά από μία μακροχρόνια σχέση με τα «πάνω» και τα «κάτω» της δεν είναι σίγουρα εύκολο εγχείρημα. Όμως θυμήσου πως οι άνθρωποι αλλάζουν, οι σχέσεις εξελίσσονται και σίγουρα, όσο μεγαλώνουμε ο κύκλος των ανθρώπων που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας… «στενεύει». Αν λοιπόν να νιώθεις πως η σχέση σου με την κολλητή σου τείνει να μετατραπεί σε μία τοξική σχέση, δεν έχεις παρά να την βγάλεις από τη ζωή σου, ούτως ώστε να προστατεύσεις τόσο εσένα όσο και εκείνη!