Glimmers: Οι σύντομες αλλά ανεκτίμητες αναλαμπές που δίνουν αξία στις μέρες σου

Glimmers: Οι σύντομες αλλά ανεκτίμητες αναλαμπές που δίνουν αξία στις μέρες σου

Η επιλογή του να παραμένεις αισιόδοξη σε μία πραγματικότητα η οποία σε triggerάρει με τους πιο ύπουλους τρόπους, είναι μία πράξη επαναστατική που απαιτεί καθημερινή εξάσκηση

Κάποιες μέρες είναι καλές, κάποιες άλλες είναι λιγότερο καλές. Μήπως οι δεύτερες, όμως, υπερβαίνουν αισθητά τις πρώτες; Μήπως δυσκολεύεσαι να συμφιλιωθείς με αυτό; Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσεις την υπομονή και την ηρεμία σου, σε μία πραγματικότητα που σε φέρνει αντιμέτωπη με ειδήσεις τις οποίες δεν χωράει ο νους σου, με την αγένεια των επιβατών στο τρένο, με την αδικαιολόγητη έπαρση μικρών ανθρώπων, με όλα τα ασήμαντα και ανυπέρβλητα, κοινωνικά και προσωπικά triggers που σε κάνουν να θέλεις να φωνάξεις, «ας σταματήσει επιτέλους κάποιος τη Γη να κατέβω»;

Η επιλογή του να παραμένεις αισιόδοξη σε μία πραγματικότητα η οποία σε triggerάρει με τους πιο ύπουλους τρόπους, είναι μία πράξη επαναστατική που απαιτεί καθημερινή εξάσκηση. Βλέπεις, για να αντισταθείς στην κατάφορη ασχήμια, πρέπει να εκπαιδεύσεις το μυαλό και τις αισθήσεις σου, ώστε να διακρίνουν τις ανεπαίσθητες ομορφιές που σε περιβάλλουν, δηλαδή τα glimmers. Τι είναι τα glimmers; Κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι το «αντίδοτο» των triggers, οι φωτεινές «πινελιές» που μετατρέπουν την πεζή καθημερινότητα σε ποίημα, αναλαμπές που μας «πλημμυρίζουν» χαρά, ελπίδα και στην καλύτερη, μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια, σε έναν κόσμο λιγάκι hardcore.

Glimmers σημαίνει ατόφια χαρά που τη βρίσκεις στα πιο απρόσμενα μέρη

Ο όρος glimmers δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για μία έννοια που καθιερώθηκε από τον νευροεπιστήμονα Stephen Porges το 1995 μέσα από το έργο του «Polyvagal Τheory», ενώ το 2018 συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο «The Polyvagal Theory in Therapy: Engaging the Rhythm of Regulation» της κοινωνικής λειτουργού Deb Dana. Κέρδισε μεγάλη απήχηση τον Φεβρουάριο του 2022, έπειτα από ένα βίντεο που ανάρτησε η ψυχολόγος Justine Grosso στο TikTok, το οποίο συγκέντρωσε 100.000 προβολές. Σύμφωνα με την Dana, τα glimmers μας βοηθούν να ρυθμίσουμε με τέτοιον τρόπο το νευρικό μας σύστημα, ώστε να νιώθουμε πιο ανάλαφροι, διαυγείς και λιγότερο triggered.

Μία αδέσποτη γάτα που αποδείχθηκε ιδιαίτερα δεκτική στα χάδια μας, ένα ουράνιο τόξο που κατακτά τον ουρανό έπειτα από μία καταιγίδα, ένα βάζο γεμάτο λουλούδια στο τραπέζι της κουζίνας, μία αγκαλιά από ένα πρόσωπο που μας έχει λείψει πολύ, ο παφλασμός των κυμάτων στα πόδια μας, η πρώτη γουλιά από τον αγαπημένο μας καφέ ή μια μπουκιά από το comfort food μας, είναι οι μικρές αναλαμπές, τα glimmers που μας ανεβάζουν τη διάθεση, που μας βοηθούν να βρίσκουμε έστω και για λίγο την ισορροπία μας, σε έναν κόσμο που μοιάζει ανισόρροπος και μερικές φορές εναντίον μας.

Στο «κυνήγι» των glimmers αρκεί να έχεις μάτια, αυτιά και αγκαλιά ανοιχτή

Σε μία σύγχρονη εποχή που κυριαρχούν ο φόβος και η τοξικότητα, δεν μας προκαλεί έκπληξη που ο όρος glimmers έχει συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 3,2 εκατομμύρια προβολές μόνο στο TikTok. Βλέπεις, υπάρχουν creators που «κυνηγούν» τη χαρά και την ομορφιά μέσα στο σκοτάδι, που θέλουν να τις κάνουν spread σε ένα ευρύτερο κοινό μέσα από τα βίντεο και τις αναρτήσεις τους, τροφοδοτώντας έτσι το feed μας με μικρές δόσεις ή μάλλον, με κύματα αισιοδοξίας.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, πώς θα καταφέρεις να βρεις τα δικά σου glimmers, για να αντικρούσεις τα triggers; Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσεις πως glimmers υπάρχουν παντού και προκύπτουν κάθε στιγμή της ημέρας, ακόμη και όταν είσαι στο γραφείο και νιώθεις πως πελαγώνεις από τα deadlines. Εσύ, αρκεί να γίνεις λίγο πιο παρατηρητική και σταδιακά να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου στο να τα αναγνωρίζει, δηλαδή να μάθει να εκτιμά τις μικρές χαρές της ζωής. Έχε μάτια και αυτιά ανοιχτά -το ίδιο και την αγκαλιά σου. Διότι τα glimmers μπορούν να εμφανιστούν στα πιο απρόσμενα μέρη.

Εναλλακτικά, προσπάθησε να ανακαλέσεις κάτι, μία δυνατή ανάμνηση που ακόμη και σήμερα, πολλά χρόνια μετά, σου δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας ή χαράς. Κλείσε τα μάτια και φαντάσου ένα αγαπημένο μέρος ή μία κατάσταση που σου προκαλεί γαλήνη. Σε αυτήν τη φανταστική ή παρελθοντική εικόνα «κρύβονται» τα glimmers που αξίζει να αναζητήσεις και στην πραγματική σου ζωή.

Το σπουδαιότερο πράγμα που θα σου προσφέρουν τα glimmers, είναι πως θα σε μάθουν πως να εστιάζεις στα θετικά και ευχάριστα, απροσδόκητα γεγονότα που προκύπτουν στην καθημερινότητά σου, παρά στα αρνητικά. Όχι, δεν θα κλείσεις τα μάτια και τα αυτιά σου στην αρνητικότητα που σε περιβάλλει, δεν θα εθελοτυφλήσεις, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα στρέψεις την προσοχή σου στις θετικές αναλαμπές που σε γεμίζουν προσμονή και ελπίδα για το μέλλον.