Your flop era: Ένας οδηγός για να διαχειριστείς αποτελεσματικά μία μικρή πανωλεθρία

Your flop era: Ένας οδηγός για να διαχειριστείς αποτελεσματικά μία μικρή πανωλεθρία

Τι να κάνεις αν τα πράγματα πήραν μία διαφορετική και πολύ λάθος τροπή από εκείνη που επιθυμούσες

Κάποιες φορές χάνεις, κάποιες κερδίζεις, λένε. Τι γίνεται όμως, όταν μία προσωπική ήττα μοιάζει με μία εκκωφαντική, μεγαλειώδη αποτυχία; Τότε, μάλλον ζεις αυτό που στο TikTok αποκαλούν flop era, δηλαδή μία περίοδο που είσαι καθηλωμένη από το γεγονός ότι τελικά τα πράγματα πήραν μία διαφορετική και πολύ λάθος τροπή από εκείνη που επιθυμούσες, ενώ εσύ προσπαθείς να συμφιλιωθεί με αυτό.

Όπως και να έχει, δεν έχει σημασία το μέγεθος μίας ήττας, αν ήταν τόσο επική και συντριπτική που καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα μίας ολόκληρης χώρας ή τόσο μικρή που πέρασε σε όλους απαρατήρητη, εκτός από εσένα που τη βίωσες στο πετσί σου. Αυτό που πρέπει να σε νοιάζει, είναι πώς σε έκανε να αισθανθείς ή καλύτερα, πόσο καθοριστική θα είναι για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Βλέπεις, καλώς ή κακώς μία αποτυχία είναι αναπόφευκτη, ακραία ενοχλητική αλλά και αναγκαία και ζωτική για να εξελιχθείς, να γίνεις καλύτερη και να πας παρακάτω. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει πως κατά τη διάρκεια του flop era, εσύ συμφιλιώθηκες με την ήττα σου και τη μετάτρεψες σε ένα προσωπικό κατόρθωμα.

Πώς θα καταφέρεις κάτι τέτοιο; Διαβάζοντας τον οδηγό που έχουμε ετοιμάσει και ακολουθώντας τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς αποτελεσματικά και προς όφελός σου μία μικρή, δική σου πανωλεθρία, για να πας πιο μπροστά και ακόμη πιο γρήγορα.

#1 Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία για ένα σύντομο διάλειμμα

Νιώθεις πως η τελευταία σου αποτυχία σηματοδοτεί και το τέλος του κόσμου σου; Relax, take it easy που λέει και ο Mika. Πάρε μία βαθιά ανάσα και κάνε τη χάρη στον εαυτό σου να επαναλάβεις, μέχρι να το πιστέψεις, την εξής φράση: Το ότι απέτυχα δεν σημαίνει πως είμαι αποτυχημένη ή χειρότερα, μία αποτυχία με… πόδια. Μπορεί να μην πέτυχες τον στόχο σου, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να προσπαθήσεις ξανά ή να σου δημιουργήσει την πεποίθηση πως δεν είσαι αρκετά ικανή για να πετύχεις με τη δεύτερη προσπάθεια. Αν η αποτυχία σου σε συγκλόνισε, σε απογοήτευσε, σε επιβάρυνε με αρνητικές σκέψεις, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να κάνει process αυτά τα συναισθήματα. Αφιέρωσε χρόνο σε εσένα, ώστε να επιστρέψεις πιο δυνατή και έτοιμη στην προσπάθειά σου.

brett-jordan-XWar9MbNGUY-unsplash.jpg

#2 «Σκάψε» όσο βαθιά χρειάζεται για να πάρεις χρήσιμα μαθήματα

Ναι, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις αυτήν τη στιγμή, μέσα σε μία βαλτώδη κατάσταση, είναι να μπεις στη διαδικασία να αναλύσεις τι σε οδήγησε εκεί, για να αποκομίσεις το πολύτιμο μάθημα, το οποίο θα σε βοηθήσει να την αποφύγεις στο μέλλον. Όσο δυσάρεστη και αν είναι μία κατάσταση, πάντα υπάρχουν ένα, δύο τρία σπουδαία μαθήματα που σου μένουν ως σουβενίρ ή παράσημα. Αν γνωρίζεις τι σε οδήγησε σε αυτήν την πανωλεθρία, αν πιστεύεις πως αυτή η κατάσταση δεν σου ταίριαζε, δεν σου άξιζε, χρησιμοποίησέ τη για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου ή τον κόσμο που σε περιβάλλει. Μην φοβάσαι να «σκάψεις» όσο βαθιά χρειάζεται, ακόμη και αν γίνεται άβολο ή επώδυνο κάποιες φορές. Να είσαι σίγουρη πως θα βρεις «θησαυρούς» οι οποίοι θα σου φανούν πολύτιμοι στο μέλλον.

pexels-anete-lusina-5723264-(1).jpg

#3 Άρχισε να καταστρώνεις το νέο πλάνο που θα σε πάει πρόσω ολοταχώς

Τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει κάτι. Είναι σκληρό, αλλά αληθινό: Από τη στιγμή που έχεις αναλογιστεί τι, πώς και γιατί οδηγήθηκες σε μία αποτυχία, δεν έχει νόημα να παραμένεις προσκολλημένη σε αυτήν, δηλαδή να κλαις πάνω από το σπασμένο βάζο. Αντίθετα, έχει έρθει η στιγμή να καταστρώσεις το σχέδιο που θα σε πάει μπροστά. Θέτοντας ανοιχτά ερωτήματα στον εαυτό σου, επιλέγοντας έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του στόχου σου, αποφεύγοντας όσα αποδείχθηκαν εμπόδια στην πρώτη σου προσπάθεια, θα έχεις όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι για να οραματιστείς το νέο σου πλάνο. Όχι, δεν έχει σημασία αν θα το καταγράψεις ή αν θα το αποθηκεύσεις στο κεφάλι σου. Αυτό που έχει σημασία είναι να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, να τολμήσεις επιτέλους, έστω και δειλά, το πρώτο βήμα που θα σε μετακινήσει από τη δύσκολη φάση του flop era, θα σε πάει κάπου καλύτερα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

chuttersnap-cGXdjyP6-NU-unsplash.jpg

#4 Κάνε επανεκκίνηση και συμβάδισε με τη ροή των γεγονότων

Μπορεί αυτήν τη στιγμή να αισθάνεσαι πως έχεις μείνει πίσω, πως χάνεις χρόνο, επειδή πρέπει να επιστρέψεις ξανά στη γραμμή εκκίνησης και να ξεκινήσεις έναν νέο «μαραθώνιο» προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά αυτό είναι απόλυτα θεμιτό. Συμβαίνει σε όλους, ακόμη και στους καλύτερους. Ωστόσο, μην μεμψιμοιρείς για αυτήν τη νέα αρχή. Μην αντιμετωπίσεις αυτήν την επανεκκίνηση ως χαμένο χρόνο από τη ζωή σου, ως ένα βήμα που σε πήγε για λίγο προς τα πίσω και κυρίως, μην βιαστείς να φτάσεις ξανά στο σημείο που ήσουν όταν απέτυχες την πρώτη φορά. Κάνε τον χρόνο «σύμμαχό» σου και προσπάθησε να συμβαδίζεις με τη ροή των γεγονότων, φέρνοντας τις συνθήκες με το μέρος σου. Καλύτερα να κάνεις μικρά βήματα, αλλά να πατάς γερά στα πόδια σου, παρά μεγάλα άλματα, τα οποία σε κάνουν να χάνεις την ισορροπία σου και να μην ξέρεις προς τα πού βαδίζεις.

drew-beamer-Vc1pJfvoQvY-unsplash.jpg

Όσο βασανιστικά και αν περνάει η flop era σου, αργά ή γρήγορα θα φτάσει στο τέλος της, θα σε οδηγήσει σε μία νέα σελίδα στη ζωή σου. Και ναι, μπορεί να μην είναι η πιο ευχάριστη φάση της ζωής σου όμως, είναι μία ευκαιρία να καταλάβεις πώς και γιατί προκλήθηκε αυτό το μικρό, προσωπικό Βατερλό. Είναι μία ευκαιρία να μάθεις να προσαρμόζεσαι, να μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς πώς θα ελιχθείς, για να μετατρέψεις μία ήττα του παρόντος, σε μία αξιοσημείωτη επιτυχία του μέλλοντος.