Η slag της Gen Z: Ας μάθουμε τα «βασικά» μέσα από πέντε ορισμούς που θέλεις να γνωρίζεις

Η slag της Gen Z: Ας μάθουμε τα «βασικά» μέσα από πέντε ορισμούς που θέλεις να γνωρίζεις

To λεξιλόγιο του TikTok είναι η γλώσσα της Gen Z - αν λοιπόν, αισθάνεσαι ότι το χάσμα γενεών γίνεται όλο και πιο έντονο, ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις.

«Delulu», «Σλατίνα», «Φασαία», «cringe», «τσάι» είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που αποτελούν κοινό μυστικό της γενιάς Gen Z, έναν τρόπο επικοινωνίας ή κάτι τέλος πάντων που είναι τελείως δυσνόητο για τους Boomers και τους Millennials. Ίσως εκεί να βρίσκεται και η γοητεία του νέου λεξιλογίου: Στο γεγονός πως είναι ένας ξεχωριστός κώδικας επικοινωνίας για τους νέους που το χρησιμοποιούν.

Μιλώντας ως μέλος της Gen Z, μπορούμε να πούμε πως το λεξιλόγιο του TikTok είναι κάτι μοναδικά δικό μας και μάλιστα, το έχουμε ενσωματώσει τόσο πολύ στη ζωή μας, που αποτελεί πλέον κομμάτι μας. Γι' αυτό άλλωστε, πολλές φορές δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι κάποιος μπορεί να μην πιάσει το νόημα αυτών που λέμε.

Τι σημαίνει αυτό; Πως είτε ανήκουμε σε αυτή τη γενιά είτε όχι, έχει έρθει η στιγμή να γνωρίσουμε τη slang της Gen Z. Άλλωστε, η pop κουλτούρα της εποχής μας έχει γράψει ένα μικρό λεξικό, που αποκλείεται να βρεις στα βιβλιοπωλεία, γι' αυτό και είμαστε εδώ για να το εξηγήσουμε -όσο εξηγείται, δηλαδή!

Ιδού λοιπόν, πέντε λέξεις – «κλειδιά», για να μην μείνεις εκτός καμίας συζήτητησης από εδώ και στο εξής.

#1 «Φασαία»

Η φασαία είναι αυτή που κάνει κάτι για τη φάση και ακολουθεί την κάθε μόδα χωρίς να ανταποκρίνεται απαραίτητα στο στυλ της ή αυτή που δεν χάνει οποιοδήποτε event έχει... «φάση». Πρόκειται για μία έννοια που προσδίδει ένα ευχάριστο vibe στο πρόσωπο για το οποίο μιλάμε.

Ωστόσο, αν και αυτός είναι ο original ορισμός της λέξης, σήμερα έχει πάρει άλλη τροπή, αφού χρησιμοποιείται ιδίως για να περιγράψει τις σύγχρονες «χίπισσες» της εποχής. Συνήθως, πρόκειται για ένα εναλλακτικό τυπάκι, που για παράδειγμα κάνει low cost διακοπές σε κάμπινγκ, αράζει σε πάρκα και πλατείες, δεν χάνει οποιοδήποτε μουσικό φεστιβάλ, και γενικά είναι έτοιμη να κάνει join σε οτιδήποτε έχει το πρόγραμμα του περίγυρού της.

#2 «Σλατίνα»

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τις σλατίνες. Η λέξη συνδέεται ετυμολογικά με τον τράπερ Thug Slime και το ακρωνύμιο SLAT, για τη φράση «slime love all time». Τη χαρακτηρίζει σίγουρα ένα τοπάκι, ένα κολλητό σορτς και τα φίδια -σήμα κατατεθέν του τραγουδιστή- που κοσμούν όλες τις φωτογραφίες της στο instagram από το αντίστοιχο φίλτρο, καθώς και τα μεγάλα χρωματιστά νύχια.

Το «Σλατίνα» μάλιστα, πάει και πιο κάτω, καθώς από τον όρο αυτό έχει βγει και η φράση «Σλατίνα ηρέμησε», που τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε στους φίλους μας να ηρεμήσουν ή να «αράξουν», όπως λέμε στη γλώσσα μας.

#3 «Delulu»

Ας αφήσουμε όμως για λίγο στην άκρη, εκείνους τους όρους που βάζουν σε κατηγορίες τους ανθρώπους και ας συνεχίσουμε με άλλου είδους χαρακτηρισμούς. «Delulu» ή, όπως λένε οι φίλες μου, «πέπλο». Για να είσαι «delulu» το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσεις ένα mute στη λογική, όταν αυτή πάει να μπλεχτεί, ειδικά στα ερωτικά σου.

Αναρωτιέσαι πώς θα γίνει αυτό; Μάθε λοιπόν πως εκείνος ο τύπος που του άρεσες και εξαφανίστηκε, απλώς τρομοκρατήθηκε από το πόσο πολύ του άρεσες, όπως και το αγόρι σου, που δεν είναι ακριβώς αγόρι σου, και, όταν αργεί να απαντήσει για μέρες ολόκληρες, λέει πως ήταν busy, είναι όντως πολύ απασχολημένος ή ίσως του έκλεψαν το κινητό.

Μπορεί να πρόκειται για ψευδαισθήσεις, όμως η αλήθεια είναι ότι τις χρειαζόμαστε, διότι χωρίς αυτές, δεν έχουμε τίποτα άλλο στα situationships που θέλουμε να δημιουργούμε στο μυαλό μας. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, μιας και ίσως στην αρχή φάνηκε ότι φόρτισα αρνητικά τη λέξη, αλλά δηλώνω και εγώ delulu, γιατί «being delulu is the solulu» - το να είσαι delulu είναι η λύση, σε απλά... «Gen-Zεταριανά»!

#4 «Cringe»

Η ακριβής σημασία της λέξης είναι «άβολο», κάτι που σε φέρνει σε αμηχανία ή σε κάνει να ντρέπεσαι για λογαριασμό κάποιου άλλου, αρκετά έντονα τις περισσότερες φορές. Ναι, πρόκειται για μία λέξη που την έχουμε εξελίξει και σε «cringαρω», «cringια» και άλλα σχετικά.

Ο καλύτερος τρόπος όμως, να εξηγήσουμε τον όρο είναι μέσα από παραδείγματα: Ο τύπος αυτός, που θεωρεί υποχρέωση του να την πέφτει άβολα σε όλες τις κοπέλες του μπαρ, χάνεται στις γωνίες με το περίεργο χαμόγελο του και σε πλησιάζει με ατάκες του τύπου «πάμε βόλτα να δούμε τα αστέρια;». Αυτός είναι cringe. Cringe, επίσης, είναι οι έρωτες που είχαμε στο σχολείο και συγκεκριμένα τα posts που κάναμε για το «άλλο μας μισό».

#5 «Τσάι»

Όχι δεν έχει καμία σχέση με το ρόφημα. Όταν λέμε «τσάι» στη δική μας γενιά εννοούμε το κουτσομπολιό. Όχι, όμως, να σχολιάσουμε, για παράδειγμα, τι κάνει ο διπλανός μας, αλλά να επεισέλθουμε σε... «βαθύτερα» θέματα.

Είναι δηλαδή, ο κυριακάτικος καφές που θα κανονίσεις με τις κολλητές σου, μετά από ένα πάρτι με απρόσμενες εξελίξεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πείτε μεταξύ σας: «Αύριο καφές; Έχουμε να συζητήσουμε τα τσάγια. Δεν μπορώ να τα πω εδώ».

Και κάπως έτσι, θα βρεθείτε για να συζητήσετε τα ερωτικά σας, τυχόν διαμάχες που προέκυψαν μεταξύ των φίλων σας ή αντιδράσεις που δεν περιμένατε. Όσο και να σας ακούγεται ξένο όλο αυτό, δεν μπορεί να μην έχετε ακούσει τη φράση «spill the tea».

Μερικές λέξεις είναι αστείες και ασόβαρες, άλλες μπορεί να αναφέρονται σε πράγματα που δυσκολευόμασταν να ορίσουμε πολύ καιρό. Όλες, όμως, έχουν ένα ενδιαφέρον διότι μέσα από αυτές, σκιαγραφείται μια ολόκληρη γενιά μαζί με το χιούμορ, τις ανάγκες και την ιδεολογία της. Ίσως οι λέξεις αυτές λοιπόν, να είναι η ευκαιρία να εξερευνήσουμε το σήμερα και το αύριο.

Ελπίζουμε να μπήκες στο concept της εποχής μας αγαπητή boomer και millennial!