Women in business: Πόσο αποτελεσματικά βάζεις τα όρια σου;

Women in business: Πόσο αποτελεσματικά βάζεις τα όρια σου;
Freepik Company S.L. - www.freepik.com

Μην ξεχνάς ότι για να είναι όλοι ευχαριστημένοι, πρώτα από όλα πρέπει να είσαι εσύ.

Γυναίκες δυνατές, γυναίκες επαναστάτριες και μη, γυναίκες ευαίσθητες, γυναίκες ελεύθερες, γυναίκες του έρωτα, γυναίκες σύμβολα, γυναίκες που εμπνέουν με κάθε τους βήμα, γυναίκες διευθύντριες και γυναίκες στελέχη. Σίγουρα ανήκεις σε μία από αυτές τις κατηγορίες ή και σε πολλές ταυτόχρονα.

Θέλεις πάντα να είσαι η καλύτερη σε όλα. Όταν πρόκειται για τα επαγγελματικά σου, ενδεχομένως να σκέφτεσαι: «Γιατί να μην απαντήσω στο email που μου ήρθε στις 9 το βράδυ, ενώ έχω σχολάσει από τις 6; Μόνο ένα λεπτό θα μου πάρει» ή «ας απαντήσω στα calls που μου κάνει ο εργοδότης μου τα Σαββατοκύριακα, πιθανότατα κάτι θα χρειάζεται».

Πολλές φορές, επιλέγεις να ασχοληθείς με την εργασία σου, αν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα που γνωρίζεις, την ώρα που θα μπορούσες απλώς να χαλαρώσεις. Ή θεωρείς ότι είναι εφικτό να είσαι μία multitasker κάθε μέρα, να πηγαίνεις γραφείο, για ποτό με τις κολλητές που κάνουν παράπονα ότι δεν τις βλέπεις, να εξετάζεις εναλλακτικές για το μέλλον σου, να κάνεις και τις δουλειές του σπιτιού, αλλά και τις δουλειές των άλλων, όποτε σε χρειάζονται και φυσικά, με αυτόν τον τρόπο να εξελίσσεσαι.

Όταν το burnout σου «χτυπάει» την πόρτα

Ωστόσο, μήπως το τέλος της εβδομάδας σε βρίσκει, συνήθως, κουρασμένη τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, αλλά το αγνοείς διότι στο μυαλό σου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι ενοχές για όσα δεν πρόλαβες να ολοκληρώσεις;

Αν έχεις ακούσει τον όρο burnout, σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι αυτό το κείμενο είναι για εσένα. Με αυτόν τον όρο εννοούμε την επαγγελματική εξουθένωση, όχι τόσο εξαιτίας των πολλών ωρών που μπορεί να εργάζεσαι, αλλά εξαιτίας της απουσίας ικανοποίησής σου και της πίεσης που ασκείς στον εαυτό σου.

Μήπως έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να ρωτήσεις για μία φορά τον εαυτό σου τι έχει ανάγκη και να κάνεις και σε αυτόν μία χάρη;

Tired from work young woman in front of a laptop.

3+1 τρόποι να θέσεις αποτελεσματικά τα όρια σου

Γνωρίζεις καλά, πως υπάρχουν περιπτώσεις στο γραφείο, που αν είχες πει «όχι», «δυστυχώς δεν θα τα καταφέρω» ή «δεν θα το κάνω τώρα αυτό», η ζωή σου θα γινόταν λίγο πιο εύκολη. Γιατί όμως, δεν το έκανες;

Η λέξη «όριο» συνοδεύεται πάντα με τις ενοχές και για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν όρια, χωρίς ενοχές. Η ενοχή αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας και συνήθως είναι αποτέλεσμα της σκέψης ότι αυτό που κάνεις είναι «κακό». Προέρχεται από αυτά που έχεις μάθει να περιμένεις, όταν λες στους άλλους τι θέλεις ή τι έχεις ανάγκη. Αλλά συνήθως δεν τα λες, διότι κάνεις για τους άλλους, αυτό που θα ήθελες να κάνουν για εσένα.

Σκέψεις όπως: «Θα αντιδράσουν περίεργα» ή «θέλω απλά να είμαι καλή και να με εκτιμούν», ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν και να πάρουν τη θέση τους σκέψεις όπως: «Πες αυτό που σκέφτεσαι» και «ευχαρίστησε μια φορά τον εαυτό σου».

Στην περίπτωση, λοιπόν, που νιώθεις πως ήρθε η ώρα να βάλεις τα όριά σου σε επαγγελματικό επίπεδο, συνέχισε να διαβάζεις.

#1 Όρισε τους στόχους της εβδομάδας: Επέλεξε τι θέλεις να πετύχεις κάθε εβδομάδα και προγραμμάτισε την κάθε ημέρα και δραστηριότητά σου με βάση αυτό. Από το να αφιερώσεις παραπάνω χρόνο στην οικογένεια ή να ξεκουραστείς, μέχρι και να «κλείσεις» έναν πελάτη. Το θέμα είναι εσύ τι βάζεις σε προτεραιότητα. Έτσι, κάθε σου μέρα θα αποκτήσει σκοπό και ό,τι κάνεις, θα είναι ευθυγραμμισμένο με όσα έχουν σημασία για σένα.

#2 Όρισε ώρες εργασίες: Οι ώρες που εργάζεσαι δεν αφορούν μόνο στις ώρες που βρίσκεσαι στο γραφείο, αλλά και στις ώρες που ασχολείσαι με αυτήν, ακόμα και στη σκέψη σου. Αποφάσισε ποιες ώρες της ημέρας θα ασχολείσαι με την εργασία σου και αφού φτάσεις στο τέλος του ωραρίου που έχεις ορίσει, κλείσε την «πόρτα» σε πελάτες, συνάδελφους, εργοδότες, ώστε να γίνει ξεκάθαρο.

#3 Θέσε τις προτεραιότητες σου: Ξεκίνα να γράφεις μία λίστα με όσα επιθυμείς να έχεις σε εργασιακό και προσωπικό επίπεδο ή δεν θέλεις να θυσιάζεις και όρισε τους δικούς σου άτυπους «κανόνες», ώστε να μπορείς να προστατεύεις τις προτεραιότητες σου. Φρόντισε οι κανόνες να αφορούν σε θέματα που είναι σημαντικά για σένα, όπως συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που μπορείς να ασχολείσαι με τα tasks του γραφείου, δύο ώρες της εβδομάδας για προσωπική περιποίηση και skincare, ένα brunch με τις κολλητές κάθε Κυριακή ή ένα δείπνο με το boyfriend κάθε Παρασκευή. Ο μόνος προβληματισμός που επιτρέπεται εδώ είναι για το αν οτιδήποτε προκύψει εξυπηρετεί τη δική σου μοναδική λίστα!

cathryn-lavery-fMD_Cru6OTk-unsplash.jpg

#4 Πρόσθεσε το «όχι» στην καθημερινότητά σου: Κάθε φορά που κάποιος συνεργάτης σου ζητά να κάνεις κάτι για αυτόν, το μόνο που πρέπει να σκέφτεσαι είναι κατά πόσο τη στιγμή που απαντάς «ναι», λες «όχι» στον εαυτό σου. Όταν κάποιος σου ζητά κάτι, δεν χρειάζεται να απαντήσεις αμέσως, με αποτέλεσμα να αισθανθείς ότι θα βρεθείς σε δύσκολη θέση, αρνούμενη οτιδήποτε αναμένεται από εσένα. Θα μπορούσε να το κάνει κάποιος άλλος; Θέλεις να το κάνεις; Πρέπει να το κάνεις; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να εξετάζεις. Μειώνοντας τις δραστηριότητες που έχουν λιγότερη αξία για εσένα και την επαγγελματική σου ζωή, θα καταλήξεις να έχεις περισσότερο χρόνο για όλα όσα είναι σημαντικά για εσένα. Πώς; Λέγοντας απλά μερικά παραπάνω «όχι».

Businesswoman celebrating victory

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι, ένα είναι σίγουρο: Ως γυναίκα, ανέχεσαι πολλά. Ως γυναίκα δυναμική και ανεξάρτητη μπορείς να διαχειριστείς πολλές από τις προκλήσεις που έρχονται στον δρόμο σου. Και αυτό διότι έχεις μάθει και έχεις διεκδικήσει με τον δύσκολο τρόπο μερικά πράγματα στη ζωή σου. Ανέβασε, λοιπόν, την αυτοπεποίθησή σου και αναγνώρισε ότι τα πραγματικά υγιή όρια στο γραφείο σου, αφορούν στον σεβασμό που έχεις στις προσωπικές σου ανάγκες και στη σωματική και συναισθηματική φροντίδα του εαυτού σου. Μπορείς να βάλεις τα όρια σου, όπως μπόρεσες να κάνεις και όλα αυτά που σε ανέδειξαν;