Detox τον χειμώνα: Πέντε συμβουλές για να πεις «αντίο» στις τοξίνες

Detox τον χειμώνα: Πέντε συμβουλές για να πεις «αντίο» στις τοξίνες

Τώρα, στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, είναι η κατάλληλη περίοδος να υιοθετήσεις έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής -και ζωής!

Λίγο που τον χειμώνα τρώμε κάπως παραπάνω, μιας και περνάμε περισσότερο χρόνο σπίτι, λίγο οι γιορτές, όποτε τα τραπέζια με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ήταν πολλά σε μικρό διάστημα, δεν θέλει πολύ να «αποσυντονιστεί» κάπως ο οργανισμός μας. Για να μην αναφέρουμε ότι οι ρυθμοί μας είναι πιο… χαλαροί.

Το πήρες απόφαση. Ήρθε η ώρα να κάνεις την απαραίτητη αποτοξίνωση για να «καθαρίσεις» τον οργανισμό σου -αλλά και το πνεύμα σου. Τώρα, στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, είναι η κατάλληλη περίοδος να υιοθετήσεις έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής -και ζωής. Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές που μάλλον θα σε βοηθήσουν;

#1 Ξέρεις τι είναι το mindful eating;

Η σωστή η αποτοξίνωση θέλει την υιοθέτηση συνειδητών διατροφικών συνηθειών και την απαλλαγή από την unconscious κατανάλωση τροφής. Με το mindful eating επικεντρώνεσαι σε αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σου και όχι σε αυτό που επιθυμεί το μυαλό σου.

Ενεργοποίησε τις αισθήσεις σου όταν τρως. Παρατήρησε τα χρώματα, τις υφές και τις γεύσεις του φαγητού σου. Πάρε τον χρόνο σου και απόλαυσε κάθε μπουκιά. Έτσι και θα εκτιμήσεις το φαγητό σου και θα αναγνωρίσεις τα σήματα που στέλνει το σώμα σου όταν έχει χορτάσει.

#2 Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σύμμαχοί σου

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε «κακά» λιπαρά και το αλκοόλ μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του σώματός σου. Αν θέλεις να «καθαρίσεις» τον οργανισμό σου, τότε μία καλή ιδέα είναι να εντάξεις στην καθημερινότητά σου μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως την επόμενη φορά που θα πας στη λαϊκή, μην παραλείψεις να γεμίσεις τις τσάντες σου με φρούτα και λαχανικά, όπως κουνουπίδι, ραπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι, πορτοκάλια και μήλα.

jason-briscoe-GrdJp16CPk8-unsplash.jpg

#3 Μην ξεχνάς την ενυδάτωση

Τα υγρά παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ο ευκολότερος τρόπος για να κάνεις το detox που έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου είναι να ενυδατωθείς με τη σωστή ποσότητα υγρών, καθώς περιέχουν ηλεκτρολύτες που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών. Τι μπορείς να πιεις; Πέρα από το σκέτο νερό, που είναι must, μπορείς να δοκιμάσεις νερό με αγγούρι και λεμόνι, πράσινο τσάι με τζίντζερ, καθώς και φυσικούς χυμούς με συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών όπως πορτοκάλι, μήλο, σπανάκι.

#4 Η ώρα της άσκησης

Αν είσαι φαν της γυμναστικής, τότε ξέρεις τα οφέλη της (και) στο detox του οργανισμού σου. Αν, πάλι, όχι, τότε μάλλον θα χαρείς να μάθεις ότι δεν χρειάζεται να «λιώσεις» στα όργανα της γυμναστικής. Μπορείς να δοκιμάσεις άλλα προγράμματα, ακόμα και στο σπίτι σου -όπως γιόγκα- ή να πας για περπάτημα (αν όχι χαλαρό τρέξιμο), κολύμβηση ή να κάνεις ποδήλατο. Όπως βλέπεις, υπάρχουν επιλογές για όλες.

#5 Κοιμήσου και η τύχη σου δουλεύει

Πιθανότατα έχεις ακούσει για τις 7 με 8 ώρες ύπνου, δεν είναι κάτι που το μαθαίνεις από εμάς. Οι ώρες αυτές είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων σου, έτσι ώστε το σώμα σου να αποβάλλει τις τοξίνες ενώ κοιμάσαι. Ας πούμε πως κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει.

pexels-anna-nekrashevich-6604845.jpg

Αν όλα αυτά σου φαίνονται πολλά, θα δεις στην πράξη ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου καθώς, ουσιαστικά, είναι αλληλένδετα. Πρόσω ολοταχώς για αποτοξίνωση, λοιπόν, και έναν πιο ενσυνείδητο τρόπο ζωής!