Μόλις χώρισε η κολλητή; Πέντε τρόποι για να της συμπαρασταθείς και να της φτιάξεις τη διάθεση

Φωτεινή Δαϊλά
Μόλις χώρισε η κολλητή; Πέντε τρόποι για να της συμπαρασταθείς και να της φτιάξεις τη διάθεση

Αν θέλει να μιλήσει, θα μιλήσει. Αν δεν έχει όρεξη να μιλήσει, μην μπεις στον πειρασμό να την πείσεις να ανοίξει τα εσώψυχά της

Μια κουρνιασμένη μάζα στον καναπέ, χαρτομάντηλα, πνιχτά (ή και όχι) σνιφ-σνιφ, ένα (ή παραπάνω) μακρόσυρτο «τι θα κάνω τώρα;» και «μήπως έχεις λίγο κρασί;». Και κάπου μεταξύ όλων αυτών, να προσπαθείς να τη συνεφέρεις. Ναι, καλά κατάλαβες. Η κολλητή χώρισε. Συναγερμός.

Από την πλευρά σου, μπορεί να θέλεις να τρέξεις να χτυπήσεις κάποια πόρτα. Αλλά επειδή τα αρνητικά συναισθήματα δεν έχουν θέση εδώ, υπάρχουν μερικοί πολύ καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσεις τη φίλη σου να ξεπεράσει τον πρώην.

#1 Ρώτησε πώς μπορείς να τη βοηθήσεις

Ναι, ξέρουμε. Είναι αυτονόητο. Από την άλλη, τίποτα δεν είναι, οπότε κάνε αυτήν την τόσο απλή ερώτηση. Είναι αρκετά πιθανό να πάρεις για απάντηση ένα «τίποτα», αλλά έτσι τουλάχιστον η φίλη σου θα ξέρει ότι νοιάζεσαι για εκείνη.

#2 Δώσε της χώρο να εκφραστεί όπως θέλει, με λογική

Αν θέλει να κλάψει, ασ’ την να κλάψει. Ακόμα καλύτερα, ενθάρρυνέ τη να κλάψει. Αν θέλει να βάλει φωτιά στις κάρτες που της άφηνε στα γενέθλια και τις γιορτές, βέβαια, πες της καλύτερα να τις πάει για ανακύκλωση. Κατάλαβες, γενικά άφησέ τη να βγάλει από μέσα της ό,τι έχει -χωρίς να φτάσει στα άκρα, έτσι; Γενικά, μόνο καλό θα της κάνει στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τον χωρισμό πιο γρήγορα.

#3 Μην την πιέζεις

Αν θέλει να μιλήσει, θα μιλήσει. Αν δεν έχει όρεξη να μιλήσει, μην μπεις στον πειρασμό να την πείσεις να ανοίξει τα εσώψυχά της. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν τον χώρο και τον χρόνο τους για να πουν αυτά που αισθάνονται. Αρκεί που είσαι δίπλα της για να την ακούσεις και να τη στηρίξεις, όπως μπορείς, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

pexels-liza-summer-6382485.jpg

#4 Άφησε στην άκρη τα «κατηγορώ»

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς αλλά, όσο να ‘ναι, αυτό το «σου τα ‘λεγα, δεν σου τα ‘λεγα;» είναι μία μορφή έμμεσης κατηγορίας. Και ξέρεις τι προκαλεί αυτό. Άσχημα συναισθήματα. Αν έχεις την ανάγκη οπωσδήποτε να σχολιάσεις κάτι σχετικό, ίσως είναι προτιμότερο να πεις «θυμάσαι που το είχαμε αναφέρει;». Αλλά και πάλι, στη θέση σου δεν θα λέγαμε τίποτα.

#5 Διοργάνωσε ένα girls’ weekend εκτός πόλης

Πόσο να μείνει μέσα στο σπίτι; Και πόσο να προσπαθείτε να βρείτε ένα μέρος στην πόλη που να μην της τον θυμίζει; Ένα weekend κάπου αλλού θα την ανανεώσει. Πηγαίντε επιτέλους εκεί που λέγατε να πάτε τόσο καιρό, αλλά δεν υπήρχε χρόνος. Δείτε νέα μέρη, κάντε κάτι διαφορετικό, διασκεδάστε, χαλαρώστε. Κάθε ανανέωση είναι καλοδεχούμενη, ειδικότερα τώρα.

alvin-mahmudov-RgAUYSTa0NI-unsplash.jpg

Σίγουρα ένας χωρισμός δεν είναι ευχάριστη υπόθεση για κανέναν. Τι κολλητή θα ήσουν, λοιπόν, αν δεν στεκόσουν δίπλα της την ώρα που σε έχει ανάγκη; Αρκεί να έχεις ενσυναίσθηση και η φίλη σου θα βρει -και χάρη στη βοήθειά σου- πιο γρήγορα τον εαυτό της.