Η δύναμη της πρωινής ρουτίνας: Τέσσερις λόγοι για να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου

Φωτεινή Δαϊλά
Η δύναμη της πρωινής ρουτίνας: Τέσσερις λόγοι για να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου

Η φράση «πρωινή ρουτίνα» δεν είναι καθόλου βαρετή. Αντίθετα, σε βοηθάει να αντιμετωπίζεις καλύτερα ό,τι έρχεται μέσα στην ημέρα και φτιάχνει τη σχέση που έχεις με τον μέσα κι έξω κόσμο σου

Για κάποιες, το ξεκίνημα της ημέρας δεν περιλαμβάνει ξυπνητήρι -και ας ξυπνούν πριν τις 7 π.μ.. Ξυπνούν χαλαρά, κάνουν γυμναστική, πηγαίνουν για περπάτημα, αφιερώνουν χρόνο για να ετοιμάσουν και να φάνε ένα καλό πρωινό και συνεχίζουν την ημέρα τους στο γραφείο.

Για αρκετές από εμάς, αν όχι τις περισσότερες, όμως, το πρωί ξεκινάει με έναν ήχο που δεν μας αρέσει και απλά ετοιμαζόμαστε γρήγορα για να πάμε στο γραφείο μας, ενώ κρατάμε έναν καφέ ή μία μπάρα δημητριακών στο χέρι. Σύντομη ρουτίνα και όχι ιδιαίτερα χαλαρωτική.

Σίγουρα μπορούμε και καλύτερα. Μια όμορφη πρωινή ρουτίνα, που κυμαίνεται από 30 έως 90 λεπτά, σηματοδοτεί μια φρέσκια αρχή στην ημέρα μας. Χρειάζεσαι κι άλλους λόγους για να κάνεις την πρωινή ρουτίνα, καθημερινή υπόθεση; Ρίξε μια ματιά στο κείμενο που ακολουθεί!

prophsee-journals-WI30grRfBnE-unsplash.jpg

#1 Γίνεσαι πιο παραγωγική

Η πρωινή ρουτίνα σε βοηθάει να ορίσεις εσύ τον ρυθμό της ημέρας, καθώς μπορείς να ελέγχεις καλύτερα το πρόγραμμά σου -παρά να σε ελέγχει αυτό. Ξεκινώντας την κάθε μέρα με φρέσκο τρόπο, μπορείς να εστιάζεις καλύτερα σε αυτό που έρχεται μέσα στην ημέρα, να δεις πού να δώσεις προτεραιότητα στον χρόνο σου και τελικά, να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου.

Για να σε προλάβουμε, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η παραγωγικότητα δεν σχετίζεται πάντα με το πόσα πράγματα κάνεις, αλλά με την ποιότητα της εργασίας και τη στάση σου απέναντι σε αυτή. Όπως και να το κάνουμε, το να κλείσει μια μέρα με 5 μισοτελειωμένες εργασίες είναι πολύ διαφορετικό από το να κλείσει με 2 πλήρως ολοκληρωμένες εργασίες, που χαιρόσουν όσο τις έκανες και σε έκαναν περήφανη για την ποιότητα της δουλειάς σου.

#2 Πιστεύεις περισσότερο σε σένα

Σχεδόν όλες σχετίζουμε την αυτοπεποίθηση με το να είμαστε ευχαριστημένες με τον εαυτό μας. Βέβαια, έχει περισσότερη σχέση με την πίστη στον εαυτό μας, το να νιώθουμε σίγουρες ότι έχουμε την ικανότητα και τη δύναμη να πετύχουμε τους στόχους μας και να φέρουμε εις πέρας τις εργασίες μας. Γιατί αυτό είναι που ουσιαστικά χτίζει την ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθησή μας.

Μία καλή πρωινή ρουτίνα σε βοηθάει να ιεραρχείς καλύτερα τις προτεραιότητές σου, να διαχειρίζεσαι πιο αποτελεσματικά τον χρόνο σου και να είσαι πιο παραγωγική. Όλα αυτά ενισχύουν την πίστη σου σε σένα.

#3 Ηρεμείς εσωτερικά

Θες να μειώσεις το άγχος της καθημερινότητας, έτσι δεν είναι; Εκτός αν προτιμάς να βάζεις δύσκολα στον εαυτό σου. Τότε πάμε πάσο.

Μια σταθερή πρωινή ρουτίνα σου δίνει τον χρόνο να κάνεις κάτι που σου προσφέρει εσωτερική γαλήνη, κάτι που φέρνει σε αρμονία το μέσα σου με τον έξω κόσμο. Ένα ήρεμο ξεκίνημα της ημέρας υπόσχεται ένα πιο ήρεμο βράδυ και αυτό με τη σειρά του έναν καλύτερο ύπνο -και… μία καλύτερη επόμενη μέρα.

#4 Έχεις πιο ποιοτικές σχέσεις

Πόσες φορές έχεις γυρίσει σπίτι μετά από μια μεγάλη, αγχωτική μέρα και έχεις μιλήσει έντονα σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, με αποτέλεσμα να νιώθεις άσχημα για αυτό λίγο αργότερα;

Όταν έχεις μία πρωινή ρουτίνα, αλλάζει και η ποιότητα των σχέσεων που έχεις με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου. Καθώς είσαι πιο παραγωγική και νιώθεις πιο σίγουρη για τον εαυτό σου, τότε και οι σχέσεις σου γίνονται πιο ανθεκτικές και αληθινές.

samantha-gades-RJl-ZYWCs7M-unsplash-(1).jpg

Η φράση «πρωινή ρουτίνα» δεν είναι βαρετή. Αντίθετα, σε βοηθάει να αντιμετωπίζεις καλύτερα ό,τι έρχεται μέσα στην ημέρα και φτιάχνει τη σχέση που έχεις με τον μέσα, αλλά και τον έξω κόσμο σου. Μήπως ήρθε η ώρα να βρεις πώς θα ήθελες να ξεκινάει κάθε σου μέρα;