Έχεις μία υγιή σχέση με τον σύντροφό σου; 4 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να το καταλάβεις

Φωτεινή Δαϊλά
Έχεις μία υγιή σχέση με τον σύντροφό σου; 4 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να το καταλάβεις

Όσο διάστημα και αν έχει γράψει η σχέση σου, είναι σημαντικό να είναι καλή και να μην υπάρχουν red flags.

Μπορεί να είσαι χρόνια με τον σύντροφό σου ή μερικούς μήνες. Όσο διάστημα και αν έχει γράψει η σχέση σου, είναι σημαντικό να είναι καλή και να μην υπάρχουν red flags. Κυρίως για εσένα και την υγεία σου, ψυχική και σωματική. Φυσικά και για την ίδια τη σχέση, καθώς «πατάει» σε γερά θεμέλια και έχει τα φόντα να διαρκέσει περισσότερο.

Ποια είναι, όμως, τα σημάδια που φανερώνουν ότι όλα προχωράνε ομαλά;

#1 Υπάρχει εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό των υγιών σχέσεων οπότε, αν αισθάνεσαι ότι δεν σε εμπιστεύεται ο σύντροφός σου (ή και το αντίστροφο), τότε, σόρρυ που το λέμε, αλλά δύσκολα τα πράγματα. Αντίθετα, όταν φέρεστε όμορφα και στηρίζετε ο ένας στον άλλο, αναπτύσσεται η μεταξύ σας εμπιστοσύνη. Και όσο αυτή μεγαλώνει, νιώθετε ότι είστε σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορείτε να νιώθετε άνετα με τον αγαπημένο σας.

priscilla-du-preez-ELnxUDFs6ec-unsplash.jpg

#2 Είστε ανοικτοί ο ένας με τον άλλο

Μπορούμε να μιλάμε για υγιή σχέση αν δεν είσαι άνετη να είσαι ο εαυτός σου, αλλά και να μοιράζεσαι σκέψεις με τον σύντροφό σου; Στην αρχή μιας σχέσης, σίγουρα ήσασταν πιο συγκρατημένοι καθώς δεν γνωρίζατε ακόμα ο ένας τον άλλο. Με τον καιρό, καθώς η οικειότητα αυξάνεται, αρχίζετε να αποκαλύπτετε περισσότερες από τις σκέψεις, τις απόψεις, τις ελπίδες και τα ενδιαφέροντά σας. Το να ανοίγεστε σας βοηθά να είστε πιο δεμένοι ως ζευγάρι, ενώ καλλιεργείτε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη σχέση σας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζεστε τα πάντα με τον σύντροφό σας, καθώς καθένας μας έχει τα δικά του όρια όσον αφορά στην ιδιωτικότητα.

#3 Βάζετε όρια

Αν και ο σύντροφός σας μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες από εσάς, είναι σημαντικό να συμβιβάζεστε βάζοντας τα όριά σας, γιατί δείχνουν τι είναι αποδεκτό, και τι όχι, από τη σχέση σας. Για παράδειγμα, ένα απαραίτητο όριο για μία υγιή σχέση είναι αυτό που ορίζει πως δεν χρειάζεται να ξέρει ο σύντροφός σας ανά πάσα στιγμή πού είστε και τι κάνετε (ισχύει και για εσένα αυτό, έτσι;), γιατί κάπως έτσι μάλλον δεν χτίζεται εμπιστοσύνη.

#4 Τα αισθήματα είναι αμοιβαία

Οκ, οι σχέσεις δεν είναι κάποια μαθηματική εξίσωση για να υπολογίσεις αν παίρνεις ό,τι δίνεις στον σύντροφό σου. Στο πλαίσιο των γερών σχέσεων, έχει να κάνει με το να κάνετε πράγματα ο ένας για τον άλλον επειδή το θέλετε πραγματικά. Βέβαια, κατά καιρούς, μπορεί να περνάς μία δύσκολη περίοδο και να χρειάζεσαι περισσότερη υποστήριξη, με τον σύντροφό σου να θέλει να σε φροντίζει παραπάνω. Μια τέτοια «ανισορροπία» είναι μια χαρά, εφόσον και οι δυο σας είστε εντάξει με τη δυναμική που αναπτύσσεται και λαμβάνετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

hiveboxx-FwdWO5yEo5s-unsplash.jpg

Εννοείται πως όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά μια σχέση δεν πάει πουθενά χωρίς την αγάπη. Και χωρίς να την εκφράζετε με υγιή τρόπο.