Bow trend: Η fashion τάση που συνδέεται με την Girl Power Era

Bow trend: Η fashion τάση που συνδέεται με την Girl Power Era

Μπορεί, άραγε, ένας φιόγκος που στολίζει το hair look ή διακοσμεί κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ, να συμβολίζει περισσότερα πράγματα από το προφανές;

Αν και εσύ ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τα social media διαδραματίζουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, είτε ως χρήστης, είτε ως vlogger, σίγουρα έχεις παρατηρήσει τη μεγαλύτερη τάση της μόδας που ακούει στο όνομα «bow trend».

Το bow trend είναι η τάση που έχει κατακλύσει τα stories και τα post των fashion influencers και των celebrities στις πλατφόρμες του TikTok και του Instagram, αναδεικνύοντάς την ως μία απο τις επικρατέστερες της χρονιάς. Πόσο τυχαίο, όμως, είναι αυτό; Μπορεί, άραγε, ένας φιόγκος που στολίζει το hair look ή διακοσμεί κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ, να συμβολίζει περισσότερα πράγματα από το προφανές; Και τελικά, μήπως οι stylish τάσεις που κερδίζουν την καθολική αποδοχή των γυναικών ξεπερνούν το κομμάτι της μόδας και επεκτείνονται στην κοινωνία και τις αλλαγές της, όσον αφορά και τη θέση που θέλουν οι γυναίκες να έχουν σε αυτήν; Η απάντηση είναι «ναι» και θα σου εξηγήσουμε αμέσως τώρα τι εννοούμε.

Πώς οι φιόγκοι έγιναν μία από τις επικρατέστερες τάσεις

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αλήθεια, πώς οι φιόγκοι κατάφεραν να θεωρούνται μία από τις επικρατέστερες τάσεις της περιόδου που διανύουμε;

Η απάντηση κρύβεται στις συλλογές που παρουσίασαν μεγάλοι οίκοι μόδας, όπως οι Miu Miu, Simone Rocha και Sandy Lang για τη σεζόν άνοιξη- καλοκαίρι 2024. Εκεί, ρούχα και αξεσουάρ διακοσμημένα με μικροσκοπικούς αλλά και XXL φιόγκους πρωταγωνίστησαν. Φορέματα με φιόγκους, καλσόν διακοσμημένα με φιόγκους, κορδέλες που δένουν σε φιόγκο για τα μαλλιά, παπούτσια που κοσμούνται από φιόγκους απέπνευσαν μία θηλυκότητα αλλά και girliness που αφορούσε γυναίκες κάθε ηλικίας και στυλ. Και συνεχίζουν να αποπνέουν, δηλαδή.

Με τον τρόπο αυτό, τα bows κατάφεραν να κερδίσουν τη δική τους θέση στη λίστα με τις must try τάσεις. Αμέσως, το συγκεκριμένο stylish στοιχείο κέρδισε την προσοχή των fashion lovers στα social media και τις είδαμε σε πολλά από τα βίντεο που αναρτούσαν στα προφίλ τους, να μας δείχνουν τους καλύτερους τρόπους να υιοθετήσει κάνεις το bow trend. Μήπως, όμως, η μεγάλη αυτή αποδοχή του trend, το κάνει να ξεφεύγει από ακόμα μία τάση της μόδας;

Bows ή αλλιώς Girl Power

Η Senior Fashion Editor Tara Gonzalez, σε ένα κείμενο της στο Harper’s Bazaar UK, υποστηρίζει πως η κυριαρχία του συγκεκριμένου trend συμπληρώνει κατά κάποιον τρόπο τη girl power era που παρατηρείται στον πλανήτη αλλά και τα social media.

Το 2023, άλλωστε, ήταν η χρονιά που η ταινία Barbie επηρέασε το ντύσιμο, την ομορφιά, τις αντιλήψεις για την κοινωνική θέση της γυναίκας και την έκφρασή της. Ήταν, επίσης, η χρονιά που η Taylor Swift πραγματοποίησε το Era’s Tour και η Beyonce το Renaissance tour. Ήταν με λίγα λόγια η χρονιά που ένα κίνημα σχετικά με την ενδυνάμωση της γυναίκας έκανε πιο έντονη την εμφάνισή του, ένα κίνημα που προετοιμαζόταν καιρό και λογικό επόμενο είναι να εξελίσσεται.

Το 2024, επομένως, οι φιόγκοι, ως το απόλυτο girly στοιχείο, έρχονται να συμπληρώσουν όλη αυτή τη girl power διάθεση που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα. Πώς το κάνουν αυτό; Αποτελώντας ένα αξεσουάρ που κάθε γυναίκα μπορεί να βρει και να χρησιμοποιήσει, της δίνουν τη δυνατότητα να εκφράζει τη θηλυκότητά της, φορώντας ό, τι ακριβώς θέλει σε κάθε περίσταση και με κάθε ευκαιρία.

tamara-bellis-E3oUJRNvAus-unsplash.jpg

Πόση σημασία έχει το στυλ;

Αν αγαπητή μου φίλη αναρωτιέσαι μήπως το bow trend ανήκει στις τάσεις που έχoυν όριο ηλικίας και αφορούν τις Gen- Z γυναίκες με girly στυλ, εμείς θα σου πούμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Πώς θα μπορούσε μία τάση, άλλωστε, να αποτελεί «σύμμαχο» ενός ολόκληρου κινήματος, όπως το Girl Power Era, αν απλά αφορούσε μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδας; Και βασικά, το ερώτημα είναι για ποιόν λόγο να κατηγοριοποιούμε τις τάσεις ή γενικότερα ό,τι μας αρέσει στον κόσμο της μόδας με βάση έναν αριθμό; Ο στόχος είναι να φοράς ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι ο εαυτός σου, ό,τι σε εκφράζει, όπως είναι ένας φιόγκος που μπορεί να αναδείξει κάθε look σου, κάθε στιγμή.

Άλλωστε, κάθε γυναίκα έχει το δικό της μοναδικό στυλ. Μοναδικό διότι αποτελεί μέρος της προσωπικότητας και του χαρακτήρα της. Συνεπώς, μπορεί και υιοθετεί μία τάση της μόδας εφόσον επιθυμεί και θεωρεί πως ταιριάζει με την αισθητική της, με τον απόλυτα δικό της τρόπο. Μπορεί να προσθέσει ένα φιόγκο στο hair look της για να πάει στο γραφείο ή να φορέσει ένα φόρεμα με έναν XXL φιόγκο σε ένα από τα night out της ή και οπουδήποτε.

jon-tyson-jRI4-6xgPps-unsplash.jpg

Για τις γυναίκες, η ζωή περνάει από πολλές διαφορετικές φάσεις. Προσπαθούμε να γίνουμε femme fatale, κορίτσια της διπλανής πόρτας, να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, να εντυπωσιάζουμε αλλά και να προσαρμοζόμαστε. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι να είμαστε και να μένουμε αληθινές, να κρατάμε το προσωπικό μας στυλ και να δημιουργούμε βασιζόμενες στα trends εκείνα που μας αρέσουν. Να δημιουργούμε με designer pieces που μπορούν και αναδεικνύουν τη θηλυκότητά μας, όπως είναι οι φιόγκοι. Η θηλυκότητά, άλλωστε, είναι αυτή που μας κάνει τις γυναίκες που είμαστε σήμερα. Μήπως τώρα κατάλαβες πώς μία girly τάση μπορεί να στηρίξει ένα ολόκληρο κίνημα, όπως το Girl Power Era;