Gen Zzz: Τα μυστικά για ένα αναζωογονητικό power nap

Φωτεινή Δαϊλά
Gen Zzz: Τα μυστικά για ένα αναζωογονητικό power nap

Το power nap είναι φίλος μας και μακάρι να μπορούσαμε να κοιμόμαστε λίγο κάθε μεσημέρι για να πάρουμε δυνάμεις

Δεν τα πας καλά με τον ύπνο; Δεν είσαι η μόνη. Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί, λίγο πολύ, ολόκληρο τον κόσμο. Και δεν μιλάμε μόνο για το πόσες ώρες κοιμόμαστε, αλλά και την ποιότητα του ύπνου μας.

Αν ο ύπνος σου μόνο ήρεμος δεν είναι, γνωρίζεις πολύ καλά πόσο σε επηρεάζει την επόμενη μέρα -σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Και εδώ είναι που έρχεται ο μεσημεριανός ύπνος, ακόμα και αν είναι σύντομος, που στα αγγλικά τον λέμε “power nap”. Αυτός που είναι σύμμαχός σου στην προσπάθεια για έναν καλύτερο ύπνο καθώς, εκτός από την τόνωση της γνωστικής λειτουργίας, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, να συμβάλλει θετικά στη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα, αλλά και να περιορίσει τα συναισθήματα κόπωσης και αδράνειας. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να πετύχεις ένα τονωτικό power nap, μπορείς να συνεχίζεις να διαβάζεις.

Ο συγχρονισμός πάνω απ’ όλα

Αν και μπορεί να μπεις στον πειρασμό να στριμώξεις ένα power nap μέσα στη μέρα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε πρέπει να κοιμηθείς. Έτσι, μην προσπαθήσεις να κοιμηθείς αργότερα από τις 3 μ.μ., καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τον βραδινό σου ύπνο και να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση. Όσο για τη διάρκεια, υπολογίζεται 15 έως 20 Είπαμε, power nap, όχι να σηκωθούμε αποπροσανατολισμένες μετά από ώρες.

kinga-howard-kqDEH7M2tGk-unsplash.jpg

Το πού έχει σημασία

Το να επιλέξεις πού θα κοιμηθείς δεν είναι πρόβλημα εάν εργάζεστε από το σπίτι, αλλά αν εργάζεσαι από το γραφείο μάλλον χρειάζεται λίγη περισσότερη σκέψη. Πάντως, όποιο σημείο κι αν επιλέξεις, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και σκοτεινό, ώστε ο οργανισμός σου να καταλάβει ότι ήρθε ώρα για ένα power nap. Επίσης, είναι σημαντικό να ρυθμίζετε σωστά τη θερμοκρασία του δωματίου, επομένως, εάν μπορείτε, ρυθμίστε τον θερμοστάτη, αφαιρέστε ή προσθέστε στρώματα ή ανοίξτε ένα παράθυρο εάν χρειάζεται. Αν και δεν πρέπει να κρυώνετε, η απόρριψη είναι ευκολότερη όταν το δωμάτιο βρίσκεται στην πιο δροσερή πλευρά.

Και το power nap θέλει βοήθεια

Αν θέλεις να πάρεις έναν σύντομο ύπνο μέσα στην ημέρα, αλλά πιστεύεις ότι δεν μπορείς να χαλαρώσεις αυτόματα, αξίζει να αναζητήσεις κάποιον λευκό θόρυβο. Ή, αν έχεις λίγο επιπλέον χρόνο, ένας σύντομος διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να μπεις σε μια πιο χαλαρή κατάσταση.

Μετά τον ύπνο, τι;

Ακούς το ξυπνητήρι και ο πειρασμός να πατήσεις αναβολή και να χουζουρέψεις είναι μεγάλος. Δεν είναι, όμως, η ώρα για τέτοια πράγματα. Μόλις ξυπνήσεις, είναι ώρα να επαναφέρεις το σώμα σου σε “day mode” όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να βγεις έξω στο φως της ημέρας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και να πλύνεις το πρόσωπό σου με κρύο νερό -θα σε ξυπνήσει γρήγορα, θες δεν θες. Κάτι ακόμα που βοηθάει είναι μερικές ήπιες διατάσεις ή μουσική σε γρήγορο tempo. Εσύ αποφασίζεις τι σε βοηθάει καλύτερα.

bruce-mars-wBuPCQiweuA-unsplash.jpg

Το power nap είναι φίλος μας και μακάρι να μπορούσαμε να κοιμόμαστε λίγο κάθε μεσημέρι για να πάρουμε δυνάμεις. Βέβαια, πρέπει να θυμάσαι ότι δεν αντικαθιστά τον βραδινό ύπνο. Οπότε, κατάλαβες, θέλει προσοχή πώς τον αξιοποιείς και τι περιμένεις απ’ αυτόν.