Κι όμως, την «κακή μέρα που από το πρωί φαίνεται», μπορείς να την αλλάξεις και εδώ θα δεις το πώς

Φωτεινή Δαϊλά
Κι όμως, την «κακή μέρα που από το πρωί φαίνεται», μπορείς να την αλλάξεις και εδώ θα δεις το πώς

Μπορεί να λέμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άσχημο ξεκίνημα θα καθορίσει το πώς θα εξελιχθεί η συνέχεια της μέρας σου

Έχασες κάθε λεωφορείο/τρόλεϊ/μετρό που μπορούσες να χάσεις για να πας στη δουλειά. Σου σκίστηκε το αγαπημένο σου πουκάμισο με το οποίο έχετε περάσει τόσα και τόσα meetings μαζί. Εκείνο το project στη δουλειά δεν πάει και πολύ καλά. Τσακώθηκες με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Δεν έχει πάει μεσημέρι, το είπαμε;

Κάποιες φορές, η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το αλλάξεις. Αυτό που μπορείς να αλλάξεις, όμως, είναι το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες ώρες. Δεν χρειάζεται να σε πιάσει γκρίνια και να χαλάσεις το υπόλοιπο της ημέρας σου. Όσο για το πώς θα το καταφέρεις αυτό, αρκούν μικρά πράγματα.

#1 Μίλησε με τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Άκουσέ μας, η φωνή της κολλητής σου ή του συντρόφου σου μπορεί να ηρεμήσει την ψυχούλα σου. Η επικοινωνία θα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν είσαι τόσο μόνη, ενώ και μόνο που θα μιλήσεις με έναν άλλο άνθρωπο θα σε κάνει να μην επικεντρώνεσαι στα όσα στραβά έγιναν. Αν δεν υπάρχει χρόνος για ένα τηλέφωνο, ξέρεις, υπάρχουν και τα μηνύματα και βοηθάνε κι αυτά.

1707223661943-613495396-pexels-ivan-babydov-7788678.jpg

#2 Μάθε τέχνη και… πιάσ’ την

Για την ευεργετική επίδραση της τέχνης τα έχεις ακούσει, δεν θα σου πούμε κάτι που δεν ξέρεις. Αυτό που θα σου πούμε είναι ότι, μόλις βρεις την ευκαιρία, πιάσε το πινέλο, το μολύβι, τη βελόνα, το ψαλίδι, κάτι, βρε παιδί μου, και ξεκίνα να ζωγραφίζεις, να γράφεις, να ράβεις, να φτιάχνεις κολάζ, να… Τότε είναι που θα ξεχαστείς σε χρόνο dt. Οκ, μια μικρή υπερβολή, αλλά κατάλαβες.

#3 Επιστροφή στη φύση

Το να βρεις κάτι που να θυμίζει φύση στις μεγάλες πόλεις, ειδικά την Αθήνα, παίζει να είναι πιο δύσκολο από το να βρεις να παρκάρεις κάποιο Σάββατο βράδυ στο Παγκράτι (#truestory). Ελπίζουμε, όμως, ότι έχεις σε σχετικά κοντινή απόσταση κάποιο πάρκο. Αν μένεις, δε, στα νότια προάστια ή γενικά κάπου παραθαλάσσια, είσαι τυχερή γιατί το υγρό στοιχείο της φύσης είναι στα πόδια σου. Βάλε τα αθλητικά σου, ξεκίνα το περπάτημα, ή το τρέξιμο, και ελπίζουμε να μην φτάσεις Αυστραλία με τα πόδια λόγω της αρχικής έντασης. Όπου και να σε βγάλει, πάντως, ο καθαρός αέρας και η άσκηση θα σε κάνουν να ξεχάσεις το κακό ξεκίνημα της ημέρας.

1707223683217-807898336-pexels-humphrey-muleba-1612854.jpg

#4 Γράψε πώς νιώθεις

Πάρε χαρτί και στιλό (ή μολύβι) και άρχισε να καταγράφεις τα συναισθήματά σου, θα δεις ότι δρα πολύ θεραπευτικά για την ψυχούλα σου. Δεν το λέμε εμείς, οι ψυχολόγοι. Με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν τα όποια αρνητικά συναισθήματα έχεις να φεύγουν από σένα και να μεταφέρονται στο τετράδιο. Μην το σκέφτεσαι. Άρχισε να γράφεις ελεύθερα (δεν θα σου πει κανένας κάτι για τυχόν συντακτικά λάθη) και συνέχισε πιο ανάλαφρη, πιο ευδιάθετη την υπόλοιπη ημέρα σου.

Μπορεί να λέμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άσχημο ξεκίνημα θα καθορίσει το πώς θα εξελιχθεί η συνέχεια της μέρας σου. Ψηλά το κεφάλι, λοιπόν, δυναμικότητα και θα τη γυρίσεις τη μέρα. Άλλωστε, τρόποι υπάρχουν για να το καταφέρεις.