Έχει κολλήσει η σελίδα: Πώς θα βρεις τη χαμένη σου συγκέντρωση για διάβασμα

Φωτεινή Δαϊλά
Έχει κολλήσει η σελίδα: Πώς θα βρεις τη χαμένη σου συγκέντρωση για διάβασμα

Η αδυναμία συγκέντρωσης είναι μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, μπορούσες να διαβάζεις χαλαρά 50 σελίδες από ένα βιβλίο ή ένα longread χωρίς να διακόψεις. Τώρα, ζορίζεσαι να βγάλεις 4-5 σελίδες ή να αφιερώσεις πάνω από 40 δευτερόλεπτα σε ένα μακροσκελές online άρθρο. Μήπως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε όλο αυτό;

Η αδυναμία συγκέντρωσης είναι μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας. Και δεν το λέμε εμείς αλλά οι ειδικοί, «χτυπώντας καμπανάκια» εδώ και 15 χρόνια, πάνω κάτω. Και τώρα, τι; «Αντίο συγκέντρωση», μια για πάντα; Η απάντηση είναι «όχι απαραίτητα», γιατί, ευτυχώς, υπάρχουν τουλάχιστον 5 τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να είσαι πιο focused όταν διαβάζεις.

#1 Μείνε μακριά από το κινητό σου

Πώς να διαβάσεις με την ησυχία σου όταν βομβαρδίζεσαι με ειδοποιήσεις από παντού; Κλείσε όλα τα social media (ναι, όλα), απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις και άσε το κινητό σε κάποιο δωμάτιο εκτός του οπτικού σου πεδίου -π.χ. αν κάθεσαι στο υπνοδωμάτιο, άφησέ το στο σαλόνι ή την κουζίνα. Το ίδιο κάνεις και με το τάμπλετ, αν έχεις. Και αν υπάρχει τηλεόραση, καλό είναι -αν γίνεται- να μην είστε στον ίδιο χώρο. Κάπως έτσι θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς σε εκείνο το βιβλίο που οριακά δεν έχει πιάσει αράχνες ενώ περιμένει υπομονετικά στο τραπεζάκι.

#2 Βάλε την κατάλληλη μουσική

Η μουσική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να μην χάσεις τη συγκέντρωσή σου όσο διαβάζεις. Βέβαια, δεν μιλάμε για οποιαδήποτε μουσική. Αν βάλεις πχ εκείνη την playlist όπου η Taylor Swift έχει την τιμητική της, μάλλον θα δυσκολέψεις τον εαυτό σου. Δοκίμασε πιο χαλαρωτικούς ήχους -όχι τόσο χαλαρωτικούς, όμως, που θα σε κάνουν να θες να μπεις κάτω από τα παπλώματα- και θα δεις ότι θα είσαι περισσότερο προσηλωμένη σ’ αυτό που διαβάζεις.

pexels-tirachard-kumtanom-1001850.jpg

#3 Διάβασε ανάλογα με τη διάθεσή σου

Mood reading, το λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Μπορεί να έχεις εκείνο το κλασικό βιβλίο του μεγάλου συγγραφέα που όλοι σου λένε «καλά, πρέπει να το διαβάσεις χθες», αλλά κάπως να σου κάθεται βαρύ, κάπως δεν σου κάνει «κλικ» αυτή την περίοδο. Μήπως, όμως, σου γυάλισε το μάτι εκείνο το αστυνομικό που έχεις μπροστά μπροστά στο τρίτο ράφι της βιβλιοθήκης; Πιάσε αυτό, λοιπόν, και θα δεις ότι δεν θα καταλάβεις πώς θα γυρίζεις τις σελίδες. Όπως κατάλαβες, το διάβασμα δεν θέλει πίεση -αρκετή δεν έχουμε ήδη για άλλα θέματα;

#4 Μην φοβηθείς να κάνεις αυτό το DNF

DNF, aka «did not finish», το οποίο συνδέεται με το παραπάνω. Γενικά, το να παρατήσεις ένα βιβλίο που δεν (σε) τραβάει, θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα είδους book-related taboo -αν και, ευτυχώς, έχει απενοχοποιηθεί σε έναν βαθμό. Άφησε στην άκρη αυτό που δεν σου προσφέρει κάτι -εκτός από βαρεμάρα, ίσως- και συγκεντρώσου σε εκείνο το βιβλίο ή το μεγάλο άρθρο που σου τράβηξε την προσοχή. Και θα δεις για πότε θα αυξηθεί η συγκέντρωσή σου, άρα και ο χρόνος που διαθέτεις για διάβασμα.

#5 Ξέρεις από audiobooks;

Όταν το φυσικό βιβλίο σε δυσκολεύει, τα audiobooks μπορούν να σε «ξεκολλήσουν». Λίγο η ζωντάνια της αφήγησης, λίγο το ότι δεν κουράζεις τα μάτια σου (ιδιαίτερα σημαντικό όταν περνάς τουλάχιστον ένα 8ωρο μπροστά από έναν υπολογιστή), λίγο το ότι μπορείς παράλληλα να πας για περπάτημα ή να κάνεις δουλείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην έλλειψη συγκέντρωσης.

1707223993480-826619365-distingue-ciddiqi-2ALQUTD5MKc-unsplash.jpg

Ελπίζουμε ότι αυτά τα μικρά, απλά tips θα σε βοηθήσουν να κάνεις focus στο βιβλίο σου και όχι το κινητό σου. Χρειάζεται κι αυτό.