F for friendship, F for follow: Τι γίνεται με τις φιλίες στην ψηφιακή εποχή;

Φωτεινή Δαϊλά
F for friendship, F for follow: Τι γίνεται με τις φιλίες στην ψηφιακή εποχή;

Βρες αφορμές για να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα από κοντά και... βγείτε επιτέλους

Αρνήτριες τεχνολογίας δεν είμαστε. Πώς θα μπορούσαμε όταν η τεχνολογία έχει εξελίξει -μεταξύ πολλών άλλων- τον τρόπο που εργαζόμαστε, συνδεόμαστε και επικοινωνούμε μεταξύ μας;

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πιστεύουμε ότι όλα είναι ρόδινα. Αν επικεντρωθείς στα social media και τα όλες τις σχετικές εφαρμογές, θα καταλάβεις ότι, πλέον, δύσκολα μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτά. Και ενώ προφανώς όλα αυτά προσφέρουν ευκαιρίες τόσο για νέες φιλίες όσο και για αυτές που ήδη έχεις, ταυτόχρονα παρουσιάζει και κάποιες προκλήσεις.

Πώς ο ψηφιακός κόσμος βοηθάει τις φιλίες

Καταρχάς, όλες αυτές οι εφαρμογές που κυκλοφορούν μπορούν να σε φέρουν κοντά με εκείνη τη φίλη που σας χωρίζουν πολλά -και ακόμα πιο πολλά- χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι έχεις κι εσύ και η φίλη σου την ευκαιρία να λέτε τα νέα σας, να γκρινιάζετε, να υποστηρίζετε η μία την άλλη ακόμα και αν βρίσκεστε στα άλλα άκρα της χώρας, χωρίς να απομακρυνθείτε από τον καναπέ σας. Μπορείτε ακόμα και να κάνετε μαζί κάποια δραστηριότητα online όπως να συμμετάσχετε σε κάποιο book club.

Για να μην αναφέρουμε ότι ο ψηφιακός κόσμος δίνει ευκαιρίες για νέες γνωριμίες και φιλίες, ακόμα και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού (ναι, γιατί όχι;). Έτσι, μπορείς να έρθεις σε επαφή με νέες κουλτούρες και νοοτροπίες χωρίς να αποχωριστείς το σπίτι σου.

priscilla-du-preez-BjhUu6BpUZA-unsplash.jpg

Οι προκλήσεις

Μακάρι να μην υπήρχαν «αλλά». Έλα, όμως, που υπάρχουν. Αν ξοδεύεις υπερβολικό χρόνο για να επικοινωνείς ψηφιακά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα , αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική ευεξία σου. Φρόντισε να διαθέτεις χρόνο για να βλέπεις από κοντά την παρέα σου (αυτή που βρίσκεται στην ίδια πόλη, έτσι;) και γιατί όχι να κάνετε μαζί κάποια δραστηριότητα για να «ξεσκουριάσετε» όπως να πηγαίνετε για πεζοπορία ή περπάτημα κάποια ΣΚ.

Άσε που, στο ψηφιακό περιβάλλον, έχεις χώρο να δημιουργήσεις μια περσόνα που δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό εαυτό σου. Οπότε, κατάλαβες πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό τις νέες φιλίες, ακόμα και σχέσεις, στα social media.

high-angle-hands-holding-smartphones.jpg

Και επειδή ακριβώς λείπει το face to face, η επαφή από κοντά, είναι πολύ πιο εύκολο να δεις κάποιο μήνυμα και να το πάρεις στραβά, και πιο δύσκολο να καταλάβεις το πραγματικό πλαίσιο. Communication breakdown much?

Οκ, υπάρχουν προκλήσεις. Μπορείς όμως να προστατευτείς, με κάποιον τρόπο, από αυτές; Εδώ είναι που έρχονται τα όρια, αυτή η μεγαλη λέξη. Όσο για το πώς μπορείς να τα βάλεις, προτείνουμε να διαθέτεις συγκεκριμένο χρόνο για την επικοινωνία στο ψηφιακό περιβάλλον και να δίνεις προτεραιότητα στη φυσική επικοινωνία με τους πραγματικούς φίλους σου. Βρες αφορμές για να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα από κοντά και... βγείτε επιτέλους (ή μαζευτείτε σπίτι). Μπορεί ο ψηφιακός κόσμος να είναι συναρπαστικός, ειδικά για να νέες γνωριμίες, όμως η πραγματική ζωή, με πραγματικούς ανθρώπους, είναι εκεί έξω.