SAVOIR VIVRE: ΠΩΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ

Σοφία Μαυραντζά
SAVOIR VIVRE: ΠΩΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ

Τα λες μέσα από την καρδιά σου;

Περνάνε τα χρόνια, μεγαλώνεις, δέχεσαι ευχές, στέλνεις ευχές και ξαφνικά φτάνει η μέρα που αυτές τις ευχές τις ζυγίζεις λίγο παραπάνω, έχεις έγνοια για το ποιοι σε σκέφτονται, ποιοι επιθυμούν να σου αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους, ποιοι το κάνουν διαδικαστικά και ποιοι αδιαφορούν για την ημέρα που εσύ φοράς τα γιορτινά σου. Παίζουν τελικά τόσο σημαντικό ρόλο οι ευχές που δέχεσαι; Όχι. Όμως… Αν παίζουν;

Πέρασα πρόσφατα το κατώφλι των 30. Θα μου πεις, δεν σε νοιάζει. Κι όμως, είναι μια ηλικία κρίσιμη για την κάθε γυναίκα και όσο περισσότερο «δουλέψεις» για να υποδεχτείς τα πρώτα «άντα», τόσο περισσότερο θα ευχαριστηθείς εκείνη την ημέρα, από το να αγχώνεσαι για τη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε για εσένα. Το… δούλεψα λοιπόν κι εγώ, οργάνωσα κι ένα πάρτι για τους φίλους μου, με μόνη απαίτηση: Όλα να φέρουν το νούμερο «30». Τούρτα, μπαλόνια, κάρτες και διάφορα αξεσουάρ που χρησιμοποιήσαμε όσο διασκεδάζαμε (καπέλα, γυαλιά, παπιγιόν κλπ).


Το τρίπτυχο των ευχώνόσων αγαπάμε και μας αγαπούν

Στο μεταξύ, η επόμενη μέρα ξημέρωσε, τα 30 ήταν γεγονός και ήρθε η ώρα του απολογισμού. Τι έμαθα από αυτή τη μέρα, τι μου δίδαξε και τι σκοπεύω να κάνω στο εξής:

1. Ποιοι εύχονται στις 00.00: Όσοι μας αγαπούν με αγνότητα, μας εύχονται με την αλλαγή της ημέρας. Με λίγα λόγια αναφέρομαι σε γονείς και σύντροφο -εάν και εφόσον αυτός υπάρχει. Δεν βάζουν ξυπνητήρι, δεν χτυπάει ενοχλητικά το κινητό, το σκέφτονται όλη την προηγούμενη ημέρα (ή και πολλές πιο πριν) και απλώς μετρούν και το τελευταίο δευτερόλεπτο μέχρι να αλλάξει η μέρα. Ο κανόνας λέει: Το ίδιο κάνουμε κι εμείς για εκείνους. Με χαρά.

2.Όταν κάποιος πρώην μάς εύχεται στις 00.00, θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως πράγματι αξίζει μία δεύτερη (τρίτη ή τέταρτη) ευκαιρία. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και λίγο. Αν θέλεις να το κάνεις κι εσύ σε κάποιον, πρόσεξε: Ίσως τα δεδομένα για εκείνον να έχουν αλλάξει και να τον φέρεις σε δύσκολη θέση. Έτσι, πρώτα είμαστε σίγουρες ότι δεν θα ενοχλήσουμε και μετά παίρνουμε τηλέφωνο.

3.Όσοι μας αγαπούν και θέλουν πράγματι οι ευχές που θα μας πούνε να πραγματοποιηθούν, θα μας πάρουν τηλέφωνο. Νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, δεν έχει σημασία. Θα σηκώσουν το ακουστικό, θα πληκτρολογήσουν τον αριθμό μας και θα περιμένουν να μας ακούσουν από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου για να πούνε τις ευχές τους ή ακόμη και να τραγουδήσουν το ποιηματάκι των γενεθλίων. Μην ξεχνάς, τους φίλους που πραγματικά νοιάζεσαι για εκείνους, όταν γιορτάζουν ή έχουν γενέθλια, να τους παίρνεις τηλέφωνο. Είναι σημαντικό.


Πες το με ένα SMS

Αν δεν θέλεις να πάρεις τηλέφωνο, αλλά θεωρείς πως ο άνθρωπος που εκείνη την ήμερα θα ήθελε να του ευχηθείς, τότε μπορείς να στείλεις ένα ωραιότατο sms. Και πάλι, μόνο στην περίπτωση που το αισθάνεσαι. Ενημερωτικά, τα sms είναι πιο «βολικά» (και για εκείνον που εύχεται, αλλά και για εκείνον που δέχεται ευχές) στις ονομαστικές εορτές. Λίγο που το τηλέφωνο μιλάει, λίγο που χτυπάει όλη μέρα, και οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους. Κάντε μία τηλεφωνική απόπειρα επικοινωνίας και αν ο συνδρομητής είναι κατειλημμένος, συντάξτε ένα ωραιότατο μήνυμα.

Τα είδη των sms:

1. Το τυπικό: «Χρόνια πολλά! Να σε χαιρόμαστε!». Λίγο σαν να το κάνετε αντιγραφή-επικόλληση, λίγο σαν να το στέλνετε σε πολλούς αποδέκτες. Τουλάχιστον ας βάλετε ένα υποκοριστικό, να γίνει λίγο... χαριτωμένο.

2. Το ενθουσιώδες: «Πολύχρονη κουκλάρα! Να σε χαίρονται όσοι σε αγαπούν!». Οκ, αν μου το στείλετε ποτέ, θα το εκτιμήσω (κυρίως για το «κουκλάρα»). Ψέματα δεν θα πω.

3. Το αφιέρωσα-δύο-ολόκληρα-λεπτά: «Χρόνια πολλά αγαπημένη, να είσαι πολύχρονη, γερή, ευτυχισμένη, όλα σου τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα, να μη σταματάς να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις, να λάμπεις πάντα!». Ναι, αυτό, όσο τυπικό ακούγεται, τόσο πιο καλοδεχούμενο είναι.

4. Το ήθελα-να-σε-πάρω-αλλά-μετάνιωσα: Αυτό το μήνυμα έρχεται από ανθρώπους που σε ξέρουν καλά αλλά για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να σου τηλεφωνήσουν. Συνήθως θα σου γράψουν κάτι πολύ προσωπικό, για να καταλάβεις ότι σε σκέφτονται, κάτι αστείο, κάτι που μια... πίκρα τελικά θα τη νιώσεις όταν το διαβάσεις (επειδή δεν χτύπησε το τηλέφωνο).

Τα SMS που δεν θα διαγράψω

«Χρόνια πολλά» από τοFacebook

Facebook, αυτή η μάστιγα. Που άλλα σπίτια τα ανοίγει και άλλα τα κλείνει. Πόσες φορές σε έβγαλε από τη δύσκολη θέση και ευχήθηκες σε κάποιον που δεν θα ήθελες να σηκώσεις το τηλέφωνο να τον πάρεις και πόσες φορές ευχήθηκες σε κάποιον που κάτω από άλλες περιπτώσεις δεν θα ήξερες καν πως έχει γενέθλια ή γιορτάζει; Το λοιπόν, οι ευχές στο Facebook είναι καλοδεχούμενες, αλλά δεν είναι προσωπικές, αυτό νομίζω είναι κατανοητό από τον καθένα.

1. Αν σου ευχηθούν μέσω FB, προσπάθησε να απαντήσεις σε κάθε έναν προσωπικά, διότι όλοι τους αφιέρωσαν έστω και κάποια δευτερόλεπτα για εσένα. Μην γράψεις ένα ποστ κοινής αποδοχής, ευχαριστώντας για τις ευχές, αλλά μην γράψεις και ένα «ευχαριστώ πολύ» κάνοντάς το... κόπι πάστε κάτω από κάθε ευχή.

2.Μην γράφεις «Χρόνια πολλά Μαρία!» και προσθέτεις στο ποστ όλες τις Μαρίες που έχεις «φίλες» στο Facebook. Αλήθεια τώρα; Ούτε καν.

3. Μην ποστάρετε στον «τοίχο» του εορτάζοντα φωτογραφίες από το google images, μόνο προσωπικές (μαμά, δεν εννοώ να με ξαναποστάρεις τόπλες από όταν ήμουν τριών ετών...).

4.Extra tip: Αν δεν θέλετε να ευχηθείτε, μην ευχηθείτε. Πάντως, μην κάνετε like στον «τοίχο» του εορτάζοντα, κάτω από τις ευχές που του έχει γράψει κάποιος άλλος. Μην μπείτε στον κόπο καν. Δεν θέλουμε.


Ιδανικά, εάν ο άνθρωπος που έχει τα γενέθλια ή τη γιορτή του είναι κομμάτι του εαυτού σας, προτιμήστε εκείνη την ημέρα να του στείλετε μία κάρτα, ένα δώρο, ένα μπουκέτο λουλούδια, κάτι που θα τον κάνουν να χαμογελάσει και να σκεφτεί πόση τύχη είχε τη μέρα που σας συνάντησε. Ακόμη και κάτι μικρό, αρκεί.

ΥΓ. -Έκλεισες τα 30;
- Όχι, τα έχω αφήσει ανοιχτά να αερίζονται.
ΝΑΙ.-