Το Savoir Vivre του ghosting

Το Savoir Vivre του ghosting

Το ghosting το σωστό, το τίμιο, έχει το savoir vivre του. Έχει κανόνες που οφείλεις να σεβαστείς και να ακολουθήσεις, είτε ανήκεις σε εκείνους που εξαφανίζονται (ως διά μαγείας), είτε ανήκεις σε εκείνους που πιστεύουν στα θαύματα (ότι όντως υπάρχουν άνθρωποι που εξαφανίζονται).

Το λοιπόν, θα σου διηγηθώ μία προσωπική μου ιστορία και έπειτα θα σου απαριθμήσω τους κανόνες.

Σε μία εκδήλωση γνώρισα τον (ας τον πούμε) Μενέλαο. Μετά από ένα Χ διάστημα τον ακολούθησα στο Instagram. Το follow back έγινε σε δευτερόλεπτα. Και να σου οι καρδούλες και να σου τα direct messages μετά από post ή story. Λακωνικές κουβέντες, αλλά ένα πάρε-δώσε υπήρχε σταθερά, μία με δύο φορές το μήνα. Στο σύνολο πέρασαν επτά, μπορεί και οκτώ μήνες. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο «έπαιξε» το εξής dm: «Πού θα πας διακοπές;». «Στην Αντίπαρο» απάντησα.

Και έφτασε ο Αύγουστος και να ‘μαι κι εγώ στην Αντίπαρο, «σκάω» και το πρώτο story, έρχεται σε χρόνο ντετέ το dm: «Έρχομαι αύριο, ελπίζω να σε δω από κοντά!».

Και τον είδαμε από κοντά τον Μενέλαο, το δεύτερο κιόλας βράδυ. Και πολύ ωραία περάσαμε. Και επέμενε να συνεχίσουμε στο La Luna, αλλά εμείς πήγαμε για ύπνο. Και ξημέρωσε ο Θεός την επόμενη μέρα και άρχισε τα μηνύματα ο Μενέλαος. Και σε ησυχία δεν με άφησε μέχρι το βράδυ που βρεθήκαμε ξανά από κοντά. Και εκεί που διασκεδάζουμε όλοι μαζί, βαράει μια εξαφάνιση ο Μενέλαος. «Καλά, πού είναι;» ρώτησα τον φίλο του. «Α, πήγε σε ένα άλλο μαγαζί, να βρει κάτι παιδιά». Και μας παράτησε στα κρύα του λουτρού νυχτιάτικα και εμφανίστηκε όταν εδέησε και χάραξε ο ήλιος. Δεν ήθελα πολύ να κατεβάσω μούτρα και κάπως έτσι ο Μενέλαος αναχώρησε για τον επόμενο ταξιδιωτικό του προορισμό και το κλίμα έμεινε ψυχραμένο, κάπου στα στενά της Αντιπάρου.

Ο καιρός πέρασε (για την ακρίβεια δύο εβδομάδες), ο Μενέλαος επέστρεψε στην πρωτεύουσα και στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Άρχισαν τα dm σε καθημερινή βάση, άρχισαν τα τηλέφωνα, ήρθε και ένα βράδυ από το σπίτι και μαγειρέψαμε και φάγαμε και ήπιαμε και κοιτούσαμε τα αστέρια και συζητούσαμε τι είναι ευτυχία. Ώπα, σκέφτηκα. Σοβαρό παιδί ο Μενέλαος, σκέφτηκα. Ήταν απλά μια αναποδιά του καλοκαιριού η προηγούμενη συμπεριφορά του, σκέφτηκα.

Ε, μια εβδομάδα κράτησαν αυτές οι σκέψεις μου, εν μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων, και ο Μενέλαος εξαφανίστηκε (ξανά) για να εμφανιστεί προ ημερών (σαν να μη συμβαίνει τίποτα). Και τώρα θα μιλήσουμε για κανόνες.

1# Το ghosting των Social Media θέλει να στέλνεις μηνύματα και να μην διαβάζονται. Δηλαδή, μπορεί να έχεις στείλει inbox, ο άλλος να είναι online (*ενεργός τώρα), να ποστάρει τραγούδια και να απαντάει public στα σχόλια, αλλά το δικό σου μήνυμα δεν διαβάζεται. Αυτό το ghosting δεν το θέλουμε. Και επειδή δεν το θέλουμε, δεν το κάνουμε ούτε εμείς στους άλλους (λογικό ε;). Διαβάζουμε πάντα τα μηνύματά μας, απαντάμε μονολεκτικά ή όχι, απαντάμε όμως. Πάντα.

2# Μη στέλνεις, αν δεν θέλεις να σου στέλνουν. Τα μηνύματα είναι δούναι και λαβείν. Το ίδιο και τα τηλεφωνήματα. Σκέψου, λοιπόν, καλά πριν στείλεις, γιατί θάρρος είναι αυτό, δεν θέλει πολύ για να το πάρει κάποιος. Δικό του είναι, ό,τι θέλει το κάνει στην τελική.

3# Αν έστελνες ΚΑΠΟΤΕ και πλέον έχεις αλλάξει άποψη, εξήγησέ το. Πες: «Δεν βγαίνει νομίζω», «Δεν είμαι σε φάση», «Δεν θέλω (ρε αδερφέ)». Κανένα αόρατο χέρι δεν θα σε πιάσει από το λαιμό. Πίστεψέ με.

4# Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου τι είναι Social Media και τι πραγματική ζωή. Ένα μήνυμα μπορεί να το στέλνεις ελαφρά τη καρδία, όμως αλήθεια τώρα, ΟΧΙ. Nooooo. NOOY.

5# Αν βγείτε, ο καθένας να πληρώσει τα δικά του. Το κέρασμα δημιουργεί μία προσδοκία για επόμενο ραντεβού. Αν δεν είσαι έτοιμος/η για αυτό, τότε επέμεινε να πληρώσεις. Ψηλά το κεφάλι παιδιά!

6# Μην αλλάξεις αριθμό τηλέφωνου, μην μπλοκάρεις κόσμο από τα Social Media. Αυτό το ghosting δεν το θέλουν ούτε οι Ghostbusters οι ίδιοι. Λίγη αξιοπρέπεια δεν βλάπτει.

7# Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Αυτό. Αρκεί.

Extra tip: Μην πιστεύεις στους καλοκαιρινούς έρωτες. Δεν υπάρχουν, δεν ζουν ανάμεσά μας, είναι μάλλον οι πρωταγωνιστές μιας σειράς από ghosting εμφανίσεις.

Extra tip 2: Μενέλαε, αν διαβάζεις, στείλε. Δεν θα απαντήσω.