Γυναίκες που αποτελούν έμπνευση: Από τη Rosie The Riveter μέχρι τη Madonna

Γυναίκες που αποτελούν έμπνευση: Από τη Rosie The Riveter μέχρι τη Madonna

Μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που είναι γένους θηλυκού

Ποια είναι τα είδωλά σου; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που όπως κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, κάναμε ένα σύντομο αφιέρωμα στις γυναίκες που μας εμπνέουν: Να δημιουργούμε, να προσπαθούμε, να μην το βάζουμε κάτω...
Από δημοφιλή είδωλα της ποπ κουλτούρας, μέχρι σταρ της μουσικής και του κινηματογράφου, συγκεντρώσαμε σημαντικές γένους θηλυκού προσωπικότητες που, τόσο με τα λόγια όσο και με τα έργα τους συνεχίζουν να αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και θα τις θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα.

Coco Chanel

Στην εποχή που οι γυναίκες έπρεπε να φορούν μόνο φούστες και φορέματα, η Chanel ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα. Επιλέγοντας παντελόνια και κουστούμια, καθιέρωσε την κομψότητα και την άνεση στη μόδα και βοήθησε στην απελευθέρωση των γυναικών, θεσπίζοντας νέους «κανόνες», που ήταν μπροστά από την εποχή τους.

Η Coco Chanel δεν αμφισβήτησε μόνο τα πρότυπα των φύλων της εποχής, μέσω της προσωπικής της ζωής και της επαγγελματικής της καριέρας, αλλά και μέσω των επιλογών της. Τα ρούχα της «απελευθέρωσαν» το γυναικείο σώμα και επαναπροσδιόρισαν τη γυναικεία σιλουέτα. Τα ρούχα που μέχρι τότε μπορούσαν να φορούν μόνο οι άνδρες, πλέον ήταν διαθέσιμα και στο γυναικείο κοινό: Μπλούζες, παντελόνια, επίπεδα παπούτσια, κουστούμια εμπνευσμένα από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των γυναικών που δεν ήθελαν άλλους περιορισμούς, που μέχρι τότε η κοινωνία και η μόδα έθεταν.

Η Coco Chanel κατάφερε αυτό που μέχρι τότε έμοιαζε ακατόρθωτο: Να επανασχεδιάσει τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας στην κοινωνία!

Emma Watson

Ο λόγος της για την ισότητα των φύλων στην κεντρική αίθουσα του ΟΗΕ το 2014 έγινε viral. Από τότε δίνει πάντα τον καλύτερό της εαυτό για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει σχετικά με θέματα φεμινισμού, επαναφέροντας ζητήματα που αφορούν στις γυναίκες του «σήμερα». Έχει μάλιστα λανσάρει την καμπάνια #HeForShe, ζητώντας τη συμμετοχή του αντρικού κοινού, προκειμένου να σταματήσουν οι ανισότητες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αναφερθεί στην παρανόηση της έννοιας του φεμινισμού: «Οι γυναίκες επιλέγουν να μην (αυτό)προσδιορίζονται ως φεμινίστριες. Προφανώς τους φαίνεται σαν κάτι πολύ επιθετικό, δυνατό, εχθρικό προς τους άντρες και καθόλου ελκυστικό. Γιατί η λέξη αυτή δεν είναι καθόλου δημοφιλής; Νομίζω ότι είναι σωστό να πληρώνομαι όσο και οι άντρες. Νομίζω ότι είναι σωστό να παίρνω αποφάσεις για το δικό μου σώμα. Νομίζω ότι είναι σωστό γυναίκες να με αντιπροσωπεύουν για θέματα και αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μου. Νομίζω ότι είναι σωστό κοινωνικά να δέχομαι τον ίδιο σεβασμό με τους άντρες».

Rosie The Riveter

Μπορεί ο συγκεκριμένος χαρακτήρας να είναι φανταστικός, αλλά συμβολίζει τη δύναμη των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος. Αντιπροσωπεύοντας τις γυναίκες που εργάστηκαν σε εργοστάσια και ναυπηγεία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εμβληματική Rosie The Riveter, παραμένει ένα διαχρονικό σύμβολο που θα μας θυμίζει για πάντα τις ανυπέρβλητες προσπάθειες των γυναικών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '40.

Madonna

Αναμφισβήτητα, η πολυτάλαντη Μαντόνα είναι μία προσωπικότητα που θα μείνει στην ιστορία. Τραγουδίστρια, μουσικός, συνθέτρια, στιχουργός, χορεύτρια, ηθοποιός, σκηνοθέτις, συγγραφέας, επιχειρηματίας. Δεν σταματάει ποτέ να ανανεώνεται και να μας εκπλήσσει. Δεν σταματά ποτέ να τολμάει, να πειραματίζεται, να πρωτοπορεί. Έχει δεχτεί κριτική, ισχυρές αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους και δεν έχει διστάσει να έρθει σε σύγκρουση μαζί τους. Έχει μάθει να προσπαθεί, να μην τα παρατάει και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά σύμβολα. Δεν είναι τυχαία η Βασίλισσα της Ποπ. Όπως είχε πει, άλλωστε: «Είμαι σκληρή, είμαι φιλόδοξη και ξέρω ακριβώς τι θέλω. Εάν αυτό με κάνει σκύλα, εντάξει».

Lena Dunham

Είναι τελικά η Lena Dunham η φωνή της γενιά της; Μέσα από τα επεισόδια της πολύ επιτυχημένης σειράς που δημιούργησε με τίτλο «Girls» περιγράφει τη ζωή των millennials, αληθινές καταστάσεις και εκφράζει τους φόβους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε νέα κοπέλα. Μιλά για τις αγωνίες που βιώνει κάθε κορίτσι που βγαίνει στον πραγματικό κόσμο: Για τον έρωτα, τη μοναξιά, την απογοήτευση του να έχεις μερικά επιπλέον κιλά, την αυτοπεποίθηση! Θεωρείται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα συγγραφικά ταλέντα της σύγχρονης γενιάς και συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από τα λογοτεχνικά και κινηματογραφικά της εγχειρήματα.

Amy Schumer

Είναι μία κορυφαία performer και stand-up comedian που δεν διστάζει να συζητήσει θέματα που αφορούν στην εμφάνιση και το σώμα, αποστομώνοντας τους body shamers. Μας κάνει να βλέπουμε με χιούμορ τις σχέσεις, τα ψέματα, τις ανασφάλειες και τις προκαταλήψεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του TIME με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Angelina Jolie

Πέρα από την πολύτιμη συνεισφορά της στον ΟΗΕ, καθώς και το φιλανθρωπικό της έργο, μιλώντας για τη μαστεκτομή της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει πλήθος γυναικών σχετικά με τον καρκίνο. Μέσα από την προσωπική της ιστορία, έδωσε δύναμη στις γυναίκες να μιλήσουν και να εκφράσουν τις σκέψεις τους σχετικά με το θέμα, αναλύοντας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.

Frida Kalo

Για να καταλάβει κάποιος τόσο τα έργα, όσο και την προσωπικότητα της εμβληματικής καλλιτέχνιδος, πρέπει να κατανοήσει αρχικά τον πόνο της. Υπέφερε από πολύ νεαρή ηλικία, λόγω ενός ατυχήματος που είχε, και τα τραύματά της επηρέαζαν την καθημερινότητά της. Η ζωγραφική ήταν το μέσο της για να εκφράζει τον εσωτερικό της κόσμο. Ο άντρας της, Diego Rivera, έλεγε πως οι πίνακες της συζύγου του απεικόνιζαν την υπομονή, την αλήθεια, τον πόνο και την δική της αλήθεια με μοναδικό τρόπο. «Ζωγραφίζω τη δική μου πραγματικότητα» είχε πει κάποτε η Kalo.

Πέρα όμως από όλες τις αξιόλογες γυναίκες που προαναφέραμε αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο εαυτός σου όμως είναι η μεγαλύτερη έμπνευση. Εσύ έχεις την πραγματική δύναμη να αλλάξεις τον κόσμο προς το καλύτερο. Αρκεί να πιστέψεις στον εαυτό σου και να μη σταματάς να προσπαθείς.