6 πράγματα για να κάνεις μια μικρή «αποτοξίνωση» στον χώρο σου

6 πράγματα για να κάνεις μια μικρή «αποτοξίνωση» στον χώρο σου

Διότι, εκτός από το σώμα σου, χρειάζεται και ο χώρος σου μια μικρή αποτοξίνωση

Τα τελευταία χρόνια, δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στο πως θα μάθουμε να τρώμε σωστά και «καθαρά» για τον οργανισμό μας, που τείνουμε να ξεχνάμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ένα περιβάλλον γεμάτο τοξίνες, πλαστικό και καυσαέριο. Πως μπορείς λοιπόν, να μάθεις να ακολουθείς έναν πιο καθαρό τρόπο ζωής, εάν δεν μπορείς να συνδυάσεις την ισορροπημένη διατροφή με μια μικρή «αποτοξίνωση χώρου»;

Σκέψου πόσο χρόνο περνάς μέσα στο σπίτι σου και πως μπορείς να μετατρέψεις αυτόν τον χρόνο σε μια πραγματικά όμορφη εμπειρία. Διότι, το να κρατάς καθαρό το σπίτι σου δεν σημαίνει να το καθαρίζεις με χημικά προϊόντα τακτικά, αλλά να ζεις σε έναν χώρο που έχει όσα λιγότερα χημικά γίνεται. Σε μια πόλη που το καυσαέριο και η μόλυνση της ατμόσφαιρας δεν έχουν και πολύ χαμηλά επίπεδα, εσύ το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να φέρεις όσο λιγότερα μπορείς μέσα στο σπίτι σου. Παρακάτω λοιπόν, θα βρεις έξι πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτοξινώσεις και να κρατήσεις καθαρό τον χώρο σου.

Βάλε περισσότερο… πράσινο

Τα φυτά εσωτερικού χώρου πάντα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Αυξάνοντας το πράσινο στο σαλόνι ή την κουζίνα σου, όχι μόνο θα δημιουργήσεις ένα όμορφο και φιλόξενο σπίτι, αλλά θα το καθαρίσεις και από τις τοξίνες στον αέρα. Ο ευκάλυπτος για παράδειγμα, είναι πασίγνωστος για την ιδιότητά του να ηρεμεί το αναπνευστικό σύστημα αλλά και τον χώρο, να προωθεί το υγιές δέρμα και να μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από βακτήρια.

Πρόσθεσε ένα καλάθι στην είσοδο για τα παπούτσιασου

Συγνώμη που είμαστε εμείς οι άνθρωποι φέρνουν τα άσχημα νέα, όμως τα παπούτσια σου είναι… μαγνήτες βακτηρίων! Μεταφέρουν βρωμιά, μικρόβια και οτιδήποτε άλλο πατάς μέσα στην ημέρα. Από την δημόσια τουαλέτα μέχρι το χαλί που έχεις στην σκάλα του πατρικού σου. Μπορείς λοιπόν, να βάλεις ένα μεγάλο καλάθι δίπλα στην είσοδο και να ενημερώνεις κάθε σου επισκέπτη πως πρέπει να αφήνει εκεί τα παπούτσια του. Όμως, πρώτη από όλους, θα πρέπει να το κάνεις εσύ.

Άνοιγε τακτικά τα παράθυρα του σπιτιού σου

Μπορεί η ατμόσφαιρα του κέντρου της πόλης να είναι γεμάτη ρύπους, όμως το σπίτι σου θα πρέπει να αερίζεται. Ο κλειστός χώρος μπορεί να μολύνει κατά πέντε φορές χειρότερα την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Sophia Ruan Gushée, συγγραφέα του «A to Z of D-Toxing: The Ultimate Guide to Reducing Our Toxic Exposures». Ξεκίνα λοιπόν, να αερίζεις τακτικά τον χώρο σου για μερικά λεπτά, ώστε να τον κρατάς καθαρό.

Χρησιμοποίησε λιγότερο πλαστικό

«Το πλαστικό είναι το αποτέλεσμα διάφορων χημικών ενώσεων και αυτά τα χημικά μπορούν να μεταφερθούν στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε» δηλώνει η Gushée. «Από τον αέρα και το νερό, μέχρι τη σκόνη, τα χέρια μας, το φαγητό αλλά και τα ροφήματά μας» συνεχίζει, στηρίζοντας την άποψη ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πλαστικά προϊόντα στην καθημερινότητά μας και για να αποτοξινωθεί ο χώρος μας, πρέπει σίγουρα να βγουν και από το σπίτι μας. Αντί για τα πλαστικά αποθηκευτικά βάζα στην κουζίνα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γυάλινα ή τσίγκινα. Εξάλλου, έτσι και η κουζίνα σου θα μοιάζει πιο όμορφη αλλά και εσύ θα έχεις φροντίσει να περιορίζεις την χρήση των πλαστικών σκευών.

Φτιάξε το δικό σου καθαριστικό

Ξέρεις ήδη πως τα περισσότερα καθαριστικά χώρου είναι γεμάτα τοξίνες, όμως ξέρεις και ότι το… πορτοφόλι σου δεν αντέχει τα καλά φυσικά καθαριστικά. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, διότι μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου. Συνδύασε λοιπόν, λευκό ξύδι με ζεστό νερό και αναλογία ένα προς δύο και τα πατώματα του σπιτιού σου θα μοιάζουν σαν καινούργια. Μπορείς δε, να προσθέσεις και λίγο λεμόνι ώστε να μυρίζει φρεσκάδα όλο το σπίτι.

Άναψε μερικά αρωματικά κεριά χώρου

Αφού κάνεις όλα τα παραπάνω, το τελευταίο «μυστικό» για να αλλάξεις τον αέρα του σπιτιού σου είναι να ανάψεις μερικά αρωματικά κεριά σόγιας. Διότι, εκτός από φανταστική μυρωδιά, τα κεριά τείνουν να σε βοηθούν να χαλαρώσεις, και το σπίτι σου θα έπρεπε να είναι ακριβώς ο τέλειος χώρος για αυτό. Με ή χωρίς τοξίνες.