Η επανεφεύρεση της ποίησης στην ψηφιακή εποχή

Η επανεφεύρεση της ποίησης στην ψηφιακή εποχή

… και τέσσερις σύγχρονες ποιήτριες που πρέπει να θυμάσαι

Γράφει η Μαργαρίτα Γραμματικού

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σκυμμένοι πάνω από τις μπλε οθόνες των smartphones και των laptops τους, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ποίηση όχι μόνο έχει καταφέρει να επιζήσει, αλλά και να ανθίσει. Διότι, όπως περνούν τα χρόνια, οι άνθρωποι αλλάζουν, η τεχνολογία αναπτύσσεται και ο τρόπος σκέψης μας φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο προοδευτικός, η αλλαγή παρουσιάζεται μέσα από τον τρόπο παρουσίασης, το περιεχόμενο και το είδος της κάθε Τέχνης. Εκείνο βέβαια, που έχει καταφέρει η ποίηση, είναι να παραμένει ένα ωμό, ειλικρινές κάλεσμα όλων των συναισθημάτων μας.

Η ποίηση, έχει καταφέρει να επανεφευρεθεί κάπου βαθιά μέσα στο χάος της ψηφιακής εποχής, και να βρει γόνιμο χώμα, ώστε όχι μόνο να επιζήσει αλλά και να ανθίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέσα από το διαδίκτυο. Ένα μέρος, στο οποίο δεν υπάρχουν τα εμπόδια των εκδόσεων, αλλά ούτε και η δυσκολία στο να ακούσουν όλα αυτά που έχει να πει ένας ποιητής. Διότι, στην ψηφιακή εποχή του διαδικτύου, η λογοτεχνία μπορεί να γεννηθεί κατευθείαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Κάπως έτσι, τα ποιήματα δημιουργούνται, μοιράζονται και αγαπιούνται, κάνοντας τον γύρο του κόσμου μέσα από ένα και μόνο κλικ. Εάν αυτό δεν είναι η μαγεία του κάθε ποιήματος στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, τότε τι;

Φτάνοντας σε ένα σημείο της ανθρωπότητας, όπου τα e-books δεν κατάφεραν να αγαπηθούν από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, εμείς ερωτευόμαστε στον πρώτο στίχο κάθε ποιήματος που βλέπουμε στα social media. Δεν χρειάζεται να διαβάσουμε ολόκληρη τη συλλογή κάποιου σύγχρονου ποιητή, αλλά ούτε και να τον «κρίνουμε» από τον εκδοτικό οίκο που αποφάσισε να βγάλει τα πρώτα χίλια αντίτυπα των ποιημάτων του. Διότι, πλέον, μπορεί ο καθένας από εμάς με λίγους ακόλουθους και πολύ ταλέντο, να κάνει μια πραγματικά σπουδαία καριέρα φτιάχνοντας… μαγεία!

Με τη ραγδαία ανάπτυξη του Instagram, λοιπόν, ποιητές κάθε εθνικότητας και φύλου, έχουν βάλει ως στόχο να δημιουργήσουν και να γράψουν ιστορία. Ιστορία που δεν χρειάζεται χαρτί και μολύβι, αλλά ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τέσσερις από τους πιο σπουδαίους της γενιάς τους, που έχουν αποφασίσει πως το Instagram αλλά και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, θα είναι το μέσο έκφρασής τους. Όχι γιατί δεν μπορούν να εκδώσουν τα ποιήματά τους, αλλά επειδή δεν θέλουν.

Rupi Kaur

H Rupi Kaur (ή αλλιώς Ρούπι Κορ) είναι μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς και ποιήτριες της γενιάς της. Μόλις 25 ετών, έχει ήδη εκδώσει δύο βιβλία και επηρεάζει καθημερινά τους 2,8 εκατομμύρια ακόλουθούς της στο Instagram. Η Ινδή ποιήτρια σήμερα ζει στον Καναδά και μοιάζει να συναρπάζει με τα σκίτσα της αλλά και τις λέξεις της, κάθε άνθρωπο που νιώθει πολύ και έντονα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Rupi, μετανάστευσε στον Καναδά με τους γονείς της όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών και στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της, η ίδια βρήκε τον τρόπο μέσα από το σχέδιο. Στη συνέχεια, όταν πλέον έμαθε να γράφει, ξεκίνησε να ασχολείται με την ποίηση για να στέλνει ευχές στους φίλους, αλλά και αγαπημένους της.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις για εκείνη: Η πρώτη της συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Milk and Honey» εκδόθηκε το 2014, όταν βρισκόταν στο 21o έτος της ηλικίας της, ενώ η δεύτερη, με τίτλο «The Sun and Her Flowers» εκδόθηκε το 2017, όταν ήταν μόλις 24.

Florence Welch

H Florence Leontine Mary Welch (ή αλλιώς Φλόρενς Γουέλς) γεννήθηκε μια ζεστή ημέρα του Αυγούστου στο Λονδίνο. Είναι μόλις 31 ετών, έχει δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα και πιο πετυχημένα indie rock συγκροτήματα στη σύγχρονη μουσική σκηνή και μόλις έβγαλε το πρώτο της βιβλίο. Η κεντρική frontwoman και στιχουργός των Florence and the Machine μπορεί να μην είναι η ποιήτρια που περίμενες να δεις σε αυτή τη λίστα, της αξίζει όμως κάθε αναγνώριση επιτυχίας. Κοινώς, περιμέναμε πώς και πώς τη στιγμή που θα εκδοθεί το Useless Magic, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε με επιχειρήματα πόσο (ταλαντούχα) ποιήτρια είναι.


Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις για εκείνη: Σε μια συναυλία της το 2015, η Florence έσπασε το πόδι της επί σκηνής. Η ίδια ύστερα, δήλωσε σε μια συνέντευξή της πως, «είμαι αρκετά ντροπαλή. Αυτός μάλλον ήταν και ο λόγος που έπινα τόσο αλκοόλ. Πλέον, δεν πίνω πια. Μόλις κατάφερα να αφιερώσω λίγο χρόνο στο καινούργιο μου άλμπουμ, το έκοψα. Όταν πλέον, επέστρεψα, δεν ήθελα να χάσω αυτή τη μεγάλη μου νίκη».

Ioana Casapu

H Ioana Christina Casapu γεννήθηκε στη Ρουμανία, αλλά πλέον ζει στο Βερολίνο και εργάζεται ως Διευθύντρια Σύνταξης στο Berlin ArtParasites. Μετρά ήδη αρκετά χρόνια στον χώρο της δημοσιογραφίας, με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Επικοινωνία. Αξιοσημείωτο για μια γυναίκα που ζει και μεγαλώνει ως Millennial σε μια εποχή που όλα δοκιμάζονται από την κοινωνία, είναι το γεγονός ότι κείμενά της έχουν φιλοξενηθεί σε περισσότερα από 30 περιοδικά και περισσότερες από 50 εταιρίες σε όλο τον κόσμο (Νέα Υόρκη, Γερμανία, Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία και Ρουμανία), την έχουν εμπιστευτεί για να αναβαθμίσει με τους πιο δημιουργικούς τρόπους τα brands τους.

Η ίδια έχει δηλώσει πως, «δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από την αφήγηση. Χρειαζόμαστε όλοι μας ένα μέρος να μπορούμε να εκφράζουμε το πάθος μας για κάτι και να κάνουμε τους άλλους να νιώθουν. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι κάνουν τους γύρω τους να νιώθουν, η ποίηση δεν θα πεθάνει ποτέ».

https://www.instagram.com/p/BjcHKhVlK5P

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις για εκείνη: Το 2015 κυκλοφόρησε μια έρευνα για την ψυχολογία του σύγχρονου κόσμου των ραντεβού, αφού πέρασε πέντε μήνες στο Tinder. Εκεί γνώρισε πάνω από 160 ανθρώπους σε πέντε διαφορετικές χώρες. Το πρώτο της βιβλίο είναι ένα X-ray της γενιάς των Millennials.

Trista Mateer

Η Trista Mateer είναι μόλις 25 ετών, ζει στη Βαλτιμόρη και έχει ήδη εκδόσει πέντε βιβλία. Ξεκινώντας από το 2013, με την άνθιση των blogs, η ίδια δημιούργησε το δικό της, όπου ανέβαζε πολύ προσωπικά της ποιήματα με ελεύθερο στίχο. Εάν τη ρωτούσαν πώς θα χαρακτήριζε τον εαυτό της, αυτό που θα έλεγε ήταν "επιθετικά προσωπική ποιήτρια" αλλά τα ποιήματά της συνδέθηκαν ακόμη πιο προσωπικά με... τη γενιά της. Σήμερα, έχει ως βασικό μέσο διάδωσης της Τέχνης της, το Instagram, όπως ακριβώς και η Rupi Kaur, ενώ το κυρίως θέμα με το οποίο φαίνεται να ασχολείται περισσότερο είναι η διαφορετικότητα στην κοινωνία του σήμερα, σε όλα τα επίπεδά της.

Το 2014, η Trista κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του Where Are You Poet της Clementine von Radics. Έναν χρόνο αργότερα, κέρδισε και το Goodreads Choice Award για τη συλλογή ποιημάτων που έκδωσε μόνη της, "The Dogs I Have Kissed".

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις για εκείνη: Εκτός από τις συλλογές ποιημάτων της, έχει γράψει κι ένα μυθιστόρημα με τίτλο "Unholy Wild" που θα είναι διαθέσιμο από το Φθινόπωρο.