Η ζωή χωρίς ζάχαρη… μπορεί να είναι απίστευτα γλυκιά

Η ζωή χωρίς ζάχαρη… μπορεί να είναι απίστευτα γλυκιά

Πάει ένας περίπου χρόνος από την τελευταία φορά που έβαλα ζάχαρη στο στόμα μου, ωστόσο, όσος καιρός και αν έχει περάσει από την ημέρα αυτή, κάθε φορά που μιλάω σε μια παρέα για το εν λόγω θέμα, γίνομαι το επίκεντρο της συζήτησης. Βλέπεις, οι περισσότεροι, αδυνατούν να πιστέψουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει τη δύναμη, την υπομονή και τη θέληση, να βγάλει από τη ζωή του τη γλυκιά αυτή απόλαυση -και ειδικότερα ένα κορίτσι όπως εγώ που… δεν ζει χωρίς γλυκό!

«Μα καλά, γιατί το έκανες αυτό;», «πώς το πέτυχες;», «άξιζε η προσπάθεια;». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που συχνά ακούω. Επειδή, λοιπόν, το ενδιαφέρον για τη sugar free καθημερινότητά μου είναι -παραδόξως- μεγάλο, αποφάσισα να μοιραστώ με φίλους, γνωστούς και φυσικά μαζί σου όλα όσα είδα να αλλάζουν στη ζωή μου από την ημέρα που έκοψα τη ζάχαρη.

Γιατί πήρα αυτή την απόφαση

Διάβασα σε ένα άρθρο πώς αν κατάφερνα να πω «όχι» στη ζάχαρη, θα παρατηρούσα βελτίωση σε διάφορους τομείς που, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με τη διάθεση, την ενέργεια και τις αντοχές μου οπότε, είπα «ναι» στην πρόκληση -και όπως αποδείχθηκε- πέτυχα τους στόχους μου και δεν στερήθηκα τις αγαπημένες μου γλυκές απολαύσεις!

Πώς τα κατάφερα (και πώς θα τα καταφέρεις και εσύ)

Το πώς τα κατάφερα είναι ένα άλλο θέμα, όχι απαραιτήτως δύσκολο. Αν θέλεις, λοιπόν, να κόψεις ή να περιορίσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις, σίγουρα αξίζει να ακολουθήσεις τα βήματά μου και όλα όσα έμαθα στην πράξη.

Κάνε τις σωστές ερωτήσεις: Μην ντρέπεσαι να ρωτάς πάντα τους σεφ ή τους σερβιτόρους στα εστιατόρια που πηγαίνεις, τις λεπτομέρειες αναφορικά με το τι περιέχουν τα πιάτα στο μενού. Πολλές φορές η ζάχαρη «κρύβεται» σε τροφές και φαγητά που δεν φαντάζεσαι!

Μην πηγαίνεις πουθενά χωρίς το σωστό snack: Μια ακόμη «έξυπνη» κίνηση, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι το να έχεις πάντα μαζί σου τα κατάλληλα σνακ όταν ταξιδεύεις ή ξέρεις πως θα βρίσκεσαι για πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα, οι μπάρες δημητριακών είναι ένα ιδανικό snack για κάθε ώρα της μέρας και θα σου προσφέρουν τη γλυκιά γεύση και φυσικά, την ενέργεια που χρειάζεσαι. Και, ναι μπορείς να βρεις νόστιμες, υγιεινές και γλυκές μπάρες, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη (το μυστικό βρίσκεται στο γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από εκχύλισμα του φυτού stevia)! Οι μπάρες δημητριακών Sweet & Balance που έχω πάντα στην τσάντα μου περιέχουν μέλι και κανέλα, κράνμπερι ή σοκολάτα και είναι απλώς απολαυστικές. Γι’ αυτό, άλλωστε, αποτελούν την τέλεια επιλογή για αυτούς που ζουν χωρίς ζάχαρη αλλά δεν ζουν χωρίς γλυκό.

Κάνε τον σωστό συνδυασμό με τα φρούτα: Η τέταρτη συμβουλή μου αφορά στα φρούτα. Περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να το παρακάνεις με την κατανάλωσή τους. Το μυστικό για μια ισορροπημένη διατροφή είναι το να κάνεις κάθε μέρα τους σωστούς… συνδυασμούς. Για παράδειγμα, τα σύκα, τα ρόδια και τα μάνγκο περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικών σακχάρων. Λιγότερα σάκχαρα θα βρεις στα μήλα, τις φράουλες, τα αβοκάντο και το πορτοκάλι.

Βρες το κατάλληλο -και πιο φυσικό- υποκατάστατο: Μπορεί να μην τρως ζάχαρη αλλά, όπως γράψαμε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταπιεστείς και να μείνεις μακριά από τις αγαπημένες σου γλυκές λιχουδιές. Το κατάλληλο υποκατάστατο ζάχαρης θα σου προσφέρει την απόλαυση που θέλεις, κάθε μέρα. Για εμένα, το δικό μου sweet & Balance… μυστικό ήταν το γλυκαντικό από εκχύλισμα του φυτού stevia. Είναι ένα φυσικό (ναι, φυσικό!) γλυκαντικό το οποίο θα βρεις σε πολλές αγαπημένες σου τροφές -όπως οι μπάρες δημητριακών που προτιμώ- και θα χρησιμοποιήσεις για να ετοιμασίες τα πιο νόστιμα κέικ. Με λίγα λόγια, θα είναι ένας πολύτιμος «σύμμαχος» για εσένα καθ’ όλη τη διάρκεια του sugarless «ταξιδιού» σου.

Οργάνωση, οργάνωση και πάλι οργάνωση: Τελευταία και βασική συμβουλή .Φρόντισε να αφιερώνεις λίγο από τον ελεύθερο σου χρόνο μες στην εβδομάδα ώστε να οργανώνεις τις αγορές των τροφίμων σου και τις συνταγές που θα ετοιμάζεις. Η σωστή λίστα θα σε κρατήσει στον σωστό δρόμο!

Extra tip: Μη ξεχνάς να πίνεις πολύ -μα πάρα πολύ- νερό!

Όλα όσα είδα να αλλάζουν μέσα σε έναν χρόνο

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να απαντήσω στο πιο «καυτό» ερώτημα, δηλαδή στο αν είδα αλλαγές στο σώμα και την καθημερινότητά μου. Οι προσδοκίες μου όταν ξεκίνησα αυτό το «ταξίδι» δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, όμως, η απόφασή μου να «κόψω» τη ζάχαρη με αποζημίωσε -και μάλιστα με το παραπάνω. Ωστόσο, αν θέλεις να περιορίσεις τη ζάχαρη, πρέπει να έχεις κατά νου ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός!

Ιδού, λοιπόν όλα όσα είδα να αλλάζουν στη δική μου ζωή μου μέσα σε έναν χρόνο.

Καλύτερη επιδερμίδα: Η όψη της επιδερμίδας μου βελτιώθηκε αισθητά τους τελευταίους μήνες και ναι, πιστεύω πως το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι άλλαξα τη διατροφή. Η μεγάλη συσσώρευση σακχάρων στο αίμα, καταστρέφει το φυσικό κολλαγόνο και τώρα που «έκοψα» τη ζάχαρη, το δέρμα μου είναι πιο καθαρό και λαμπερό!

Περισσότερη ενέργεια: Η ενέργεια που σου προσφέρει η ζάχαρη είναι παροδική, ενώ σε δεύτερο χρόνο η ζάχαρη σου προκαλεί υπνηλία. Όταν την έβγαλα, λοιπόν, από τη ζωή μου άρχισα να νιώθω λιγότερο κουρασμένη. Είχα περισσότερη ενέργεια στο γραφείο και το γυμναστήριο και αισθανόμουν πραγματικά ανανεωμένη.

Καλύτερη συγκέντρωση: Όταν έκοψα τη ζάχαρη άρχισα, επίσης, να έχω καλύτερη συγκέντρωση. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Τι; Δε με πιστεύεις; Το λένε και οι επιστήμονες! Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη και επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Λιγότερη κυτταρίτιδα: Και ναι, η απόφασή μου να αλλάξω τη διατροφή μου είχε θετικά αποτελέσματα και στο κορμί μου. Η κυτταρίτιδα που με ενοχλούσε, περιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό. Όταν κάθε μέρα πίνεις πολύ νερό, τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά και λες «όχι» στη ζάχαρη, δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι πιο όμορφα με τον εαυτό σου και σίγουρα περισσότερο υγιής.

Όπως τα κατάφερα εγώ, έτσι μπορείς και εσύ να κάνεις τη ζωή σου πιο γλυκιά αλλά περισσότερο υγιεινή. Επιλογές υπάρχουν για εκείνους που ζουν χωρίς ζάχαρη, αλλά δεν ζουν χωρίς γλυκό! Εγώ μετρώ ήδη 12 μήνες χωρίς ζάχαρη και συνεχίζω. Δεν θα είχα καταφέρει, βέβαια, να εκπληρώσω τον σκοπό μου, αν δε είχα στο πλευρό μου τους κατάλληλους «συμμάχους». Το «μυστικό» βρίσκεται στις Sweet & Balance επιλογές και αυτό είναι καλό να το θυμάσαι τώρα που θα γίνεις και εσύ ένα sugar free -αλλά απίστευτα γλυκό- κορίτσι!