Τι αποκαλύπτουν οι συνήθειες των social media;

Τι αποκαλύπτουν οι συνήθειες των social media;

Θέλω να φτιαχτεί μία ταινία, έστω ένα επεισόδιο στην επόμενη σεζόν του Black Mirror, όπου ο πλανήτης Γη και οι άνθρωποι, θα δέχονται επίθεση από έναν παράλληλο πλανήτη στον οποίο ζούνε τα προφίλ μας στα social media που έχουν πάρει σάρκα και οστά. Το φαντάζεσαι; Να εμφανίζεται από το πουθενά η διαδικτυακή εκδοχή του εαυτού σου και να σου… ζητάει τα ρέστα;

Ανοιγοκλείνω λογαριασμούς στον παγκόσμιο ιστότοπο από το 2008. Αυτά τα δέκα χρόνια εμπειρίας μου έμαθαν πως, το μόνο σίγουρο για όλα αυτά τα προφίλ που κάνουν παρέλαση μπροστά από την οθόνη μου καθημερινά, είναι ότι δεν αντανακλούν τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αυτά, τουλάχιστον όχι σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό για να πω ότι μπορώ να σχηματίσω μία εικόνα. Μερικές φορές αναρωτιέμαι, αν μπορούσα να συλλέξω όλα τα post που έχω πραγματοποιήσει στο internet από την εποχή του Myspace μέχρι σήμερα και τα τοποθετούσα σε έναν αλγόριθμο, σε μία συνάρτηση μεταξύ τους, τι εικόνα θα σχημάτιζαν για εμένα; Για κάποιο λόγο, πιστεύω πως ο εαυτός μου στην πραγματική ζωή, θα σνόμπαρε ή θα βαριόταν την προσομοίωσή μου στο Facebook και το Instagram.


Δεν μπορεί, τόσες εικόνες, τόσοι «χαρακτήρες», τόσα emoji, μία δόση αλήθειας θα υπάρχει πίσω από όλα αυτά τα δεδομένα. Έθεσα τις απορίες μου στην επιστήμη, και για μία ακόμη φορά, μου έδωσε την απάντηση. Παρακάτω θα μάθεις τι αποκαλύπτουν για σένα, 5 online συνήθειες που μπορεί να έχεις και εσύ στα social media.

Οι φωτογραφίες που ανεβάζεις στο Instagram, σκιαγραφούν την ψυχολογική σου κατάσταση

Ανέβασες είκοσι διαφορετικές φωτογραφίες μέσα σε μία ημέρα. Ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος θα σκεφτόταν πως ζητάς απεγνωσμένα την προσοχή των υπόλοιπων. Στην πραγματικότητα όμως, αυτές οι φωτογραφίες μπορούν να γίνουν δείγμα για την παρούσα συναισθηματική σου κατάσταση. Δεν το λέω εγώ, αλλά το Harvard. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Harvard σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Vermont, πραγματοποίησαν μία έρευνα αναλύοντας 43.950 φωτογραφίες 166 χρηστών και κατάφεραν σε ένα ποσοστό επιτυχίας 70% να εντοπίσουν ποια άτομα από αυτά είχαν διαγνωσθεί στο παρελθόν με κατάθλιψη. Μελέτησαν το χρώμα που είχαν οι εικόνες, τα πρόσωπα, τη διάθεση των προσώπων, ακόμη και τα φίλτρα που χρησιμοποιήθηκαν.

Οι «γυμναστηριακές» φωτογραφίες αποδεικνύουν πόσο νάρκισσοςείναι κάποιος

Επιστήμονες απέδειξαν πως, όσο πιο πολλά στιγμιότυπα ανεβάζεις από την καθημερινή σου ρουτίνα στο γυμναστήριο, τόσο πιο νάρκισσος είσαι. «Οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες, έγραφαν περισσότερα status σχετικά με τη δίαιτα ή το πρόγραμμα άσκησης που ακολουθούσαν, ισχυριζόμενοι πως χρησιμοποιούν το Facebook ως μέσο για να επικοινωνήσουν την προσπάθεια που κάνουν για μία πιο υγιεινή ζωή» αναφέρουν οι ερευνητές του Brunel University που ανέλυσαν συνολικά 555 προφίλ στο Facebook.

Τι «μαρτυράει» όμως η φωτογραφία προφίλ σου;

Ξέρουμε όλοι πως αν δεν υπάρχει η τέλεια λήψη, η επιλογή της επόμενης φωτογραφίας προφίλ είναι ένα ζήτημα υψίστης σημασίας. Στο University of Pennsylvania μπήκαν στη διαδικασία να «σκανάρουνε» 66.000 φωτογραφίες από χρήστες του Twitter και σε συνδυασμό με ένα ακριβές ερωτηματολόγιο, κατέληξαν σε 4 κατηγορίες προσωπικότητας: Τους ευσυνείδητους, τους εξωστρεφείς, τους νευρωτικούς και αυτούς που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Η νευρωτικοί για παράδειγμα, μπορεί να μην περιλαμβάνουν καν τον εαυτό τους μέσα στην εικόνα, αυτοί που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες υιοθετούν κάποια αστεία γκριμάτσα, οι ευσυνείδητοι θα έχουν ένα καθαρό και συμμετρικό πορτρέτο, ενώ οι εξωστρεφείς φροντίζουν να κρύβουν επιμελώς την ηλικία τους.

Ποστάρεις τη σχέση σου;

Αν η απάντηση είναι «ναι», να ξέρεις ότι μόλις συμπεριέλαβες τον εαυτό σου σε μία από τις πιο μισητές κατηγορίες χρηστών των social media. Το Brunel University από την άλλη, κατέληξε σε διαφορετικά συμπεράσματα. Σε ένα report, πίσω στο 2015, ισχυρίστηκε πως όσοι μας σπαμάρουν με απανωτά post που αφορούν στην ερωτική τους ζωής ή το ταίρι τους, προσπαθούν να καλύψουν τη χαμηλή τους αυτοεκτίμηση, τις ανασφάλειές τους μέσα στη σχέση και την ανικανότητα να κάνουν το σύντροφό τους ευτυχισμένο. Τα συγκεκριμένα άτομα, είναι πιο πιθανό να «ανεβάσουν» κάποια σχετική πληροφορία τις μέρες που η ανασφάλειά τους «χτυπάει» κόκκινο. Ελπίζω εσύ, να είσαι η εξαίρεση στον κανόνα του Brunel.

Τι εννοούν όλα αυτά τα emoticons;

Έχεις στη διάθεσή σου τόσες χιλιάδες λέξεις για να εκφράσεις όσα θέλεις να πεις, αντ’ αυτού επιλέγεις να «στριμώξεις» τις λέξεις σε ένα emoticon. Για κάποιο περίεργο λόγο, το χαμογελαστό κίτρινο προσωπάκι, η μαϊμού που κλείνει τα μάτια της, και οι σηκωμένοι αντίχειρες, καταφέρνουν να εκφράσουν καλύτερα αυτό που θέλεις να πεις από τις ίδιες τις λέξεις. Σύμφωνα με επιστήμονες από το University of Bangor, όλες αυτές οι «φατσούλες», υποδηλώνουν πολύ βαθύτερα συναισθήματα από αυτά που περιγράφουν. «Τα emoji, έχουν μία επικοινωνιακή λειτουργία απαραίτητη καθώς επαναφέρουν τη συναισθηματική έκφραση στην ψηφιακή ομιλία.» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής Vyvyan Evans από το Πανεπιστήμιο του Bangor στο BBC.