Do you believe in life after work?

Do you believe in life after work?

ή  «Πως θα αξιοποιήσεις δημιουργικά το χρόνο σου μετά το 8ωρο»

Στην πραγματικότητα το 8ωρο στο γραφείο είναι ένα τεράστιο ψέμα, ακριβώς γιατί ποτέ δεν είναι 8ωρο. Αν προσθέσεις το χρόνο που χρειάζεσαι το πρωί για να ετοιμαστείς και να πας στο γραφείο, με το χρόνο που περνάς εκεί και το χρόνο που θες για να επιστρέψεις σπίτι σου, πόσος «καθαρός» χρόνος σου μένει μέσα στη μέρα; Τώρα, πρόσθεσε τις ώρες που κοιμάσαι, που κάνεις μπάνιο, που ετοιμάζεις το φαγητό σου για την επόμενη μέρα.

Μόλις βγάζεις το αυτοκίνητο από το πάρκινγκ της εταιρίας, μόλις κλείνει πίσω σου η συρόμενη πόρτα στο βαγόνι του ηλεκτρικού, είσαι τόσο κουρασμένη και ανόρεχτη που νομίζεις πως η ζωή σου τελειώνει εκεί. Το μόνο που μπορείς να σκεφτείς, είναι τη στιγμή που θα ανοίξεις την πόρτα, θα βγάλεις τα παπούτσια, θα πετάξεις το σουτιέν σου στον αέρα και θα βρεθείς φαρδιά πλατιά κάτω από το πάπλωμα, αγκαλιά με το laptop και για παρέα κάποια σειρά του εξωτερικού. Δεν είναι κι άσχημα αλλά, κακά τα ψέματα, πάντα υπάρχουν και καλύτερα.

Ναι, δυστυχώς, ο χρόνος που σου απομένει μετά το γραφείο είναι απειροελάχιστος σε σχέση με το πόσα πολλά πράγματα θες να κάνεις αλλά συγχρόνως είναι αρκετός για να κάνεις έστω μερικά από αυτά. Επειδή λοιπόν υπάρχει ζωή μετά το οκτάωρο, παρακάτω έχουμε καταγράψει μερικούς τρόπους για να το διαπιστώσεις και μόνη σου, ενώ σου εγγυόμαστε πως σε καμία από τις περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί να αποχωρηστείς τις πιτζάμες σου.

Πάρε χρόνο

Φτάνοντας σπίτι, δώσε τουλάχιστον 20’ απόλυτης σιωπής στον εαυτό σου να αποφορτιστεί από την ένταση του γραφείου και να απολαύσει την απόλυτη ηρεμία. Ξάπλωσε στο κρεβάτι ή κάθισε στον καναπέ, «αδειάζοντας» το κεφάλι σου και κάνοντας… το απόλυτο τίποτα. Τέτοιες μικρές παύσεις μέσα στην καθημερινότητα, είναι μία επίγεια «όαση». Έπειτα είσαι πανέτοιμη να συνεχίσεις τη μέρα σου.

Μαγείρεψε!

Δεν εννοώ μία από τις «κλασικές», πρόχειρες συνταγές που συνηθίζεις να ετοιμάζεις για το lunch break σου στο γραφείο. Πειραματίσου με μία καινούργια ιδέα ή μία καινούργια γεύση. Μαγείρεψε με την ίδια προσήλωση και συγκέντρωση που επιμελείσαι το μακιγιάζ σου. Φτιάξε ένα γλυκό και μοιράσου το την επόμενη μέρα με τους συναδέλφους σου. Τόλμησε μία πολύ δύσκολη συνταγή που άλλους τους τρομάζει. Ποτέ δεν ξέρεις ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.

Γράψε!

Δεν χρειάζεται να είσαι ο επόμενος Φιόντορ Ντοστογιέφσκι για να «παίξεις» με τις λέξεις. Ανασκουμπώσου σε όποιο σημείο του σπιτιού σου νιώθεις πιο άνετα, άπλωσε τα τεφτέρια σου και κάτσε να καταγράψεις ότι σου έρχεται στο μυαλό. Μπορεί να είναι ένα προσωπικό ζήτημα που σε απασχολεί, μία είδηση που «πήρε» το αυτί σου στο ράδιο και σε έβαλε σε σκέψεις, σκόρπιες λέξεις και εικόνες που δεν έχουν κάποια συνοχή μεταξύ τους. Σημασία έχει να εκφραστείς. Και επειδή δεν είσαι ούτε ο επόμενος Salvador Dali, έχεις σκεφτεί ότι μπορεί με τα χρώματα να τα πηγαίνεις καλύτερα από τις λέξεις;

Extra tip: Πάρε ένα άρθρο από κάποιο περιοδικό, ένα κείμενο μίας σελίδας και κόψε τις λέξεις. Τοποθέτησέ τες σε ένα σακουλάκι, ανακάτεψέ τες και τραβώντας με τη σειρά μία-μία θα δεις να δημιουργούνται μπροστά στα μάτια σου τα πιο ευτράπελα αλλά γεμάτα έμπνευση ποιήματα που έχεις διαβάσει ποτέ.

Λύσε ένα παζλ

Ναι, όπως όταν ήσουν μικρή! Μπορεί να χάσεις την υπομονή σου κοιτώντας ξανά και ξανά τα ίδια αραδιασμένα μικρά κομμάτια, ελπίζοντας πως θα καταφέρεις να βρεις ποιο από όλα ταιριάζει που αλλά συγχρόνως εξασκείς τον εγκέφαλό σου… διασκεδάζοντας! Αν δεν σε ευχαριστεί αυτό, πάντα υπάρχει η εναλλακτική του σταυρόλεξου.

Άκου μουσική

Όχι, δεν εννοώ να βάλεις απλά ένα album ή μία playlist να παίζει στο background. Πάρε τα ακουστικά σου, πάτα το play στο δίσκο που σε ενθουσίασε πιο πρόσφατα και κάτσε επιτέλους να ακούσεις τι... θέλει να σου πει. Σίγουρα υπάρχουν τραγούδια που -κακά τα ψέματα- δεν έχουν πολλά να πουν πέρα από τα προφανή. Υπάρχουν όμως και άλλα που ενώ τα ακούμε καθημερινά δεν είμαστε συγκεντρωμένοι με αποτέλεσμα η ακρόαση να είναι αρκετά επιφανειακή και να χάνουμε πολλές όμορφες λεπτομέριες. Συγχρόνως, έχε στο πλάι σου το σημειωματαριό σου και κατέγραψε τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι το κομμάτι, τα συναισθήματα ή την ατμόσφαιρα που σου δημιουργεί. Ένα πολύ καλό -μεγαλειώδες για την ακρίβεια- κομμάτι να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι είναι αυτό:

Επικοινώνησε!

Αντιλαμβάνομαι πως όταν φεύγεις από το σπίτι το πρωί και γυρίζεις το βράδυ, δεν έχεις το κουράγιο ούτε το χρόνο να συναντήσεις κάποιον φίλο. Αυτό όμως δεν είναι αφορμή για να χαθείς από… προσώπου γης. Μην ξεχνάς, τα κινητά δεν είναι μόνο για να στέλνεις μηνύματα ή να σκολλάρεις στα social. Μπες στη λίστα των επαφών σου και βρες εκείνη τη φίλη που συμπαθείς πολύ αλλά για κάποιο λόγο, λίγο η απόσταση, λίγο ο λάθος συγχρονισμός, ποτέ δεν έχετε την ευκαιρία να τα πείτε από κοντά. Όχι μόνο θα έχεις κάνει το βήμα να πλησιάσεις έναν άνθρωπο που παραλίγο να χαθείτε, αλλά πάω στοίχημα πως θα χαρεί πολύ που τη θυμήθηκες.

ΥΓ. Ακόμη και αν δεν έχεις τη διάθεση να δεις άνθρωπο, μπορείς πάντα να κεράσεις τον εαυτό σου ένα after work drink, μία καλή κινηματογραφική προβολή έναν περίπατο στους φωτισμένους δρόμους της πόλης.