We can do it, φίλη μου!

We can do it, φίλη μου!

ή «5 τρόποι να “σκοτώσεις” τη Regina George μέσα σου»

Το μάτι μου «έπιασε» τις προάλλες μία πολύ εύστοχη ατάκα γραμμένη στα Αγγλικά την οποία και μεταφέρω αυτούσια εδώ: «Empowered women empower women». Σε ελεύθερη μετάφραση πάει να πει: «Οι γυναίκες που έχουν “πάρει ώθηση”, “παρακινούν” -ή καλύτερα- ωθούν άλλες γυναίκες». Μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί κατάφερε μέσα σε τέσσερις λέξεις να αποτυπώσει ό,τι -για μένα τουλάχιστον- συμπεριλαμβάνει η κάπως παρεξηγημένη έννοια της «γυναικείας αλληλεγγύης». Όχι, γυναικεία αλληλεγγύη δεν είναι να υποστηρίζεις την κολλητή σου όταν εκείνη έχει άδικο, ούτε να δικαιολογείς τα λάθη κάποιου, επειδή έτυχε να έχει το ίδιο βιολογικό φύλο με εσένα. Γυναικεία αλληλεγγύη είναι να νιώθεις τόσο σίγουρη και άνετη με τον εαυτό σου, ώστε να μπορείς και να θέλεις να οδηγήσεις άλλες γυναίκες να νιώθουν εξίσου σίγουρες και άνετες με τον δικό τους.

Για κάποιο περίεργο λόγο, από καταβολής κόσμου οι γυναίκες ήταν πάντα υποχρεωμένες να νιώθουν άσχημα για κάτι. Σκέψου μόνο πως εδώ και αιώνες μας χαρακτηρίζουν ως το «αδύναμο» φύλο που χωρίς την αποδοχή, άρα και τη βοήθεια του «δυνατού», είναι χαμένο. Ακόμα χειρότερα, μας κάνουν και νιώθουμε ανασφάλεια όχι μόνο απέναντι στους άντρες αλλά και μεταξύ μας. Μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε η μία την άλλη και να κοιτιόμαστε πότε αφ' υψηλού και πότε το αντίστροφο. Για να καταλάβεις τι εννοώ, μην πας μακριά, μόνο μέχρι το 2004. Θυμήσου την κλασική -πλέον- ταινία "Mean Girls" με τη Lindsay Lohan και μετά κάνε μία στάση στο φετινό Greece Next Top Model. Πόσο πολύ απέχει η ταινία και οι «τηλεοπτικές» σχέσεις των κοριτσιών του GNTM από την πραγματικότητα;

(Σημείωση: Η Regina George του Mean Girls, πάντα θα παραμένει μία από τις πιο διαβολικές κακιές στην ιστορία της μεγάλης οθόνης. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός πως η Regina όσο υπερδύναμο... φίδι κολοβό κι αν παρουσιαζόταν, στην ουσία η συμπεριφορά της ήταν μία απόρροια της παραπάνω κατάστασης. Η κακία, οι δολοπλοκίες και η αψεγάδιστη εικόνα της, ήταν η αμυνά της, ο τρόπος της να ελίσσεται και να επιβιώνει με νύχια και με δόντια σε ένα τοξικό -για κάθε γυναίκα- περιβάλλον, καταλήγοντας στο τέλος δυστυχώς να το αναπαράγει και εκείνη η ίδια. Η Regina μπορεί να νομίζει πως τη «σκαπουλάρει», αλλά είναι το μεγαλύτερο θύμα σε αυτή την ιστορία. Όχι μόνο γιατί παίζει το παιχνίδι, αλλά γιατί θεωρεί πως κερδίζει. Λυπάμαι Regina, από εμένα είναι όχι).

Υποθέτω καθόλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως επειδή έχουν έρθει έτσι τα πράγματα πρέπει να συνεχίσουμε να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας. Δεν είμαστε πια στο σχολείο για να μας κυνηγάει η «σκιά» της Queen Bee, ούτε διεκδικούμε 50.000 ευρώ. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω ακολουθούν πέντε «tips» τα οποία όχι μόνο θα μας βοηθήσουν να υποστηρίξουμε ενεργά η μία την άλλη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά θα μας «αποσυμπιέσουν», αποτινάσσοντας μια για πάντα από πάνω μας το στερεότυπο που μας επιβάλει να «πατήσουμε» η μία πάνω στο πτώμα της άλλης, για να ανελιχθούμε σε κάθε επίπεδο. We can do it κορίτσια!

  • Κλείσε το στόμα (ή τα αυτιά σου) στο κουτσομπολιό

Την επόμενη φορά που κάποιος θα έρθει με το «φτυάρι» στον ώμο σου, έτοιμος να σκάψει το λάκκο της οποιαδήποτε, άλλαξε θέμα βάζοντας στη θέση του και εκείνον και την αρνητικότητα που κουβαλάει αυτό το κακό συνήθειο. Με την αποφυγή του κουτσομπολιού ή της κοινωνικής κριτικής -όπως θες πες το- θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μία πολύ πιο παραγωγική συζήτηση. Επιπλέον, θα νιώθεις πολύ καλύτερα με τον εαυτό σου και θα έχεις αποφύγει το συσχετισμό του ονόματός σου με σχετικά αρνητικά σχόλια που πιθανόν να ακουστούν στο μέλλον. Σήκωσε το «ανάστημά» σου πάνω από τέτοιες μικρότητες και ο κοινωνικός σου περίγυρος θα πάρει αργά ή γρήγορα και την ανάλογη κατεύθυνση.

  • Μοιράσου!

Μοιράσου τις ιστορίες σου και προσπάθησε να κάνεις τις πιο ειλικρινείς αφηγήσεις και περιγραφές όταν πρόκειται για τον εαυτό σου. Υπάρχουν γυναίκες, όπως εγώ και εσύ, που έχουμε ανάγκη την ειλικρίνεια μίας άλλης γυναίκας, για να νιώθουμε λιγότερο μόνες. Όπως είπα παραπάνω, συγκρίνουμε τους εαυτούς μας συνεχώς, αυτό μας καταλήγει να νιώθουμε ανεπαρκής, να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και στο τέλος να απομονωνόμαστε. Το να υποκρινόμαστε μία μη ρεαλιστική εκδοχή του εαυτού μας που περιλαμβάνει την τέλεια σχέση, την τέλεια δουλειά, το άψογο στυλ και την τεράστια κοινωνική ζωή, δεν βοηθάει καμιά μας.

  • Ενθάρρυνε!

Ενθάρρυνε άλλες γυναίκες να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για τη ζωή τους. Είτε αυτή η απόφαση αφορά στο τέλος μίας σχέσης, στην απομάκρυνση από ένα δυσάρεστο περιβάλλον, στην παραίτηση από την τωρινή εργασία που δεν έχει καμία προοπτική. «Σπρώξε» τις φίλες σου, την αδερφή σου, τις συναδέλφους σου έξω από το «comfort zone» τους, με σκοπό να «κυνηγήσουν» κάτι καλύτερο. Δώσε τους κουράγιο να βρουν τη δύναμη να απομακρυνθούν από μία δύσκολη κατάσταση, όσο τρομακτικό ή επώδυνο και αν είναι για εκείνες. Βοήθησέ τες να ορθοποδήσουν στα δύσκολα βήματα που θα χρειαστεί να κάνουν στη συνέχεια, μένοντας στο πλευρό τους και θυμίζοντάς τους πως μετά από όλα αυτά τα εμπόδια τις περιμένει αυτό που πραγματικά αξίζουν.

  • Βγες λίγο από το… δρόμο σου

Ναι, μία γυναίκα που χρειάζεται τη βοήθειά σου είναι ένας καλός λόγος να κάνεις μία μικρή... παράκαμψη. Ας υποθέσουμε πως κάνεις ένα ταξίδι και βλέπεις κάποιον να έχει μείνει στην άκρη της λεωφόρου από μπαταρία. Πειράζει να φτάσεις λίγο αργότερα στον προορισμό σου για να βοηθήσεις τον «σταματημένο» να βάλει μπρος και το δικό του όχημα; Αν το καλοσκεφτείς, όλες καταλήγουμε να «ξεμένουμε» από μπαταρία για παρόμοιους λόγους, μία απρόσμενη επαγγελματική αλλαγή, έναν δύσκολο χωρισμό, κάποιο πρόβλημα υγείας, οικογενειακό, οικονομικό. Δεν είσαι υποχρεωμένη να αναλάβεις «χρέη» Θεού, αλλά να προσφέρεις μία αγκαλιά και το χρόνο σου να ακούσεις τι είναι αυτό που απασχολεί το κορίτσι απέναντί σου. Μπορεί να μην απέχει πολύ από αυτά που σε προβληματίζουν καθημερινά.

  • Γίνε το παράδειγμα

Αν θες πραγματικά να βοηθήσεις, ο καλύτερος τρόπος είναι να δυναμώσεις πρώτα τον εαυτό σου. Να γίνεις και -στη συνέχεια- να δώσεις το παράδειγμα. Γίνε εκείνη η δυνατή, ανεξάρτητη, αυθεντική γυναίκα που θέλεις η μικρή σου αδελφή ή ξαδέλφη να γίνει. Δείξε με αυτόν τον τρόπο πως δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό και όμορφο από το να είσαι ο εαυτός σου. Μόνο τότε θα είσαι σε θέση να απαιτήσεις και να μη δέχεσαι τίποτα λιγότερο από αυτό που σου αξίζει. You can do it!

ΥΓ. Η Lindsay Lohan για «λογαριασμό» της Cady στο Mean Girls, λίγο πριν το τέλος της ταινίας και μπαίνοντας να διαγωνιστεί στο διαγωνισμό Μαθηματικών, είχε πει: «Calling somebody else "fat" won't make you any skinnier. Calling someone "stupid" doesn't make you any smarter… All you can do in life is try to solve the problem in front of you». Έτσι κι αλλιώς, μην ξεχνάς πως η κάθε μία από εμάς έχει τους δικούς της λόγους για να νιώθει βασίλισσα!