5 υγιεινά πρωινά που… τυχαίνει να είναι και νόστιμα!

5 υγιεινά πρωινά που… τυχαίνει να είναι και νόστιμα!

Νόστιμα και υγιεινά

Υπάρχει λόγος που θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μας προσφέρει ενέργεια και δεν πρέπει να το προσπερνάμε, καθώς έχει πολλά ακόμη σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Και επειδή κάθε πρωί τρέχουμε, ένα θρεπτικό γεύμα ίσως δεν αποτελεί πάντα προτεραιότητά μας και δεν λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει…


Η νέα χρονιά μπορεί να γίνει η καλύτερη αφορμή για να αλλάξουμε αυτήν την «κακή» συνήθεια! Άλλωστε, μετά τις ατασθαλίες των γιορτών, όλες αναζητάμε υγιεινές προτάσεις. Για αυτό και τα smoothies από ποιοτικά υλικά, αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή. Είναι νόστιμα, χορταστικά και φτιάχνονται σε λίγα μόνο λεπτά. Μπορείς να προσθέσεις όλες τις «πρασινάδες» και τα φρούτα που σου αρέσουν και να γεμίσεις το ποτήρι σου με βιταμίνες, που θα σε τονώσουν.

Συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες για να σε εμπνεύσουμε παρακάτω. Και αν θέλεις το πρώτο γεύμα της ημέρας σου να είναι υγιεινό και αγαπάς τα αυγά, θα βρεις ακόμη δύο ευφάνταστες συνταγές που θα σε ενθουσιάσουν.

Απλώς βάλε δέκα λεπτά πιο νωρίς το ξυπνητήρι σου και φρόντισε τον εαυτό σου, ετοιμάζοντας ένα πραγματικά θρεπτικό πρωινό!

Ρόφημα με βατόμουρα και μέντα!

Αυτό το ρόφημα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και γεύση, ενώ το άρωμά του θα σου προσφέρει μία μοναδική εμπειρία… αρωματοθεραπείας! Και αυτό διότι η μέντα θα σε χαλαρώσει και θα σε αναζωογονήσει, ώστε να ξεκινήσεις την ημέρα σου δυναμικά. Παράλληλα, τα βατόμουρα θα χαρίσουν στον οργανισμό σου τις βιταμίνες που χρειάζεται, και θα δώσουν στο smoothie σου την πιο γλυκιά γεύση!

Υλικά:
(για 2 άτομα)

2 κούπες φρέσκα ή κατεψυγμένα άγρια βατόμουρα
1 κούπα γιαούρτι ή κεφίρ
1 κούπα σπανάκι η kale
1 μπανάνα
¼ κούπας φρέσκα φύλλα μέντας
¼ κούπας σπόρους κολοκύθας
4 παγάκια
¾ κούπας παγωμένο νερό

Εκτέλεση:
Βάλε τα βατόμουρα, το γιαούρτι, το σπανάκι, την μπανάνα, τα φύλλα μέντα και τους σπόρους κολοκύθας στον μπλέντερ. Πρόσθεσε τα παγάκια και το παγωμένο νερό και ανακάτεψε μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Χώρισέ το σε δύο ποτήρια και σέρβιρέ το!

Σακσούκα ή Shakshuka!

Είναι ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στη Βόρεια Αφρική, το Ισραήλ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Συνήθως το τρώνε για πρωινό, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και ως ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι ή το βράδυ. Το καλό με αυτό το πιάτο είναι ότι μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου, χρησιμοποιώντας τα υλικά που προτιμάς. Τα βασικά συστατικά που θα χρησιμοποιήσεις είναι τομάτες, κρεμμύδι, κύμινο, σκόρδο, νερό, αλάτι, πιπέρι και αυγά. Πέρα από αυτά, μπορείς να βάλεις ότι θέλεις, από καυτερή πάπρικα μέχρι τα αγαπημένα σου λαχανικά. Απλώς, προσάρμοσέ το, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου!


Υλικά:

(για 2 άτομα)

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
3 τομάτες
¼ κούπας νερό
4 αυγά


Εκτέλεση:

Ζέστανε το τηγάνι και πρόσθεσε το ελαιόλαδο. Όταν το λάδι κάψει, σόταρε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια που έχεις κόψει σε κομματάκια σε μέτρια φωτιά για περίπου δέκα λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο μετά από πέντε λεπτά για να μην μαυρίσει και στη συνέχεια βάλε το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και άστα να μαγειρευτούν για περίπου ένα λεπτό. Πρόσθεσε τις ντομάτες και το νερό και κάλυψε το τηγάνι με ένα καπάκι. Περίμενε πέντε λεπτά και αν το φαγητό «στεγνώσει», πρόσθεσε λίγο νερό ακόμα.


Όταν τα λαχανικά μαγειρευτούν, δημιούργησε τρεις εσοχές στο τηγάνι με ένα κουτάλι και σπάσε τα αυγά μέσα σε αυτές. Πρόσθεσε λίγο αλάτι και πιπέρι και τοποθέτησε και πάλι καπάκι. Κάνε τρεις εσοχές στο ταψί με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και σπάστε τα αυγά σε αυτές. Έτσι, θα τα βράσεις στη σάλτσα ντομάτας, για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι οι κρόκοι να μαγειρευτούν ελαφρώς.

Το πιάτο σου είναι έτοιμο για σερβίρισμα και μπορείς να το συνοδεύσεις με σαλάτα, πίτα ή ψωμί!


Πράσινο smoothie με ακτινίδιο!

Μπορεί να μην σου φαίνεται ιδανικό να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μία «πράσινη» κούπα γεμάτη φρούτα και λαχανικά, αλλά οι αμφιβολίες σου θα εξαφανιστούν με το που δοκιμάσεις αυτό το smoothie! Άλλωστε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, καθώς το σπανάκι θα σου χαρίσει σίδηρο και πρωτεΐνες, ενώ το γιαούρτι θα σε κρατήσει χορτάτη περισσότερο. Προκειμένου να κάνεις το smoothie σου πιο γλυκό, το ακτινίδιο είναι ιδανική επιλογή, απλώς φρόντισε να επιλέξεις αυτά που είναι ώριμα!

Υλικά:

(για 2 άτομα)

2 κούπες φρέσκο σπανάκι
2 κούπες kale
2 ώριμα ακτινίδια, καθαρισμένα
1 κούπα γιαούρτι ή κεφίρ
¼ κούπας αμύγδαλα
¼ κούπας σπόρους chia
2 κουταλιές σούπας μέλι
4 παγάκια
1 κούπα κρύο νερό

Εκτέλεση:

Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πρόσθεσε το νερό και τα παγάκια. Ανάμιξέ τα μέχρι να ομογενοποιηθούν και αν χρειάζεται πρόσθεσε λίγο ακόμα παγωμένο νερό. Το smoothie σου είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Αυγά με λάδι τρούφας και καπνιστό σολομό

Με αυγά, σπανάκι και σολομό αυτό το πιάτο θα σου προσφέρει όλα τα συστατικά που χρειάζεσαι για να λάμψεις! Μην ξεχνάς πόσο ευεργετικά είναι τα καλά λιπαρά Ω3 που προφέρει ο σολομός, το σίδηρο που σου χαρίζει το σπανάκι και την πρωτεΐνη που σου δίνουν τα αυγά! Μπορείς να φτιάξεις τη συνταγή το Σαββατοκύριακο, που έχεις περισσότερο χρόνο για να την απολαύσεις με την ησυχία σου.


Υλικά:
(για 4 άτομα)

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
4 αυγά
2 κουταλάκια λάδι τρούφας
1 κουταλάκι πάπρικα
½ κρεμμύδι
Σπανάκι
2 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
300 γραμμάρια καπνιστός σολομός


Εκτέλεση

Κάλυψε μία μεγάλη κατσαρόλα με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και ζέστανέ την σε μέτρια φωτιά. Σπάσε τα αυγά, περιέχυσέ τα με το λάδι τρούφας και πασπάλισέ τα με πάπρικα. Μαγείρεψέ τα για τρία με τέσσερα λεπτά.


Όσο μαγειρεύονται βάλε το υπόλοιπο λάδι σε μία άλλη κατσαρόλα. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και μαγείρεψέ το για δύο, τρία λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Τέλος, βάλε το σπανάκι και πρόσθεσε το ξύδι.

Σέρβιρε τα αυγά σε τέσσερα πιάτα, προσθέτοντας τον καπνιστό σολομό και το σπανάκι


Smoothie με γάλα αμυγδάλου και φράουλες

Το γάλα αμυγδάλου είναι ευεργετικό για τον οργανισμό σου και έχει υπέροχη γεύση! Σε συνδυασμό με τις φράουλες θα σου δώσει τη δυνατότητα να ετοιμάσεις σε ελάχιστα λεπτά το πιο ροζ ρόφημα που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου γλυκά!


Υλικά:

(για 2 άτομα)

1 κούπα γάλα αμυγδάλου, κεφίρ ή γιαούρτι

3 κούπες φρέσκες φράουλες
¼ κούπας αμύγδαλα
2 κουταλιές της σούπας σπόρους κολοκύθας
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
8 παγάκια


Εκτέλεση:

Τοποθέτησε τα υλικά στο μπλέντερ και πάτα το κουμπί μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο! Στη συνέχεια, απλώς χώρισέ το σε δύο ποτήρια και απόλαυσέ το!