Κορίτσι καριέρας: 4 tips για την καλύτερη συνέντευξη

Κορίτσι καριέρας: 4 tips για την καλύτερη συνέντευξη

Σε κάθε περίπτωση, θα φύγεις με το κεφάλι ψηλά. 

Είμαι σχεδόν σίγουρη πως αν όχι όλες, οι περισσότερες από εμάς, περιλαμβάνουν στο βιογραφικό τους τουλάχιστον μία αποτυχημένη συνέντευξη. Δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε εκείνη τη συνέντευξη από την οποία δεν προσλήφθηκες ή δεν μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί σου για να στο ανακοινώσουν. Αναφέρομαι σε εκείνη την -σχεδόν- αυτοκαταστροφική συνέντευξη, όπου ρωτήθηκες πράγματα που δεν περίμενες ποτέ να ακούσεις από έναν υποψήφιο εργοδότη με αποτέλεσμα να «παγώσεις», που από τον κότσο στα μαλλιά σου, την τσάντα σου μέχρι το χρώμα στα νύχια σου όλα ήτανε ολότελα λάθος, που φεύγοντας ήξερες ήδη πως δεν πήγε καλά και πως δεν θα επικοινωνήσουν μαζί σου. Μία συνέντευξη τέτοιου τύπου, μπορεί να είναι πραγματικά αποκαρδιωτική, ειδικά αν ήταν η πέμπτη στη σειρά μέσα στον τελευταίο μήνα και με αυτή ξεκίνησε μία ακόμη «χαρούμενη» εβδομάδα που εσύ προσπαθείς να καταλάβεις τι ρόλο «βαράς» στην αρένα της αγοράς εργασίας.

PK06 Job GIF from Pk06 GIFs

Για να σε «τραβήξουμε» από αυτό το φαύλο κύκλο της απελπισίας, παρακάτω έχουμε καταγράψει τέσσερις πολύ χρήσιμες συμβουλές που δεν μπορούν να σου εγγυηθούν ότι θα κερδίσεις τη θέση, αλλά τουλάχιστον θα ξέρεις ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες και έφυγες σαν γνήσια queenette με το κεφάλι ψηλά.

«Ψάξου»

Μισή ώρα πριν τη συνέντευξη και είμαι ακόμη μπροστά από τον υπολογιστή μου προσπαθώντας να διευκρινίσω μέσω του Google Maps που ακριβώς βρίσκεται η εταιρία από την οποία έλαβα την πρόσκληση για τη συνέντευξη. Ήμουν 19 στα 20 και το καλύτερο πράγμα που πίστευα ότι μπορούσα να κάνω ένα βράδυ πριν τη «μεγάλη» συνέντευξη, ήταν να βρεθώ με τις κολλητές μου και να το κουβεντιάσουμε από κοντά, μαζί με μία ντουζίνα άσχετα θέματα. Πίστευα ότι το επόμενο πρωί θα είχα αρκετό χρόνο να ψάξω ό,τι χρειάζεται να ξέρω. Το θέμα όμως είναι πως σε μία συνέντευξη, χρειάζεται να ξέρεις πολλά περισσότερα για μία εταιρία εκτός από τη διεύθυνσή της. Από τη στιγμή που θα σε προσκαλέσουν να συζητήσετε από κοντά, κίνησε γη και ουρανό μέχρι να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για την επιχείρηση, τον ιδιοκτήτη ή τον τρόπο που λειτουργεί. Κάνε πολλές αναγνώσεις στην ενότητα «about us» που υπάρχει στην ιστοσελίδα τους, «ψάρεψε» φράσεις ή λέξεις κλειδιά που σου ταιριάζουν περισσότερο μέσα από το κείμενο και εμπλούτισε με αυτές τις απαντήσεις σου στη συνέντευξη. Δεν σε προτρέπω να πας καλά «δασκαλεμένη», σε προτρέπω να δείξεις με κάθε τρόπο ότι σε ενδιαφέρει πραγματικά και πιο πολύ από τον οποιονδήποτε υποψήφιο. Έτσι θα πάρεις τις πιθανότητες με το μέρος σου.

Developers Fuck GIF from Developers GIFs

«Φόρα» τον καλύτερο εαυτόσου

Μία λαϊκή ρήση λέει «Να ντύνεσαι για την απασχόληση που θέλεις και όχι για την απασχόληση που έχεις». Που πάει να πει, προσπάθησε μέσα από τις παραπάνω πληροφορίες που θα αντλήσεις, να κατανοήσεις την «κουλτούρα» της εταιρίας που θες να προσεγγίσεις. Αν η συνέντευξη είναι σε μία φαρμακευτική εταιρία, η εικόνα σου θα είναι σαφώς διαφορετική από ότι η συνέντευξη σε ένα περιοδικό μόδας. Μπορεί το μαύρο-μπλε υφασμάτινο παντελόνι, το άσπρο πουκάμισο και το σακάκι να είναι η πιο ασφαλής επιλογή, όμως είναι ένα outfit τόσο basic που δύσκολα θα σε βοηθήσει να κερδίσεις τις εντυπώσεις και να «αποτυπωθείς»στο μυαλό τους. Για αυτό φρόντισε, όσο επίσημο και αν είναι το ντύσιμό σου να μην «καπελώνει» την προσωπικότητά και τον μοναδικό χαρακτήρα σου. Ετοίμασε το σύνολό σου από το προηγούμενο βράδυ και σιγουρέψου ότι όλα τα κομμάτια της αυριανής σου εμφάνισης είναι φρεσκοπλυμένα και σιδερωμένα. Προσάρμοσε την περίσταση στο στυλ σου και ποτέ το αντίθετο. Όχι, μην κάνεις εκπτώσεις στο στυλ σου εξαιτίας της περίστασης.

Cinderella Transformation GIF from Cinderella GIFs

Κάνε ερωτήσεις

Μπορεί οι εργοδότες σπάνια να αποκαλύπτουν πολλές λεπτομέρειες στους συνεντευξιαζόμενους για τη θέση που τους ενδιαφέρει, όμως πάντα μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ερωτήσεις. Το ζήτημα είναι ότι λίγοι έχουν το θάρρος να κάνουν ουσιαστικές ερωτήσεις και τις περισσότερες φορές η αμηχανία τους, τους βάζει να ρωτάνε πράγματα που έχουν ήδη απαντηθεί. Σημασία έχει εσύ να εκμεταλλευτείς όσο καλύτερα μπορείς αυτό το γεγονός ώστε να λύσεις πιθανές απορίες που έχεις υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως ενδιαφέρεσαι περισσότερο από τον οποιοδήποτε για αυτή τη θέση. Πιο συγκεκριμένα, μην παραμείνεις στις «κλισέ» ερωτήσεις περί απολαβών ή ωραρίου. Αυτά είναι πράγματα που θα ρωτούσε ο οποιοσδήποτε. Πρόβαλε μία ερώτηση με ενδιαφέρον που θα τους ιντριγκάρει να την απαντήσουν. Πχ. «Θα ήθελα να γνωρίζω περίπου τι είναι αυτό που ψάχνετε σε έναν δυνητικό σας υπάλληλο» ή «Ποιο θεωρείτε το πιο ενδιαφέρον/επικερδές/δύσκολο κομμάτι σε αυτή τη θέση».

ROCK ON, OLDER SIBLINGS. GIF from Beyonce GIFs

Γίνε ο «μάνατζερ» σου

Θυμάσαι την ταινία με τον Will Smith «The pursuit of happyness»; Μπήκε στην αργοπορημένος, ιδρωμένος, ταλαιπωρημένος, με μία φανέλα, και ένα φθαρμένο blue jean, φανερά ακατάλληλος για τη θέση, ζητώντας να εργαστεί μαζί τους. Αφού συστήθηκε με προσωπική χειραψία σε όλα τα άτομα που ήταν την αίθουσα, μετέτρεψε την τυπική διαδικασία της συνέντευξης σε «one man show» (σου παραθέτω και το link για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα) που κυριολεκτικά σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο άδικη είναι η ζωή που δεν έχεις έναν τύπο σαν τον Will Smith για συνάδελφο. Παρακολουθώντας το βίντεο, θα δεις πως στην πραγματικότητα ο πρωταγωνιστής δεν λέει ούτε μία στιγμή ψέματα σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τον εαυτό του ή να κερδίσει τους εργοδότες. Είναι ειλικρινής μέχρι το… κόκαλο και χρησιμοποιεί τα ευτράπελα που του έτυχαν για να «πουλήσει» τον εαυτό του με τον πιο επιδέξιο τρόπο. Δεν είναι κακό να «πουλάς» τον εαυτό σου, κακό είναι να πουλάς «φούμαρα» για αυτόν. Έχεις μοναδικές και εξαιρετικές ικανότητες στην «εργαλειοθήκη» σου για να χρειαστεί να πεις ψέματα. Μόνο κοίτα να τις παρουσιάσεις και να τις αναδείξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μην ξεχνάς πως η συνέντευξη για μία θέση, είναι μία μορφή συναλλαγής. «Πουλάς» στον εργοδότη ένα πακέτο ικανοτήτων, χαρακτηριστικών και προτερημάτων και αυτός αν θέλει το αγοράζει. Αρκετά σκληρό ε;

I Volunteer! GIF from Thehungergames GIFs

Μία συνέντευξη, ανάλογα με το πόσο μας ενδιαφέρει, μπορεί να γίνει μία κυριολεκτικά τρομακτική εμπειρία που αργότερα ίσως επηρεάσει και τις επόμενες. Όσο άσχημα και αν θεωρείς πως μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα, προσπάθησε να μην δείξεις πόσο πολύ φοβάσαι. Είναι άδικο να σε σαμποτάρει το άγχος σου. Ακόμη και μία κακή συνέντευξη, ήταν ένα ακόμη μάθημα από τα πολλά που έχεις να πάρεις. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου, πόσο πολύ έχεις προσπαθήσει για να είσαι σήμερα σε αυτό το σημείο και πόσα έχεις καταφέρει. Μόνο τότε θα μπορέσεις να μεταδώσεις την ίδια σιγουριά και στους γύρω σου.