Έξι μοναδικά γευστικά ταξίδια που αξίζει να κάνεις αυτό το καλοκαίρι

Έξι μοναδικά γευστικά ταξίδια που αξίζει να κάνεις αυτό το καλοκαίρι

Δεν υπάρχει αμφιβολία άλλωστε, πως ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένα trend που αποκτάει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους followers.

Μπορεί η χώρα μας να είναι ευρύτερα γνωστή για τις «καυτές» καλοκαιρινές μέρες της, τα γραφικά νησιά και τις «παραμυθένιες» ακτές της, υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος που την κατατάσσει ανάμεσα στους πιo must καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος πλούσιος σε εκλεκτές πρώτες ύλες, παραδοσιακά προϊόντα και φυσικά ντόπιες σπεσιαλιτέ, με αποτέλεσμα να γίνεται «γευστικός» πόλος έλξης για τους καλοφαγάδες από κάθε γωνιά του πλανήτη! Δεν υπάρχει αμφιβολία άλλωστε, πως ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένα trend που αποκτάει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους followers. Μήπως ήρθε η ώρα να το ακολουθήσεις και εσύ;

Αν η απάντηση είναι «ναι», παρακάτω έχουμε μαζέψει μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες γαστρονομικά προορισμούς, τους οποίους σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείς φέτος, καθώς και τα πεντανόστιμα πιάτα που τους έκαναν να ξεχωρίσουν στους… ουρανίσκους μας. Να θυμάσαι όμως πως η φρουτώδης γεύση, ο «πλούσιος» αρωματικός χαρακτήρας, η διακριτική πικρά, το γεμάτο σώμα της αφιλτράριστης, σταρένιας ΑΛΦΑ Weiss και η ιδιαίτερη επίγευση μαγιάς της, θα είναι ο «συνοδοιπόρος» που θα κάνει την εμπειρία του γευστικού αυτού ταξιδιού, να αποτυπωθεί στο μυαλό σου ανεξίτηλα.

Φολέγανδρος όπως λέμε «ματσάτα»

Οι περιγραφές για την αριστοκρατική «κυρά» των Κυκλάδων, είναι πραγματικά περιττές! Μόνο όποιος είχε την τύχη να την επισκεφθεί μπορεί να κάνει εικόνα το απέραντο φυσικό κάλλος που τη χαρακτηρίζει, καθώς και τα κυριολεκτικά κρυστάλλινα πράσινα νερά της, που μόνο που τα κοιτάζεις δροσίζεσαι. Το πιάτο το οποίο με διαφορά ζητάνε οι περισσότεροι φτάνοντας στη Φολέγανδρο, είναι η ξακουστή «ματσάτα», το χειροποίητο παραδοσιακό «φρέσκο» ζυμαρικό, το οποίο σερβίρεται με κόκκινη σάλτσα ή κόκκινο κρέας. Αν είσαι τυχερή, κάποια νησιώτισσα γιαγιά μπορεί να σου αποκαλύψει τα κόλπα και να καλέσεις τους φίλους σου για μία δοκιμή επιστρέφοντας σπίτι. Πρέπει πάντως να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε!

Αυθεντική κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα

Από την άλλη πλευρά του χάρτη, η… όσφρηση και η γεύση, μας οδηγούν κατευθείαν στην «καταπράσινη» Κεφαλονιά. Εκεί το «μενού» είναι εξαιρετικά πλούσιο, η συνταγή όμως που έχει αγαπηθεί από ντόπιους και τουρίστες περισσότερο, είναι αυτή της παραδοσιακής κρεατόπιτας. Κάθε χωριό, για να μην πω καλύτερα κάθε… νοικοκυριό, έχει και από μία δική του εναλλακτική, με άλλους να την εμπλουτίζουν με χοιρινό και άλλους με μοσχάρι.

Σαντορίνη «εκρηκτική» και κόκκινη

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Σαντορίνη, ήταν και θα συνεχίσει να είναι το νησί που κάθε καλοκαίρι μαζεύει τον περισσότερο κόσμο από όλα τα υπόλοιπα. Το διάσημο σε όλον τον κόσμο ηλιοβασίλεμα, η ιδιαίτερη ιστορία της που θυμίζει παραμύθι καθώς και η πολύπλευρη κουζίνα της, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που την έχουν αναγάγει στους τρεις πιο δημοφιλής καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως. Αν φτάνοντας στο ηφαιστειακό νησί δεν ξέρεις τι να παραγγείλεις, οι ντοματοκεφτέδες στους οποίους (εξαιτίας του εργοστασίου του Δ. Νομικού στη Βλυχάδα) έχει μία μακρά παράδοση, θα πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή. Το ντόπιο τυρί, τα μυρωδάτα μπαχάρια, τα αυγά, οι πολύχρωμες πιπεριές και το κρεμμύδι «παντρεύονται» στον πιο γευστικό μεζέ όλου του Αιγαίου. Μην το χάσεις με τίποτα!

Οι λαχταριστοί μεζέδες της Νάξου

Η επιβλητική ομορφιά της Νάξου δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη ακόμη και στον πιο κοσμογυρισμένο ταξιδιώτη. Εκτός από την «πλούσια» ιστορία της, ένας ακόμη τομέας τον οποίο πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσεις φτάνοντας εκεί, είναι τα εξαιρετικά προϊόντας της. Ένα από τα πιο εκλεκτά εδέσματα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει στη Νάξο, είναι τα ζουμερά και… μερακλίδικα γαρδούμια, έναν ξεχωριστό μεζέ που δημιουργείται από τα έντερα του αρνιού. Ακόμη και αν δεν είσαι μία έμπειρη κρεατοφάγος, η γεύση τους είναι τόσο λαχταριστή που στο τέλος θα γλύφεις μέχρι και τα δάχτυλά σου!

Στην Κέρκυρα για παστιτσάδα

Πίσω στο Ιόνιο πάλι, με την «αρχόντισσα» Κέρκυρα και τις βενετσιάνικες καμάρες της να μας «ταξιδεύουν» σε ένα μακρινό, ένδοξο παρελθόν! Δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην έχει «ερωτευτεί» αυτό το νησί, πόσω μάλλον αν έχει δοκιμάσει το χαρακτηριστικό πιάτο της, την κερκυραϊκή παστιτσάδα. Πολλοί μπορεί να θεωρούν πως πρόκειται για ένα ακόμη κοκκινιστό φαγητό, όμως δεν είναι έτσι. Η αγαπημένη παστιτσάδα είχε αυτό το ιδιαίτερο χρώμα, πριν ακόμη μπει η ντομάτα στην κουζίνα των Κερκυραίων, εξαιτίας των κατακόκκινων πιπεριών που χρησιμοποιούσαν και δίνουν ακόμη και σήμερα όλη τη νοστιμιά στο συγκεκριμένο πιάτο. Είτε κόκορα επιλέξεις, είτε μοσχάρι, η γεύση της σε συνδυασμό με τριμμένο κεφαλοτύρι και μία δροσιστική γουλιά από ΆΛΦΑ Weiss για «σβήσιμο», θα σε «απογειώσει».

Σίφνος η πατρίδα του Τσελεμεντέ

Μία… πολλά υποσχόμενη πληροφορία για το νησί της Σίφνου, είναι πως αποτελεί πατρίδα του θρυλικού Νίκου Τσελεμεντέ, του ανθρώπου που δημιούργησε τους πρώτους οδηγούς μαγειρικής στη χώρα μας. Η Σίφνος φημίζεται για τα τυριά και τα γλυκά της, το στοιχείο όμως που «κυριαρχεί» στην κουζίνα της, είναι το ρεβίθι, το οποίο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο μέσα σε κεραμική σκεπασταριά, φτιάχνει μία ανεπανάληπτη ρεβιθάδα που δεν πρόκειται να γευτείς πουθενά αλλού στο χάρτη. Ετοιμάσου στη Σίφνο να ανακαλύψεις νέα γαστρονομικά μονοπάτια!

Τέλος, μην ξεχάσεις να ακολουθήσεις το πατροπαράδοτο «τελετουργικό» για να φέρεις τη γευστική απόλαυση σε άλλο επίπεδο! Ποιο είναι αυτό; Διάβασε το tip που ακολουθεί και καλή σου απόλαυση!

Tip σερβιρίσματος: Δημιουργώντας με το ποτήρι μία γωνία 45 μοιρών, ρίχνεις τα «πρώτα» ¾ της Άλφα Weiss. Έπειτα, περιστρέφεις τη φιάλη για να ανασηκωθεί η μαγιά που έχει κατακάτσει στον πάτο και βάζεις γρήγορα και την υπόλοιπη μπύρα στο ποτήρι.