Work blues: Τι είναι και πώς θα τα αντιμετωπίσεις

Work blues: Τι είναι και πώς θα τα αντιμετωπίσεις

Έτσι θα «ανεβάσεις» τη διάθεση και την παραγωγικότητά σου

Ο Σεπτέμβρης έφτασε στο τέλος του όμως, παρά το γεγονός ότι οι καλοκαιρινές σου διακοπές αποτελούν ήδη μία σχετικά μακρινή πραγματικότητα, εσύ δυσκολεύεσαι ακόμη να προσαρμοστείς στην ομολογουμένως απαιτητική καθημερινότητά σου. Από τη μία πλευρά η θερμοκρασία που μέρα με τη μέρα πέφτει, τα emails και τα deadlines στο γραφείο και από την άλλη, εκείνη η ατονία, εκείνο το αίσθημα της δυσφορίας, η έλλειψη συγκέντρωσης, το άγχος και η μελαγχολία που σε κάνουν να νιώθεις πως δεν αντεπεξέρχεσαι με τον πλέον παραγωγικό τρόπο στις υποχρεώσεις σου.

Τα καλά (αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε με αυτόν τον τρόπο) νέα είναι πως δεν είσαι η μόνη που αισθάνεται έτσι την περίοδο που διανύουμε. Διότι τα work blues αποτελούν πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Και σύμφωνα με έρευνες, φέρονται να έχουν τις ρίζες τους στην παιδική μας ηλικία και δη, την εποχή που πηγαίναμε σχολείο και καλούμασταν να αφήσουμε πίσω μας τις ανέμελες στιγμές στην παραλία και να επιστρέψουμε στις σχολικές αίθουσες.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις να επανακτήσεις την ενέργεια και τη διάθεσή σου και να επανέλθεις στην καθημερινότητα και τα εργασιακά σου καθήκοντα δυναμικά τον Οκτώβριο, αξίζει να εμπιστευτείς τις συμβουλές που συγκεντρώσαμε για εσένα στην παρακάτω λίστα.

Και πίστεψέ μας, έστω και μία εβδομάδα αρκεί για να τα καταφέρεις!

Μπες σε φόρμα

Γνωρίζεις πως η έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών κατά τη διάρκεια της άσκησης, βελτιώνουν τη διάθεσή σου. Γιατί, λοιπόν, δεν δοκιμάζεις αυτή την απλή αλλά τόσο σημαντική «συνταγή» για να νικήσεις τα work blues; Δεν το προτείνουμε μόνο εμείς, το λένε και οι ειδικοί. Αρκεί να σημειώσουμε πως το 79% των εργαζομένων δηλώνουν πως οι αποδόσεις τους σε πολλούς τομείς βελτιώνονται σημαντικά τις ημέρες που ασκούνται!

Αν δεν διαθέτεις χρόνο για να κάνεις την εγγραφή σου στο γυμναστήριο ή να ξεκινήσεις τρέξιμο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις σε φόρμα, δίχως να κουραστείς πολύ ή να ξοδευτείς. Για παράδειγμα, δοκίμασε να περπατάς όσο πιο πολύ μπορείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα ή να παρακολουθείς ολιγόλεπτα προγράμματα γυμναστικής στο σπίτι μέσω YouTube. Έστω και 30 λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα, θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου και να βελτιώσεις τις αποδόσεις σου.

Στρέψου σε τροφές πουβελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Για να καταπολεμήσεις τη μελαγχολία, την ατονία και την έλλειψη συγκέντρωσης, δοκίμασε, επίσης, να δώσεις βάση στη διατροφή σου και συγκεκριμένα, να στραφείς σε τροφές που φέρονται να ευνοούν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μία «φτωχή» δίαιτα μπορεί να ρίξει την παραγωγικότητά σου σε βαθμό που «αγγίζει» το 20% καθώς και να περιορίσει την ευκολία στη συγκέντρωση.

Τι μπορείς να φας για να τονώσεις τον εγκέφαλό σου και ενδεχομένως να είσαι περισσότερο παραγωγική στο γραφείο; Οι επιλογές είναι πολλές όμως, σίγουρα μπορείς να προτιμήσεις τη μπανάνα. Γιατί; Διότι μία μέτρια μπανάνα θα σου προσφέρει και τα 25 γραμμάρια γλυκόζης που φέρονται να είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου σου σε ημερήσια βάση. Τα καρύδια αποτελούν, επίσης, μία εξαιρετική επιλογή χάρη στα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχουν και τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, ενώ φέρονται να δρουν ευεργετικά και κατά της κατάθλιψης. Τέλος, σίγουρα θα χαρείς μαθαίνοντας πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου και να βελτιώσει τη διάθεσή σου!

Βρες την έμπνευση πουχρειάζεσαι

Ένας ακόμη λόγος που την περίοδο που διανύουμε αισθάνεσαι τη διάθεσή σου πεσμένη έχει να κάνει με το ότι οι επόμενες διακοπές σου… φαντάζουν τόσο μακρινές. Για να ξεπεράσεις, λοιπόν, και αυτό το εμπόδιο, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αναπολείς πιο συχνά τις όμορφες και ανέμελες στιγμές που έζησες.

Διότι σύμφωνα με μελέτες, οι αναμνήσεις όμορφων στιγμών, όπως εκείνων που βίωσες στις διακοπές σου, μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι περισσότερο χαρούμενη. Μήπως ήρθε η ώρα να ετοιμάσεις το digital άλμπουμ με τις φωτογραφίες του καλοκαιριού που πέρασε, να ποστάρεις μερικά επικά throwback στα social media, να ξεκινήσεις το δικό σου travel blog ή ακόμη καλύτερα, να αρχίσεις να σχεδιάζεις τις νέες εξορμήσεις σου;

Άρχισε να ετοιμάζειςεβδομαδιαία πλάνα

Αλήθεια, γνώριζες πως σύμφωνα με στατιστικές, οι περισπασμοί συμβάλλουν σε σημαντική απώλεια της παραγωγικότητάς σου; Για την ακρίβεια, οι εργαζόμενοι φέρονται να ξοδεύουν 28% του χρόνου τους στην ενασχόλησή τους με ανώφελους περισπασμούς! Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να μην αποσπάσαι εύκολα με το καθετί; Μα φυσικά να οργανωθείς. Προμηθεύσου, λοιπόν, με μία ατζέντα ή ένα σημειωματάριο και ξεκίνα!

Για παράδειγμα, κάθε Κυριακή βράδυ, προσπάθησε να ετοιμάζεις μία λίστα με όλες τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις που πρέπει ή θέλεις να φέρεις εις πέρας μες στην εβδομάδα. Δοκίμασε απλώς να δίνεις σε κάθε task την απαραίτητη σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το πόσο δύσκολο ή σημαντικό είναι. Σε κάθε περίπτωση όμως, φρόντισε να παραμένεις πάντα ευέλικτη διότι το πιο πιθανό είναι πως δεν θα καταφέρνεις να μένεις πάντα εντός πλάνου και όπως πολύ καλά γνωρίζεις, οι εκπλήξεις -ευχάριστες ή δυσάρεστες- δεν απουσιάζουν ποτέ από τη ζωή μας.

Βρες την ισορροπία ανάμεσαστην προσωπική και την επαγγελματική σου ζωή

Ένα εξίσου σημαντικό βήμα προκειμένου να αντιμετωπίσεις τα work blues είναι το να προσπαθήσεις να βρεις εκείνη την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική σου ζωή.

Τα πράγματα σε ό,τι αφορά σε αυτό το κομμάτι της καθημερινότητάς μας φαίνεται πως είναι δύσκολα. Και αυτό διότι σύμφωνα με έρευνες, το 40% των εργαζομένων δηλώνουν πως δεν έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν ανάμεσα στους δύο αυτούς άκρως σημαντικούς τομείς της ζωής τους. Και όταν η ισορροπία ανάμεσα στο σπίτι και το γραφείο απουσιάζει, τα επίπεδα του στρες ανεβαίνουν και η διάθεση πέφτει, όπως ακριβώς η παραγωγικότητα.

Για να καταφέρεις, λοιπόν, να βρεις την πολυπόθητη αυτή ισορροπία, αξίζει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Το πρώτο είναι να προσπαθήσεις να βρεις ένα χόμπι που θα σε βοηθήσει να είσαι περισσότερο κοινωνική και να παραμένεις δραστήρια. Η συμμετοχή σου σε ένα αθλητικό γκρουπ, θα συμβάλλει στον περιορισμό τους άγχους σου, ενώ η κοινωνικοποίηση θα βελτιώσει τη διάθεσή σου. Το δεύτερο βήμα είναι το να δημιουργήσεις το δικό σου bucket list, δηλαδή, τη λίστα εκείνη η οποία θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου -και να μην τους ξεχάσεις. Από τα όσα θέλεις να κάνεις μέχρι τα 40 μέχρι τα ταξίδια των ονείρων σου. Το τρίτο βήμα έχει να κάνει με τους φίλους και την οικογένειά σου. Όσο απαιτητική και αν είναι η καθημερινότητά σου και όσο κουρασμένη και αν αισθάνεσαι μες στην εβδομάδα, φρόντισε να βρίσκεις χρόνο προκειμένου να επικοινωνείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να δημιουργήσεις ένα ισχυρό κοινωνικό κύκλο. Θα βοηθήσει την ψυχολογία σου και θα σου δίνει δύναμη στις δύσκολες στιγμές.


Οργάνωσε τα επόμενα ταξίδιασου

Τελευταία και αγαπημένη συμβουλή που θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη διάθεσή σου. Είναι πολύ σημαντικό να περιμένεις να κάνεις κάτι που σε ενθουσιάζει. Και τι μπορεί να σε ενθουσιάσει περισσότερο από ένα ταξίδι σε έναν υπέροχο προορισμό;

Άρχισε, λοιπόν, να οργανώνεις το επόμενο ταξίδι σου και δες την παραγωγικότητά σου να ανεβαίνει. Αρκεί να σου πούμε πως μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν ταξίδια και πηγαίνουν διακοπές δηλώνουν περισσότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν ταξιδεύουν, ενώ η θετική επίδραση ενός ταξιδιού μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ ολόκληρες εβδομάδες!

Πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς τα παραπάνω δεδομένα; Το δικό μας tip είναι να αρχίσεις να κάνεις πιο σύντομα ταξίδια σε περισσότερο συχνή βάση διότι σε ό,τι αφορά στις διακοπές μας, φαίνεται πως δεν έχει σημασία η διάρκεια αλλά το ίδιο το ταξίδι. Ένα Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, ένα τριήμερο στο Λονδίνο, τέσσερις ημέρες στη Ρώμη, θα σε ανανεώσουν.

Το σημαντικό είναι να μην μείνεις μόνο στα λόγια. Άρχισε να κάνεις από τώρα οικονομία για τα ταξίδια σου, οργανώνοντας το budget σου και μην αφήσεις για την τελευταία στιγμή την αγορά των εισιτηρίων, σε περίπτωση που ταξιδέψεις αεροπορικώς. Καλό είναι, επίσης, να ετοιμάζεις εγκαίρως ένα πρόγραμμα για τα ταξίδια σου, όπως ακριβώς θα έκανε ένα… ταξιδιωτικό γραφείο. Βρες τα κορυφαία μουσεία, μπαρ, εστιατόρια, μνημεία της πόλης που θα επισκεφτείς, μελέτησε την ιστορία της, μετέτρεψε σε εικόνες όλα όσα διαβάζεις για τον επόμενο προορισμό σου και δες τον εαυτό σου να ενθουσιάζεται!

Αντίο workblues!