Nunchi: Αυτή είναι η λέξη «κλειδί» που θα σου αλλάξει τη ζωή!

Nunchi: Αυτή είναι η λέξη «κλειδί» που θα σου αλλάξει τη ζωή!

Κατευθείαν από την Κορέα με αγάπη...

Έχεις παρατηρήσει πως υπάρχουν μερικά άτομα, τα οποία με την είσοδό τους σε ένα πάρτι, σηματοδοτούν αυτόματα και το ξεκίνημά του; Είναι οι ίδιοι που συνήθως γίνονται απευθείας αντιληπτοί από τον barman, χωρίς να χρειαστεί να χάσουν την αξιοπρέπειά τους κάνοντας ανόητες χειρονομίες μέχρι να τους προσέξει, εκείνοι που μπαίνοντας σε έναν νέο χώρο δείχνουν και μάλλον αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Είναι απολύτως λογικό να σε γεμίζει ερωτηματικά αυτή η πηγαία άνεση και να αναρωτιέσαι διακαώς, ποιο μπορεί να είναι αυτό το «κάτι» που τους κάνει και αισθάνονται τόσο ακαταμάχητα cool. Εξίσου λογικό βέβαια είναι να μην το γνωρίζεις, αφού το μυστικό κρύβεται στην κορεάτικη κορεάτικη λέξη «nunchi», η οποία δυστυχώς δεν δύναται να μεταφραστεί με μία μόνο λέξη στα ελληνικά.

Nunchi όπως λέμε «ενσυναίσθηση»

Αν μπορούμε να παρομοιάσουμε το nunchi με μία ελληνική έννοια, αυτή πιθανότατα θα ήταν η ενσυναίσθηση ή η συναισθηματική νοημοσύνη, έχοντας και στις δύο περιπτώσεις μία μικρή απόκλιση στο μεταξύ τους νόημα. Ωστόσο περιφραστικά, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για την σχεδόν έμφυτη ικανότητα κάποιων ανθρώπων να υπολογίζουν/διαισθάνονται/αντιλαμβάνονται τη διάθεση των άλλων, υιοθετώντας έτσι και μία συμπεριφορά ανάλογη με την περίσταση. Στον αντίποδα τώρα, ένα άτομο το οποίο δεν διαθέτει αυτή την κοινωνική δεξιότητα -been there done that- οι Κορεάτες το αποκαλούν «nunchi eoptta», δηλαδή πρόκειται για εκείνον που δεν διαθέτει ούτε στάλα nunchi. Σύμφωνα μάλιστα με την κορεάτισσα δημοσιογράφο και συγγραφέα Euny Hong, η οποία έχει πραγματοποιήσει ολόκληρη διατριβή πάνω στο nunchi στο βιβλίο της «The Power of Nunchi: The Korean Secret to Happiness and Success», η σημασία που δίνουν οι Κορεάτες στην ικανότητα nunchi, είναι ανάλογη με το να μαθαίνουν στα παιδιά τους να διασχίζουν τον δρόμο με ασφάλεια, αφού θεωρούν πως είναι ένα αναγκαίο εφόδιο για στο μονοπάτι προς την επιτυχία και την ευτυχία τους.

Η «υπερδύναμη» που αξίζει να γνωρίζεις

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί συνηθίζουν να αναφέρονται στο nunchi κάνοντας λόγο για μία πραγματική «υπερδύναμη» για τους Κορεάτες. Εμείς, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται ακόμη και για μία μορφή τέχνης! Μία μορφή τέχνης που σε διδάσκει να αισθάνεσαι τα vibes του χώρου στον οποίο εισέρχεσαι, να «διαβάζεις» τις διαθέσεις των ανθρώπων και να δημιουργείς μία αλληλεπίδραση που εναρμονίζεται απόλυτα με όλα τα παραπάνω. Το να είσαι master του nunchi, σημαίνει το να μπορείς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να επανεξετάζεις αδιαλείπτως τις εντυπώσεις σου για τον συνομιλητή σου, παρατηρώντας κάθε νέα έκφραση, λέξη, κίνηση που θα χρησιμοποιήσει και ανταποδίδοντας δίνοντάς του την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Προσοχή όμως! Σκοπός δεν είναι να γίνεις… κάτι που δεν είσαι, αλλά παραμένοντας ο εαυτός σου, να ελιχθείς όσο το δυνατόν καλύτερα μέσα σε μία κατάσταση.

5.000 χρόνια το κρατάνε «ζωντανό»

Προτού βιαστείς να βγάλεις το συμπέρασμα πως πρόκειται για κάποιο επιφανειακό ανατολίτικο trend που σκοπό έχει να ξεγελάσει τον άμαθο δυτικό κόσμο, οφείλω να σου πω πως οι Κορεάτες το κρατάνε «ζωντανό» για πάνω από 5.000 χρόνια -περισσότερα από όσα έχουν περάσει από την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο. Αποτελεί, μάλιστα, μία από τις πιο σημαντικές διδαχές που προσπαθούν να μεταδώσουν στα παιδιά τους, σχεδόν ταυτόχρονα με την εκμάθηση της ίδιας τους της διαλέκτου. Θα ήταν ψέμα να μην παραδεχθούμε, πως ο ίδιος ο λαός που το επινόησε, λειτουργεί και ως η αδιάψευστη απόδειξη πως το nunchi τελικά όντως ισχύει. Άλλωστε, η Νότια Κορέα έχει καταφέρει μέσα σε εξήντα χρόνια να κάνει υπεράνθρωπα άλματα, να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες και τεχνολογικά πιο προηγμένες χώρες του κόσμου, με τη μουσική της βιομηχανία η οποία βασίζεται στην δημοφιλή Κ-Pop, να ηχεί προκαλώντας ντελίριο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

In nunchi we trust!

Φαντάζομαι πως εφόσον δεν είσαι πρωθυπουργός ή διπλωμάτης, το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο: Πώς μπορεί το nunchi να σε ωφελήσει στην προσωπική σου ζωή; Και επαναδιατυπώνω: Μπορεί να σε βοηθήσει; Ασφαλώς και μπορεί! Έχοντας οξυμένη την nunchi ικανότητα, είσαι σε θέση να κάνεις πολύ πιο εύστοχες επιλογές σε συνεργάτες ακόμη και συντρόφους, να μειώσεις το social anxiety που σε καθηλώνει κάθε τρεις και λίγο, να διαγράψεις μία λαμπρή καριέρα στον τομέα σου και να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τις κακοτοπιές. Είναι όντως μία ρεαλιστική «σούπερ δύναμη», η οποία ταιριάζει άψογα σε εκείνους που επιλέγουν τη σιωπή από τον θόρυβο, την εσωστρέφεια από την εξωστρέφεια, τη διακριτικότητα από την ευθύτητα στον τρόπο που εκφράζονται. Δεν χρειάζεται να πας φροντιστήριο, να κάνεις ιδιαίτερα, ούτε να δώσεις εξετάσεις για να το καταφέρεις. Αρκεί να ανοίξεις καλά τα μάτια και τα αυτιά σου. Μόνο αυτό.

Το καλύτερο με το nunchi, σε αντίθεση με άλλες ανατολίτικες meditate πρακτικές, είναι πως δεν χρειάζεται να περιμένεις μέρες, μήνες, χρόνια για να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, αντιθέτως γίνονται αμέσως αντιληπτά, από τη στιγμή που αρχίζεις να υιοθετείς τη nunchi φιλοσοφία. Αν θες να εξασκηθείς, για να γίνεις και εσύ μία… nunchi ninja, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τα tips που υπάρχουν παρακάτω!

1. Πρώτη μέρα στο γραφείο/πανεπιστήμιο ή απλά μία λίγο άβολη περίσταση; Κάθε φορά που είσαι έτοιμη να κάνεις είσοδο σε έναν χώρο, προσπάθησε να προσδιορίσεις τη «θερμοκρασία» του. Το κλίμα είναι «ζεστό»; Οι άνθρωποι δείχνουν χαρούμενοι ή απαθείς; Νευρικοί ή χαλαροί; Μην ξεχνάς πως όσοι βρίσκονται ήδη μέσα σε αυτό, ήταν εκεί πριν από εσένα. Προσπάθησε να τους παρατηρήσεις και να αντλήσεις πληροφορίες για το προφίλ που θα κρατήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι από τα παραπάνω είναι αδύνατο να συμβεί, περιορίσου προσωρινά σε ένα τυπικό «καλησπέρα».

2. Πρώτο ραντεβού; Ξέρω πως «καίγεσαι» να του πεις πως μιλάς άψογα Ισπανικά, μαγειρεύεις γλυκόξινο κοτόπουλο καλύτερα από Ασιάτη και τον ελεύθερο χρόνο σου παρακολουθείς ευρωπαϊκό κινηματογράφο, όμως καλύτερα να δώσεις ένα προβάδισμα στην ακοή έναντι της ομιλίας. Μην στερήσεις στον εαυτό σου το πλεονέκτημα να ακούσει τον άλλο και να συλλέξει πληροφορίες, πριν περάσει στα… αποκαλυπτήρια. Επιπλέον, δίνοντας χρόνο στο date σου να μιλήσει, θα έχεις συγχρόνως την ευκαιρία να καταλαγιάσεις το στρες που σου προκαλεί η περίσταση και να φανείς πολύ πιο άνετη όταν θα σου δοθεί ο λόγος να μιλήσεις για εσένα.

3. Επαγγελματικό meeting; Σε αυτή την περίπτωση παραμένοντας σιωπηλή έχεις να κερδίσεις πολλά περισσότερα από το να μιλάς απλά για να υπενθυμίσεις στους άλλους την παρουσία σου.


4. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη, να συγκεντρώνεις, να επεξεργάζεσαι και τέλος, να προσαρμόζεσαι γρήγορα στις πληροφορίες που σου δίνονται.

5. Να θυμάσαι πως οι άνθρωποι δεν λένε πάντα αυτό που σκέφτονται και κακά τα ψέματα, αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο. Φρόντισε να έχεις πάντα τις… «κεραίες» σου ενεργοποιημένες, να παρατηρείς προσεκτικά τον συνομιλητή σου (χωρίς να περιμένεις εναγωνίως την ευκαιρία να μιλήσεις), χωρίς να προκαλείς πίεση ή άγχος και είναι βέβαιο πως θα καταφέρεις να διακρίνεις τι είναι αυτό που αποκρύπτει.

6. Τέλος, όπως σοφά είπε και ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκτητος, «έχουμε δυο αυτιά και ένα στόμα, για να ακούμε διπλάσια από όσο μιλάμε».