Back Burner: Όταν είσαι το Plan B σε μία σχέση

Back Burner: Όταν είσαι το Plan B σε μία σχέση

Και συγκεκριμένα σε μία σχέση που δεν είναι δική σου.

Καθώς η Ιωάννα ολοκλήρωνε έναν απνευστί μονόλογο, εγώ από μέσα μου αναρωτιόμουν διακαώς αν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να σε ενδιαφέρει κάποιος, ο οποίος τελικά συνειδητοποιείς πως ο μόνος λόγος που παραμένει σε επικοινωνία μαζί σου είναι γιατί είσαι το backup του ή χειρότερα, το «σιγουράκι». Της Ιωάννας της πήρε περίπου οκτώ μήνες και εμένα 15 -ασταμάτητα- λεπτά περιγραφής, για να καταλάβω πως η περίπου πλατωνική σχέση της, στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία εναλλακτική για τον Κώστα.

Αν με ρωτάς, θεωρώ πως δεν υπάρχει τίποτα πιο επονείδιστο και δειλό, από το να κρατάς κάποιον «ενεργοποιημένο», μόνο και μόνο από φόβο πως κάτι μπορεί να στραβώσει στην επίσημη σχέση σου. Γιατί κακά τα ψέματα, ο βασικότερος λόγος που οι περισσότεροι επιλέγουν να δημιουργήσουν μία back burner σχέση, δεν έχει να κάνει με το ότι έχουν γοητευτεί από το τρίτο άτομο που (από σφήνα) στρίμωξαν στη ζωή τους, αλλά από τον φόβο τους πως μπορεί να βρεθούν μόνοι, single και… ξεκρέμαστοι. Τι είναι όμως οι back burner σχέσεις και πως θα καταλάβεις ότι έχεις πέσει θύμα μίας εξ αυτών; Διάβασε το κείμενο που ακολουθεί και να είσαι σίγουρη πως θα σου λυθούν όλες οι απορίες.

That's The Master Plan! - Mulan GIF from Mulan GIFs

Όταν στους δύο ο τρίτος χωρεί

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει μία back burner σχέση, είναι να υπάρχει πρωτίστως μία σχέση «με τα όλα της» μεταξύ δύο ατόμων. Όταν ένα από τα δύο άτομα που αναφέραμε παραπάνω, αρχίσει να επικοινωνεί καθημερινώς και αδιαλείπτως, να μοιράζεται χρόνο και δραστηριότητες με ένα τρίτο πρόσωπο, σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσει πως ο μη γένοιτο χωρίσει, θα έχει έναν ώμο να κλάψει, τότε αυτοί οι δύο μοιράζονται μία σχέση back burner, εν αγνοία βέβαια του τρίτου ατόμου, το οποίο συνήθως οδεύει στα «τυφλά». Η δημιουργία και η διατήρηση αυτής της «δεύτερης» επαφής, είναι το «μαξιλαράκι» του ενός από τους δύο, σε περίπτωση που μπει τέλος στην αρχική σχέση. Όταν η Ιωάννα γνώρισε τον Κώστα για παράδειγμα, εκείνος δεν της έκρυψε πως είναι σε σχέση. Αντίθετα της είπε πως αν ήταν λίγο πιο έξυπνος, θα έπρεπε να είναι ήδη ζευγάρι μαζί της. Ωστόσο δεν φημιζόταν ούτε για το IQ, ούτε για το θάρρος του, οπότε παρέμεινε με την πρώτη του επιλογή. Αυτό βέβαια δεν τους εμπόδισε να τσατάρουν ανελέητα, να βλέπουν σειρές, να έχουν δικό τους στέκι και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο -κυρίως η Ιωάννα τον Κώστα- στις δυσκολίες -που αντιμετώπιζε ο Κώστας με τη σχέση του.

New Boyfriend GIF from Newboyfriend GIFs

End of story

Εκ πρώτης όψεως το back burner plan μοιάζει εντελώς ανώριμο και σχεδόν ακίνδυνο, όμως σε βάθος χρόνου μπορεί να έχει εξαιρετικά επώδυνες συνέπειες για το τρίτο άτομο της παρέας. Ή τουλάχιστον αυτό μου έδωσε να καταλάβω η αφήγηση της Ιωάννας, η οποία αφού παρίστανε για οκτώ μήνες συνεχόμενα τον «τσολιά» και βάραγε προσοχή σε κάθε επιθυμία του Κώστα, σκέφτηκε πως αν ο τελευταίος ήθελε όντως να χωρίσει και να είναι μαζί της, θα το είχε κάνει μία από όλες εκείνες τις φορές που έφτασε στα πρόθυρα και πως το καλύτερο τελικά για την ηρεμία και την ψυχική της υγεία, είναι να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Λύνοντας το «ξόρκι» του back burner, μπόρεσε επιτέλους να δει την κατάσταση με διαύγεια και να ξετυλίξει ένα κουβάρι από «σημάδια» που πρόδιδαν πως τελικά δεν ήταν τίποτα παραπάνω στην ζωή του -ανασφαλή- Κώστα, από ένα βολικό μαξιλαράκι. Αν αναρωτιέσαι ποια ήταν αυτά τα σημάδια, παρακάτω υπάρχει μία κατατοπιστικότατη λίστα, η οποία σκοπό έχει να σου ανοίξει τα μάτια.

Tv Shows Friends GIF from Tvshows GIFs

Αποκρυπτογραφώντας τον κώδικα back burner

1.Το πρόσωπο με το οποίο σχετίζεσαι, θέλει να υπάρχεις στη ζωή του αλλά όχι να εμπλέκεσαι πολύ με σε αυτή. Θέλει να είσαι εκεί, αλλά με τους δικούς όρους προφανώς. Σε θέλει στη ζωή του, επιμένει σταθερά στη σχέση του αλλά θέλει συγχρόνως να νομίζεις πως εσύ είσαι κάτι πολυσήμαντο για εκείνον. Εγώ πάντως, κουράστηκα ήδη.

2.Παρότι το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει βρίσκεται ήδη σε μία σχέση, σου δίνει την εντύπωση πως έχετε σχηματίσει και μεταξύ σας μία δεύτερη. Μπορεί να μην έχετε προχωρήσει σεξουαλικά, αλλά όπως ο Κώστας με την Ιωάννα, έτσι και εσείς πάτε σινεμά, μοιράζεστε προσωπικές σκέψεις, ανταλλάσσετε βιβλία, χρόνο, στιγμές από τη ζωή, την ίδια σας τη ζωή. Αισθάνεσαι μαζί του ένα βαθύτερο δέσιμο και ξέρεις πως το ίδιο αισθάνεται και εκείνος. Μήπως ήρθε ο καιρός να αναρωτηθείς, γιατί δεν είστε μαζί;

3.Σε φλερτάρει χωρίς όμως το φλερτ να… τσουλάει, να οδηγεί κάπου πιο ξεκάθαρα. Που σημαίνει πως, μπορεί να πει μία κουβέντα παραπάνω ή το βλέμμα του να σταθεί με ένα περίεργο και πολλά υποσχόμενο, καθηλωμένο ύφος πάνω σου, ωστόσο ποτέ δεν θα σου ζητήσει να βγείτε και γενικότερα ποτέ δεν θα σου ζητήσει κάτι παραπάνω. Εύλογο είναι να αναρωτιέσαι γιατί σου δίνει τόση προσοχή, ενώ στο φινάλε δεν συνεχίζει, αλλά η (πικρή) αλήθεια είναι πως θέλει απλά να σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστή και θελκτική. Όχι όμως υπέρ του δέοντος. Τόσο όσο χρειάζεται, για να θυμάσαι πως σε έκανε να αισθανθείς έτσι και να παραμένεις σε αυτή την κατάσταση.

4.Είναι μεγάλος φαν των SoMe σου. Σου κάνει like, καρδούλες και σχόλια, αλλά οπισθοχωρεί μόλις του προτείνεις μία έξοδο. Ομολογουμένως τα SoMe είναι ο πιο ξεκούραστος και ασφαλής τρόπος να παραμένουμε σε επικοινωνία με κάποιον, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε τη βολή μας ή να επενδύσουμε παραπάνω σε αυτή. Εκείνος απλά το εκμεταλλεύεται, μην ψαρώνεις.

5.Μόλις τον ενημερώνεις πως προέκυψε κάτι ερωτικό στη ζωή σου, πως υπάρχει ένα αμυδρό φλερτ, παριστάνει τον ενοχλημένο. Του τύπου: Πώς τολμάς να κάνεις τη ζωή σου, όταν έχουμε αυτό το backburner σάμθινγκ; Το οποίο βασικά μεταφράζεται σε: Πρέπει να παραμείνεις single και διαθέσιμη, ώστε να μπορώ και εγώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Άσε ρε.

6.Κάθε φορά που τσακώνεται με τη σχέση του, σε παίρνει τηλέφωνο, ισχυριζόμενος πως είσαι το μοναδικό άτομο με το οποίο νιώθει την ανάγκη να μιλήσει. Στην πραγματική ζωή, προσπαθεί για μία ακόμη φορά να σε κάνει να νιώσεις ξεχωριστή, φροντίζοντας συγχρόνως να πάρει και εκείνος την ανάλογη προσοχή και επιβεβαίωση από εσένα. Μην του κάνεις τη χάρη.