Μαθήματα φθινοπωρινού στυλ: Η «ώρα της ντουλάπας» έφτασε!

Σοφία Μαυραντζά
Μαθήματα φθινοπωρινού στυλ: Η «ώρα της ντουλάπας» έφτασε!

5+2 tips για σωστή οργάνωση και νέα αρχή

Μπήκε ο Οκτώβρης και βαρέθηκες πλέον να φοράς τα καλοκαιρινά σου. Ανυπομονείς να ξανακατεβάσεις από το πατάρι τα χειμωνιάτικα, να ξαναφορέσεις τα μακρυμάνικα πουκάμισα, τα πουλόβερ σου, τα παντελόνια και τα φορέματα που ταιριάζουν τόσο με τις μπότες σου! Αν φτιάξεις την ντουλάπα σου για τη χειμερινή σεζόν, θα ξέρεις καλά τι έχεις, τι χρειάζεσαι και τι σου λείπει και θα δώσεις έτσι στη ζωή σου ώθηση για τα καινούρια που έρχονται.

Εξάλλου το φθινόπωρο είναι πάντα μια καλή εποχή για νέα αρχή, νέους στόχους και… νέα εμφάνιση. Ειδικά φέτος, δεν πρέπει να λείπει από την ντουλάπα σου μια πλισέ φούστα, στο μήκος και στο ύφασμα που σου ταιριάζει. Ένα καινούριο φουλάρι θα δώσει νέα πνοή στις εξορμήσεις σου, ενώ μπορείς να επενδύσεις και στο αξεσουάρ της εποχής, που δεν είναι άλλο από τις μπότες. Ας δούμε πώς θα δημιουργήσεις τον απαραίτητο χώρο για να ανανεώσεις το στυλ και τη διάθεσή σου.

Alicia Silverstone Looking For Something To Wear GIF from Aliciasilverstone GIFs

Αρχικά, φρόντισε τα καλοκαιρινά σου. Άδειασε τις ντουλάπες σου, δίπλωσέ τα προσεκτικά, πλύνε και σιδέρωσε όσα χρειάζεται. Μπορεί να είναι η λιγότερο ενδιαφέρουσα διαδικασία, όμως, πίστεψέ μας, θα βρεις μπροστά σου τα αποτελέσματα όταν έρθει η άνοιξη. Φρεσκοπλυμένα ρούχα που ανεβαίνουν στα ψηλά ντουλάπια, ή μπαίνουν σε κουτιά και ανεβαίνουν στο πατάρι θα είναι έτοιμα να τα φορέσεις όταν τα χρειαστείς. Όσο πιο σωστά διπλωμένα και τακτοποιημένα αποθηκευτούν, τόσο λιγότερος κόπος αργότερα – η διαδικασία είναι 100% «better now than later».

Μην ξεχάσεις να αποθηκεύσεις τα «καλοκαιρινά – καλοκαιρινά» (σορτσάκια, τιραντάκια, αέρινα φορέματα κλπ) ξεχωριστά τα υπόλοιπα, που πιθανώς θα χρειαστείς ξανά από τον Απρίλιο, την εποχή που κάνει μεν ζέστη και φοράμε κοντομάνικα, αλλά δεν έχουμε και τις κάψες του Ιουλίου.

Φρέσκαρε τις άδειες ντουλάπες. Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθάρισες καλά – καλά την ντουλάπα σου; Αν ήταν την περασμένη άνοιξη, συγχαρητήρια, πας πολύ καλά. Αν δεν ήταν, ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή. Αφού καθαρίσεις τις ντουλάπες, άφησε τις πόρτες ανοιχτές να φύγει εντελώς η μυρωδιά από τα καθαριστικά και τοποθέτησε αν θέλεις ειδικά αρωματικά για να έχουν τα ρούχα σου πάντα μια ευχάριστη αίσθηση.

Χώρισε τα χειμωνιάτικα σε κατηγορίες. Τα πολύ ζεστά πουλόβερ που είναι για «ειδικές περιπτώσεις» ας μπουν στο πάνω πάνω ράφι για την ώρα. Τα φουτεράκια και τα πουκάμισα όμως πρέπει να είναι πιο άμεσα προσβάσιμα. Αν είσαι φαν της τάξης και της οργάνωσης, χώρισε τα ρούχα σου ανά χρώμα ή ανά είδος, με κριτήρια για παράδειγμα το μήκος του μανικιού, το είδος της μπλούζας, το αν το φοράς στο γραφείο ή στη βόλτα, κλπ κλπ αναλόγως με την ποικιλία της γκαρνταρόμπας σου.


Closet Clothes GIF from Closet GIFs

Διάλεξε πού θα επενδύσεις. Οι φθινοπωρινές βιτρίνες στολίστηκαν κι εσύ θέλεις εδώ και τώρα ανανέωση. Αφού έχεις ταξινομήσει τα ρούχα σου και ξέρεις καλά τι έχεις και τι χρειάζεσαι, είναι η ώρα να βγεις στα μαγαζιά. Απόλαυσε τη βόλτα και διάλεξε τα κομμάτια που θα σε ανανεώσουν, που θα ταιριάξουν με όσα ήδη έχεις, που θα γίνουν τα καινούρια σου «αγαπημένα». Φέτος όπως θα διαπιστώσεις κυριαρχούν οι μακριές φούστες και φορέματα, τα φαρδιά παντελόνια, το δέρμα, τα camisole φορέματα και τα φτερά!

Μην αμελήσεις τα παπούτσια. Όπως ξεχώρισες τα ρούχα σου, καλό είναι να κάνεις και με τα παπούτσια σου. Τα πέδιλα θα καθαριστούν και θα φυλαχτούν και θα κατέβουν τα χειμωνιάτικα παπούτσια – προσοχή όμως, δεν είναι ακόμα η ώρα για τις αγαπημένες σου γούνινες μπότες… Αυτή την εποχή προτιμούμε τις και τα σνίκερς, ενώ αμέσως επόμενα στη λίστα είναι τα αγαπημένα μας μποτάκια.


Τα αξεσουάρ: Επόμενη σημαντικότατη κατηγορία για οργάνωση είναι τα αξεσουάρ σου: Τσάντες, κασκόλ, γάντια και καπέλα πρέπει να έχουν τον δικό τους χώρο για να τα βρίσκεις εύκολα και να τα αξιοποιείς στο καθημερινό σου look. Προσπάθησε να αποσύρεις τις «καλοκαιρινές» τσάντες για να μπορέσουν να αναδειχθούν τα πιο χειμωνιάτικα κομμάτια, ενώ είναι σαφές πως οτιδήποτε ψάθινο, δεν έχει θέση σε κοινή θέα. Αντίθετα, ξαναβγαίνουν τα φουλάρια και τα μάλλινα ζεστά κασκόλ, ώστε με το πρώτο κρύο να… απευθυνθείς στη ζεστασιά τους.

Τελευταίο και σημαντικότερο: Η «εκκαθάριση». Τώρα είναι η ώρα να αποχωριστείς το παλιό μπλουζάκι που εδώ και τρεις χειμώνες ανεβοκατεβάζεις από την ντουλάπα στο πατάρι και πίσω. Δεν θα το φορέσεις. Εξέτασε τα ρούχα σου ένα – ένα και όσα έχεις να φορέσεις χρόνια, ή όσα δεν είναι πια του γούστου σου – αλλάζουμε και… διορθωνόμαστε όσο περνάει ο καιρός – είναι ώρα να τα χαρίσεις. Οι ειδικοί κόκκινοι κάδοι των δήμων περιμένουν τις τσάντες με τα ρούχα σου, που σε λίγο καιρό θα φορά κάποιος που πραγματικά χρειάζεται, αντί να είναι διπλωμένα στη ντουλάπα και να πιάνουν χώρο. Επιπλέον, ο χώρος που «ανοίγει» στη δική σου ντουλάπα κάνει τη ζωή σου ευκολότερη.

Με την οργανωμένη σου ντουλάπα έχεις πια γρήγορη, εύκολη και σωστή απάντηση στο πρώτο κρίσιμο ερώτημα που αντιμετωπίζεις στην ημέρα σου: «Tι θα φορέσω σήμερα;». Ξεκινάς με κέφι, με καλή διάθεση και με αυτοπεποίθηση, αφού είσαι βέβαιη πως είχες όλες τις πιθανές λύσεις μπροστά σου και διάλεξες την καλύτερη. Από τη σωστά οργανωμένη σου ντουλάπα βγαίνεις με φόρα, να αντιμετωπίσεις ό,τι φέρει και σήμερα η μέρα και άσε εικόνες σαν αυτή που ακολουθεί οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν!

Lizzie McGuire GIF from Nothingtowear GIFs