Έχεις την τέλεια δουλειά, αν πληροί αυτές τις πέντε προϋποθέσεις

Είσαι ευχαριστημένη στη δουλειά σου και σου αρκεί αυτό;

Πολλές φορές αισθάνεσαι ανασφάλεια για τη δουλειά σου. Είναι αυτή η καριέρα που θέλεις να ακολουθήσεις στη ζωή σου; Σε 20 χρόνια από σήμερα, όταν θα είσαι στα… μισά, θα είσαι «εντάξει» με τον εργασιακό σου βίο και το πώς τον πέρασες; Ή θα ψάχνεις στα 50 σου να αλλάξεις δουλειά; Όχι πως αυτό είναι κακό ή αδύνατο, αλλά γιατί να πρέπει να περάσουν 20 χρόνια για να το καταλάβεις; Εξάλλου σε αυτά τα θέματα, ό,τι μπορεί να γίνει σήμερα δεν πρέπει να αναβάλλεται για αύριο, πρέπει να γίνει σήμερα! Σου συμβαίνει συχνά να ενθουσιάζεσαι με τη δουλειά, με το γραφείο, με το χώρο και τους ανθρώπους και δεν έχεις χρόνο ή περιθώριο να ψάξεις πραγματικά μέσα σου εάν αυτό που κάνεις, αυτό που έχεις επιλέξει ως επάγγελμα είναι και αυτό που σου ταιριάζει.

Είναι όμως ανάγκη να βρεις χρόνο και να εξετάσεις μερικούς βασικούς παράγοντες, που στο τέλος θα σε καθοδηγήσουν να αποφανθείς στο αν τελικά η καριέρα σου είναι αυτή που σου ταιριάζει ή είναι τώρα η ώρα να επανέλθεις σε ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Καλό είναι να έχεις υπόψη σου πως τις περισσότερες φορές είναι πιο εύκολο να πούμε ότι κάτι μας ενοχλεί, παρά να «παραδεχτούμε» ότι μας αρέσει. Επίσης είναι αρκετά πιο εύκολο να απορρίψουμε μια κατάσταση, παρά να βρούμε αυτό το κάτι που μας ενοχλεί και να το διορθώσουμε – ή έστω, να εξετάσουμε εάν διορθώνεται. Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, διάβασε τους παρακάτω πέντε παράγοντες που θα σε οδηγήσουν στο εάν είσαι στο σωστό δρόμο ή όχι.

1. Περνάς καλά στη δουλειά

Ετοιμάζεσαι με χαρά, ανυπομονείς να καλημερίσεις τους συναδέλφους και δεν βιάζεσαι ποτέ να φύγεις. Το 8ωρό σου περνάει σαν νεράκι, παίρνεις συχνά εύσημα για το αποτέλεσμα, είσαι πρόθυμη να «χωθείς» γιατί όχι μόνο δεν σε πειράζει, αλλά γιατί σου αρέσει. Κι όταν το ωράριο τελειώνει, πραγματικά εκπλήσσεσαι με το πώς πέρασε τόσο γρήγορα η ώρα. Φεύγεις και είσαι γεμάτη ενέργεια να συνεχίσεις τις υπόλοιπες δραστηριότητές σου, ενώ όλοι σε θεωρούν πηγή δύναμης και αισιοδοξίας. Ναι, προφανώς και περνάς καλά στη δουλειά.

2. Συμπαθείς τους συναδέλφους σου

Γελάτε, τους συμπαραστέκεσαι και σου συμπαραστέκονται στις δύσκολες στιγμές, ξέρεις τα προσωπικά τους και ξέρουν τα δικά σου. Συζητάτε τα πάντα και κανονίζετε να βρίσκεστε και εκτός γραφείου, ενώ ανυπομονείς κάθε φορά για τα πάρτυ της εταιρίας, όπου έχετε περισσότερο χρόνο να βρεθείτε και να τα πείτε άνετα κι ευχάριστα. Επίσης, ξέρεις πως θα σε καλύψουν στις δύσκολες στιγμές σου, θα βάλουν πλάτη στην άδειά σου, θα σε βοηθήσουν όταν πελαγώσεις, γιατί το ίδιο ακριβώς θα κάνεις κι εσύ. Ναι, οι συνάδελφοί σου είναι και φίλοι σου, μπορείς να το ομολογήσεις.

3. Το αφεντικό σου είναι έξυπνο, με ηθικές αρχές και ευαισθησίες

Την ακούς γιατί ξέρει τη δουλειά και ξέρει τι λέει. Τη θαυμάζεις γιατί πάντα ντύνεται ωραία, χωρίς να… σου τρίβει στη μούρη τη νέα τσάντα υπερπολυτελείας που αγόρασε με τον υπέρογκο μισθό της. Εκτιμά τη δουλειά σου και τον χαρακτήρα σου και μοιράζει τα «μπράβο» πολύ πιο εύκολα από τις «κατσάδες». Δεν προσβάλει ποτέ και κανέναν για τυχόν ανεπάρκειες ή σφάλματα. Είναι «υπεύθυνη» για το καλό κλίμα στο γραφείο και αυτό το εκτιμάς. Την έχετε προσθέτει στο ομαδικό τσατ της δουλειάς και έρχεται μαζί σας όταν βγαίνετε. Δεν «φοβάσαι» να της ζητήσεις τίποτα γιατί πάντα θέλει να σας ακούει. Ε, είναι το ιδανικό αφεντικό – είτε γυναίκα, είτε άντρας.

4. Σου ταιριάζει η πολιτική της εταιρίας και οι στόχοι της

Δηλώνεις το πού εργάζεσαι με κάθε ευκαιρία. Δεν σταματάς τα ποσταρίσματα στα social media είτε από το γραφείο, είτε από κάθε είδους εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχεις με προθυμία και χαρά – γιατί περνάς καλά και γιατί έχεις ένα σκοπό. Εργάζεσαι με ζήλο γιατί θέλεις να πετύχεις και να ανέβεις τα σκαλιά της καριέρας σου φτάνοντας στις ανώτερες βαθμίδες γιατί είναι ωραίο να είσαι στην κορυφή ενός τέτοιου οργανισμού!

5. Ξέρεις πως όταν έχεις κάτι σημαντικό να πεις, θα εισακουστείς

Η γνώμη σου ακούγεται, όπως και οι προτάσεις σου. Το θέμα δεν είναι τυπικό και δεν συμβαίνει μόνο σ’ εσένα επειδή είσαι «φωτεινό μυαλό», με τον ίδιο σεβασμό φέρονται όλοι σε όλους. Οι ανώτεροι ακούν τους υφισταμένους τους, οι υφιστάμενοι έχουν άποψη και τη διατυπώνουν όταν τους ζητείται χωρίς… φόβο και πάθος. Κι όταν η γνώμη σου, οι ανάγκες σου, ακόμα και οι επιθυμίες σου ακούγονται, τότε τι περισσότερο να ζητήσεις από τη δουλειά σου;

Πέντε απλές προϋποθέσεις που εφόσον πληρούνται, ναι, πρέπει να είσαι βέβαιη πως έχεις ακολουθήσει τη σωστή καριέρα, πέντε «ναι» που θα σε πείσουν πως βρίσκεσαι στο σωστό «μέρος» και πως πρέπει να τα δώσεις όλα για να μείνεις εκεί και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Κι αν κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν εκπληρώνονται στο χώρο που εργάζεσαι, είτε από τους ανθρώπους, είτε από τις συνθήκες, μην απογοητεύεσαι, περνάμε στο «plan B»: Αυτό που «σε χαλάει», διορθώνεται; Αξίζει την ενέργειά σου; Απάντησε προσεκτικά, κι έχεις έτοιμη τη λύση!