Γιατί πρέπει να γιορτάζουμε την Women’s Healthy Weight Day;

Γιατί πρέπει να γιορτάζουμε την Women’s Healthy Weight Day;

Αρχικά, γιατί η ομορφιά φίλη μου, είναι υγεία!

Η αλήθεια είναι πως γιορτάζοντας κάθε δεύτερη ημέρα κι από μία διαφορετική «Παγκόσμια Ημέρα…», όπως την "Κατάποσης Σπαθιών", "Σελοτέιπ", "Φάρων", "Δημόσιας Τουαλέτας", αναμενόμενο είναι οι πιο αξιοσημείωτες να χάνουν -δυστυχώς- κάτι από το νόημα αλλά σε καμία περίπτωση από τη σημαντικότητά τους. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, μέσα σε όλο αυτό το... συρφετό γιορτών, να ξεχωρίζουμε και να δίνουμε την προσοχή που πρέπει σε αυτές που είναι αναγκαίες την παρούσα στιγμή και έχουν κάτι να πουν. Μία από αυτές, σχεδόν καθόλου γνωστή στη χώρα μας, είναι αναμφίβολα και η «Women’s Healthy Weight Day», δηλαδή η «Ημέρα Υγιούς Βάρους Γυναικών», την οποία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τη γιορτάσουμε την τρίτη Πέμπτη του τρέχοντος μήνα, συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου.

Ναι αλλά γιατί;

Ίσως υπάρχει κάποιος άντρας που καλοπροαίρετα θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο αξίζει τον χρόνο μας μία τέτοια παγκόσμια ημέρα ή κάποιος πιο… έξυπνος, να διαμαρτυρηθεί πως αν υπάρχει για τις γυναίκες, οφείλει να υπάρξει και για τους άντρες. Και είμαι βέβαιη πως αυτός ο κάποιος θα είναι άντρας, ακριβώς γιατί κάθε γυναίκα εκεί έξω, ανεξάρτητα από το νούμερο στη ζυγαριά της, γνωρίζει στο «πετσί» της κυριολεκτικά και μεταφορικά, πόσο πολύ έχει «κακοποιηθεί» και συνεχίζει να «κακοποιείται» το γυναικείο σώμα από το ζήτημα του βάρους. Δεν πρόκειται για κάποιο κοινό μυστικό, είναι ένα δυσάρεστο γεγονός που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, αρκεί να αναλογιστούμε σε πόσο μεγαλύτερη συχνότητα συναντάμε διαφημίσεις προγραμμάτων διατροφής, χειρουργικών επεμβάσεων (βλ. λιποαναρρόφηση), φαρμάκων ή «θαυματουργών» ροφημάτων απώλειας βάρους, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες.

:( GIF from Hilaryduff GIFs

Καταρρίπτοντας το «Thin Ideal»

Η γυναικεία (και σε έναν βαθμό αντρική) φαντασίωση του δυτικού κατασκευάσματος «The Thin Ideal» που καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες, είναι αναμφίβολα ένας από τους βασικότερους λόγους που πολλά κορίτσια θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους, λιμοκτονούν ρισκάροντας και χάνοντας στο τέλος την ίδια τους τη ζωή ή στην καλύτερη αισθάνονται «εγκλωβισμένες» σε ένα σώμα που τους προκαλεί θλίψη και ανασφάλεια μέχρι τα γεράματα, που απλά «παραιτούνται». Όλα τα παραπάνω, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε τη «Women’s Healthy Weight Day», ειδικότερα εφόσον δεν είναι τόσο διαδεδομένη στο ελληνικό κοινό. Μέσω αυτής, μας δίνεται το πάτημα να επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά το εντελώς κλισέ αλλά ειλικρινές μότο: «Η ομορφιά είναι υγεία» και να συνεπώς να υπενθυμίσουμε πως η υγεία -άρα και η ομορφιά, είναι ως επί το πλείστον απόρροια ισορροπημένης διατροφής και σωματικής άσκησης.

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, ακολουθούν τέσσερεις συμβουλές και συγχρόνως καίριοι πυλώνες της συγκεκριμένης παγκόσμιας ημέρας, τις οποίες αξίζει, όχι μόνο να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου, αλλά να τις μοιραστείς και με τις φίλες σου που ταλαιπωρούνται ακόμη με το… αιωνόβιο ζήτημα του βάρους.

Μη μετράς τις θερμίδες ή τις μπουκιές σου

Δεν είναι απαραίτητα κακό να παρακολουθείς την ποσότητα τροφών που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, αρκεί βέβαια να μην το παρακάνεις και όλο αυτό καταλήξει σε εμμονή. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεπερνώντας το ημερήσιο όριο θερμίδων που έχουν θέσει, στο τέλος της μέρας γίνονται αδικαιολόγητα αυστηροί με τον εαυτό τους. Μπορεί να θεωρούν πως ο ψυχαναγκασμός τους είναι ωφέλιμος, ένας τρόπος να διατηρήσουν ή να φτάσουν το επιθυμητό βάρος, όμως αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψη είναι πως αποφεύγοντας να καταναλώσεις μία συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού που κατανάλωνες μέχρι πρόσφατα, επιστρέφοντας σε αυτή έπειτα από καιρό, είναι πολύ πιθανό το σώμα να «μπερδευτεί» και να κερδίσεις περισσότερο βάρος από ό,τι στο παρελθόν.

Πες «ναι» στα φρούτα και τα λαχανικά

Απαλλάσσοντας τον εαυτό σου από τον… θερμιδομετρητή, άρχισε να εστιάζεις σε άλλα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη διατροφή σου, όπως είναι η πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Εμπλούτισε τα γεύματά σου (μικρά ή μεγάλα) με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ψάξε στο διαδίκτυο για πρωτότυπες συνταγές που θα τα φέρουν ακόμη πιο κοντά στα γούστα σου, θα τα κάνουν πιο νόστιμα και δελεαστικά. Ταυτόχρονα, περιόρισε το κρέας, τους υδατάνθρακες ή γενικότερα τροφές που δεν είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό σου, αντικαθιστώντας τες με άλλες που είναι «πλούσιες» σε θρεπτικά συστατικά. Να είσαι σίγουρη πως θα εκπλαγείς με τις αναρίθμητες χορταστικές εναλλακτικές που μπορείς να δημιουργήσεις με τους πράσινους «συμμάχους» σου!

Επένδυσε χρόνο στη φυσική άσκηση

Όπως αναφέρεται ήδη παραπάνω, η διατροφή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να σε ωφελήσει να αποκτήσεις μία υγιή μυϊκή μάζα, καθώς η τακτική φυσική άσκηση είναι το «κομμάτι» που λείπει για έναν εφ’ όλης της ύλης υγιεινό τρόπο ζωής. Όχι, δεν είναι ανάγκη να γίνεις gym freak, ούτε να παριστάνεις το χάμστερ στον διάδρομο του γυμναστηρίου μέχρι να πέσεις κάθιδρη κάτω από την εξάντληση. Μισή ώρα με σαράντα λεπτά γρήγορο βάδην ημερησίως, είναι ο απαραίτητος χρόνος για να δώσεις ένα υγιές boost στην καρδιά σου και να παραμείνεις σε φόρμα. Με άλλα λόγια, «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο» όπως έλεγε και μία παλιά διαφήμιση. Ξέχνα το ασανσέρ και πήγαινε με τις σκάλες, περιόρισε τη χρήση του αυτοκινήτου και επίλεξε το ποδήλατο ή το περπάτημα για τις κοντινές αποστάσεις. Προσπάθησε να είσαι όσο μπορείς εν κινήσει. Σε κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει με το φαγητό, έτσι και στη γυμναστική, δεν χρειάζονται υπερβολές.

Μηνκρίνεις και μην συγκρίνεσαι

Είναι εντελώς ανώφελο και θα σου εξηγήσω αμέσως τον λόγο. Το σώμα σου είναι το σώμα σου και το βάρος, το βάρος σου. Το να αποκτήσεις ένα υγιές mindset πάνω σε έννοιες όπως οι δύο παραπάνω, είναι εξίσου (ίσως και περισσότερο) σημαντικό από το να διαμορφώσεις μία σωστή διατροφή και να παραμείνεις συνεπής στη φυσική άσκηση. Η κάθε μία από εμάς έχει διαφορετικό DNA, καλούπι, ανάγκες, συνήθειες, τρόπο ζωής, οπότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συγκρίνεις το σώμα σου με άλλα σώματα. Είτε το κορμί σου χαρακτηρίζεται από «ζουμερές» έντονες καμπύλες, είτε από μία πολύ λεπτή και μικροσκοπική σιλουέτα, σημασία έχει να είναι ένα υγιές κορμί, γεμάτο ενέργεια.

I'm Curvy And I Like It! GIF from Friends GIFs