Τηλεργασία στην εποχή του κορονοϊού: Ο οδηγός για να τη βγάλεις καθαρή στο σπίτι

Τηλεργασία στην εποχή του κορονοϊού: Ο οδηγός για να τη βγάλεις καθαρή στο σπίτι

Τηλεργασία. Στο άκουσμα των νέων πως για τις επόμενες δύο -τουλάχιστον- εβδομάδες θα εργαστείς από το σπίτι, ένιωσες μια μικρή αναστάτωση. Έπειτα από λίγα λεπτά, ωστόσο, προσπάθησες να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Πέρα από το γεγονός ότι την περίοδο που διανύουμε είναι άκρως σημαντικό να περιορίσεις τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές σου επαφές προκειμένου εσύ και οι γύρω σου να παραμείνετε ασφαλείς, σκέφτηκες πως η εργασία από το σπίτι μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις «κερδισμένη» σε πολλούς τομείς και ειδικότερα, σε εκείνον που αφορά στον ελεύθερο σου χρόνο.

Σίγουρα αν χρειάζεσαι μία ή δύο ώρες ημερησίως για να πας από το σπίτι στο γραφείο και να επιστρέψεις, με την τηλεργασία βγαίνεις «κερδισμένη» από άποψη ελεύθερου χρόνου.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως η πρώτη μέρα εργασίας από το σπίτι σε έκανε να συνειδητοποιήσεις πως αν και η τηλεργασία είναι απολύτως αποτελεσματική και εφικτή, δεν είναι τόσο εύκολη ή ενδεχομένως τόσο ευχάριστη όσο φανταζόσουν. Μπορεί όμως να γίνει, αν λάβεις εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα.

Η λίστα που ακολουθεί μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη την περίοδο που διανύουμε. Υπομονή και οργάνωση. Αυτός είναι ο συνδυασμός που χρειάζεσαι για να τα βγάλεις πέρα χωρίς να ζοριστείς.

Εκμεταλλεύσου τονχρόνο που «κερδίζεις» προς όφελος της ευεξίας σου

Είτε πρόκειται για μια ώρα ή για μισή, είτε ακόμη και για δύο ολόκληρες ώρες, το σίγουρο είναι πως με την τηλεργασία «κερδίζεις» χρόνο από τις μετακινήσεις και την καθημερινή σου προετοιμασία. Προσπάθησε, λοιπόν, να αξιοποιείς όσο καλύτερα μπορείς τα πρωινά και τα απογεύματα που σε βρίσκουν στο σπίτι και όχι στο αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με τα γυμναστήρια να είναι πλέον κλειστά, τι καλύτερο μπορείς να κάνεις προτού ανοίξεις το laptop σου από το να γυμναστείς στο σπίτι;

Στο YouTube θα βρεις ό,τι πρόγραμμα γυμναστικής θέλεις: Από pilates μέχρι tabata και yoga. Έστω και μισή ώρα αρκεί για να φροντίσεις την ευεξία και το σώμα σου. Εναλλακτικά, αν στην περιοχή σου υπάρχει χώρος για να περπατήσεις ή να τρέξεις άνετα, χωρίς να έρθεις σε επαφή με κόσμο, δοκίμασε να πας για έναν σύντομο περίπατο ή για τζόκινγκ προτού ξεκινήσεις να εργάζεσαι ή αμέσως μετά τις υποχρεώσεις σου. Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις τη διάθεση και την ψυχολογία σου σε καλά επίπεδα αυτή την εποχή.

Με το τσιμπολόγημα τι θα γίνει;

Αν έχεις ήδη ξεκινήσει να εργάζεσαι από το σπίτι, τότε πιθανότατα διαπίστωσες ότι δεν μπορείς να κρατήσεις τα χέρια σου μακριά από το ψυγείο ή το ντουλάπι της κουζίνας με τα σνακ. Στο γραφείο γνωρίζεις τι θα φας και πότε θα το φας. Στο σπίτι όμως, οι πειρασμοί είναι πολλοί. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να μην πάρεις κιλά ή να μην διαταράξεις το διατροφικό σου πρόγραμμα;

Η λύση είναι απλή. Επισκέψου το σουπερμάρκετ της γειτονιάς σου και γέμισε το ψυγείο με όσο πιο πολλά φρούτα και λαχανικά μπορείς και τα ντουλάπια της κουζίνας με μερικά περισσότερο υγιεινά σνακ. Έτσι, κάθε φορά που θα νιώθεις την ανάγκη να φας κάτι, θα ξέρεις πως τουλάχιστον θα τρως κάτι υγιεινό. Μήλα, μπανάνες, καρότα και ό,τι άλλο φρούτο και λαχανικό προτιμάς, αποτελούν τη λύση για το τσιμπολόγημα.

Δημιούργησε έναν χώρο εργασίας που σε εμπνέει

Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της τηλεργασίας είναι πως χρειάζεται να εγκαταλείψεις έναν χώρο στον οποίο είχες συνηθίσει να εργάζεσαι για να στραφείς σε έναν άλλον, ο οποίος δεν είναι ενδεχομένως τόσο άνετος -και προφανώς ειδικά διαμορφωμένος για εργασιακούς σκοπούς. Το πας από εδώ, το πας από εκεί αλλά πραγματικά δεν ξέρεις πού να βάλεις αυτό το laptop! Αισθάνεσαι κάθε σημείο του σώματός σου να πονά, νιώθεις ότι πουθενά δεν βολεύεσαι και παρατηρείς πως η προσοχή σου αποσπάται εύκολα σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να αφιερώσεις εξαρχής λίγο χρόνο προκειμένου να βρεις και εν συνεχεία να δημιουργήσεις τη δική σου «γωνιά» εργασίας στο σπίτι. Καθάρισε καλά το συγκεκριμένο σημείο, απομάκρυνε αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι και φτιάξε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον για εσένα, το οποίο αποπνέει ηρεμία και σε βοηθάει να συγκεντρωθείς.

Πες το νερό… νεράκι

Το νερό θα γίνει αναμφίβολα ο καλύτερος σου φίλος κατά τη διάρκειας της τηλεργασίας. Αν εδώ και καιρό παραπονιόσουν ότι ξεχνάς ή δεν μπορείς να πίνεις το νερό που χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση, τώρα θα δεις όλα τα οφέλη που το νερό μπορεί να προσφέρει στην επιδερμίδα και τον οργανισμό σου γενικότερα.

Φρόντισε να έχεις πάντα δίπλα σου ένα μεγάλο, γυάλινο μπουκάλι με νερό και να το γεμίζεις συχνά. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, θα σε βοηθήσει να μην θέλεις να τσιμπολογάς συνεχώς.

Πες «όχι» στις πιτζάμες

Το να εργάζεσαι από το σπίτι έχει και τα καλά του. Όπως το να μην χρειάζεται να βαφτείς και να επιλέξεις τι θα φορέσεις για το γραφείο κάθε πρωί και φυσικά, το να μπορείς να εργάζεσαι φορώντας τις άνετες πιτζάμες σου… ή μήπως όχι; Έπειτα από μερικές ημέρες εργασίας στο σπίτι, ενδεχομένως θα αισθάνεσαι πως σου λείπει η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης και ομορφιάς σου.

Αυτός είναι ο λόγος που έχει σημασία να συνεχίσεις να διατηρείς τη beauty και stylish ρουτίνα σου, τουλάχιστον στην πλέον απλή εκδοχή της. Βγάλε τις πιτζάμες και φόρεσε ένα άνετο outfit, βάλε την ενυδατική σου κρέμα και προσπάθησε να περιποιείσαι τον εαυτό σου όσο περισσότερο μπορείς. Να θυμάσαι πως είναι σημαντικό να αισθάνεσαι όμορφα με τον εαυτό σου, ακόμη και αν δεν σε βλέπει κανείς.

Δες το ως ευκαιρία να μαγειρέψεις και να κάνεις γενική καθαριότητα

Τι άλλο μπορείς να κάνεις με τον χρόνο που «κερδίζεις» με την αποφυγή των μετακινήσεων σου λόγω τηλεργασίας; Μα φυσικά να μάθεις να μαγειρεύεις ή να εξελίξεις τις μαγειρικές σου ικανότητες και μεταξύ άλλων, να κάνεις επιτέλους εκείνη την πολυπόθητη γενική καθαριότητα στο σπίτι -για την οποία ποτέ δεν έβρισκες χρόνο. Μια ώρα προτού ξεκινήσεις να εργάζεσαι ή μισή ώρα μετά, δοκίμασε να καθαρίζεις το σπίτι.

Κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, αφιέρωσε την προσοχή σου σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Μέχρι να επιστρέψεις στο γραφείο, θα έχεις καθαρίσει κάθε γωνιά του σπιτιού -ακόμη και εκείνες που είχες ξεχάσει πως υπήρχαν! Φρόντισε, επίσης, να αξιοποιήσεις τον χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου για να τακτοποιήσεις τις ντουλάπες σου ή να απομακρύνεις από το σπίτι παλιά αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς πια.

Φτιάξε λίστες, κοιμήσου καλά, διάβασε και θέσε νέους στόχους

Τέλος, ένας σημαντικός τρόπος για να μην αφήσεις την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο που διανύουμε να σε καταβάλει, είναι να βάζεις κάθε μέρα στόχους, μικρούς αλλά και μεγάλους. Ξεκίνα την ημέρα σου σημειώνοντας τα πράγματα που χρειάζεται ή θέλεις να κάνεις στο σπίτι: Από τη μαγειρική μέχρι το καθάρισμα και τη γυμναστική. Κυρίως όμως, προσπάθησε να εκμεταλλευτείς την περίοδο που διανύουμε προκειμένου να περάσεις περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου. Τι καλύτερο μπορείς να κάνεις από το να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου και να θέσεις νέους;

Τώρα είναι επίσης η ευκαιρία να διαβάσεις τα βιβλία που ήταν στη φετινή book list σου και πάνω από όλα, να επενδύσεις λίγο περισσότερο στον ύπνο σου. Να τρως και να κοιμάσαι καλά, να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι στο σπίτι και να μην ξεχνάς να περιποιείσαι τον εαυτό σου ακόμη και αν δεν πηγαίνεις στο γραφείο. Κυρίως όμως, να κάνεις υπομονή, να μην πανικοβάλλεσαι και να προσπαθείς να βλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως για ένα διάστημα, θα χρειαστεί να αφήσεις στην άκρη ή να αλλάξεις τις αγαπημένες σου συνήθειες. Δημιούργησε εγκαίρως μια νέα ρουτίνα και θα βγεις κερδισμένη!