Εργασία από το σπίτι: Τα free apps που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις παραγωγική

Εργασία από το σπίτι: Τα free apps που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις παραγωγική

Στην περίπτωση που τις τελευταίες εβδομάδες εργάζεσαι από το σπίτι, πιθανότατα έχεις διαπιστώσει ότι δεν είναι εύκολο να διατηρείς κάθε μέρα την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωσή σου σε καλά επίπεδα. Οι περισπασμοί στο σπίτι είναι πολλοί, ενώ αν δεν έχεις καταφέρει ή δεν έχεις τη δυνατότητα να διαμορφώσεις έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργασίας εντός της οικίας σου, τότε ενδεχομένως δυσκολεύεσαι ακόμη περισσότερο.

Η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση να παραμείνεις παραγωγική, να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένη τις ώρες που εργάζεσαι και να έχεις κάθε μέρα κίνητρο να προσφέρεις τον καλύτερό σου εαυτό στην εργασία σου.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να «κατεβάσεις» μία από τις παρακάτω εφαρμογές στο κινητό σου. Είναι δωρεάν και θα σε βοηθήσουν να οργανώνεις και να ελέγχεις στο εξής καλύτερα τον χρόνο που ξοδεύεις στην εργασία σου, προσφέροντάς σου παράλληλα ισχυρά κίνητρα για να παραμένεις παραγωγική.

Forest: Stay Focused και πες «αντίο»στους online περισπασμούς

Ανοίγεις τον υπολογιστή σου, κάθεσαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα σου ή το γραφείο που έχεις στο σπίτι σου και ξεκινάς να εργάζεσαι. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά όμως, οι ειδοποιήσεις που φτάνουν στο κινητό σου, σε αποσυντονίζουν. Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Θα καταφέρεις άραγε να μην πάρεις στα χέρια σου το smartphone για να ελέγξεις τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις στα social media ή τις διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιείς; Πιθανότατα όχι. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρειάζεται να κάνεις download στο κινητό σου ένα app, όπως το βραβευμένο από τη Google, Forest: Stay Focused.

Πρόκειται μια εφαρμογή η οποία σε επιβραβεύει όσο μένεις μακριά από το Facebook,το Instagram και άλλες εφαρμογές στο κινητό σου. Σκοπός είναι να φτιάξεις το δικό σου δάσος στο κινητό σου και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να… φυτέψεις τους σπόρους σου και να τους κάνεις να μεγαλώσουν και να γίνουν ψηφιακά δέντρα. Όλα αυτά δεν θα συμβούν, ωστόσο, αν μπαίνεις ξανά και ξανά στο Facebook. Πρέπει να κάνεις κάθε φορά τουλάχιστον 30 λεπτά αποχή για να μην ξεραθούν τα δέντρα σου. Μάλιστα, όσο πιο πολύ απέχεις από το κινητό και τα social media, τόσους περισσότερους πόντους θα κερδίζεις και θα μπορείς να φυτεύεις όλο και πιο πολλά online δέντρα. Σίγουρα αξίζει την προσοχή σου.

Evernote για να έχειςτις πιο οργανωμένες λίστες για τα πάντα

Δυσκολεύεσαι να κρατήσεις συγκεντρωμένα τα tasks σου; Το Evernote είναι ένα δωρεάν app που δημιουργήθηκε για να σε βοηθήσει να οργανώνεις τις σημειώσεις και τα αρχεία σου, να δημιουργείς λίστες και να επιτυγχάνεις πιο εύκολα τους στόχους σου. Μπορείς επίσης να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που σου προσφέρει το Evernote προκειμένου να οργανώσεις, για παράδειγμα, τις συνταγές μαγειρικής σου, τα μηνύματά σου ή ό,τι άλλο σε ενδιαφέρει και πιστεύεις ότι πρέπει να μπει σε τάξη.

Trello και δεν πρόκειται να χάσεις deadline

Μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές παραγωγικότητας είναι το Trello και αν δεν το έχεις δοκιμάσει, αξίζει να κάνεις download και να «τσεκάρεις» αυτό το free app. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τόσο από το κινητό σου όσο και από τον browser σου και θα σε βοηθήσει να οργανωθείς σε χρόνο «ντετέ». Πιο αναλυτικά, το Trello θα δημιουργήσει για εσένα ένα περισσότερο εύχρηστο περιβάλλον εργασίας και θα σου δώσει τη δυνατότητα να βάλεις σε τάξη τις εργασιακές σου υποχρεώσεις. Μέσα από το Trello, θα δημιουργείς πίνακες και κάρτες που θα σε βοηθούν να είσαι σίγουρη πως θα μένεις πιστή σε κάθε deadline. Για τους λάτρεις της οργάνωσης και του multitasking, αυτό το productivity app είναι must.

Todoist για να μην ξεχνάς ποτέ όσαθέλεις να κάνεις

Αν θέλεις να ξεκινάς την κάθε ημέρα με εργασιακή αυτοπεποίθηση σου και οργάνωση, αλλά το Trello φαντάζει αρκετά πολύπλοκο για εσένα, τότε το Todoist είναι η δωρεάν εφαρμογή που αξίζει την προσοχή σου. Μέσα από τις φωνητικές εντολές που θα δίνεις, δεν θα ξεχνάς να κάνεις όσα θέλεις, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εργασία σου. Θα οργανώνεις με απίστευτη ευκολία το καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου και θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη σιγουριά, τώρα που εργάζεσαι εκτός γραφείου.

Noisli για να συγκεντρώνεσαι στη στιγμή

Αν θέλεις να αναβαθμίσεις το εργασιακό περιβάλλον που έχεις δημιουργήσει στο σπίτι, τότε το Noisli είναι το free app που χρειάζεσαι. Ουσιαστικά, θα δημιουργήσει ένα όμορφο και χαλαρωτικό περιβάλλον και θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη συγκέντρωση και την προσοχή σου στην εργασία σου για περισσότερη ώρα, μέσα από συγκεκριμένους ήχους. Αν θέλεις να διατηρείς υψηλά τα επίπεδα συγκέντρωσής σου κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας και αποσπάσαι εύκολα από διάφορους ήχους, τότε αξίζει να «κατεβάσεις» το Noisli.

Wunderlist γιαοργάνωση στο έπακρο

Το Wunderlist είναι μία ακόμη εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να βάλεις σε τάξη τη ζωή σου. Σου επιτρέπει να δημιουργείς λίστες για τα πάντα: Από τις καθημερινές ή εβδομαδιαίες εργασιακές σου υποχρεώσεις μέχρι τα βιβλία που θέλεις να διαβάσεις, τις δουλειές που πρέπει να κάνεις στο σπίτι, τις αγορές που θέλεις να κάνεις στο σουπερμάρκετ, τα προγράμματα γυμναστικής που επιθυμείς να δοκιμάσεις ή τις συνταγές που σκέφτεσαι να ετοιμάσεις. Οργανώνοντας καλύτερα την καθημερινότητά σου, μπορείς να είσαι περισσότερο παραγωγική τις ώρες που εργάζεσαι, δίχως να πρέπει να υπενθυμίζεις διαρκώς στον εαυτό σου όλα όσα πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκειας της ημέρας.

Headspace για να διώξεις το άγχος καινα συγκεντρωθείς

Στην περίπτωση που το άγχος που αισθάνεσαι την περίοδο που διανύουμε σε εμποδίζει να είσαι παραγωγική στην εργασία σου ή αν δυσκολεύεσαι να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, τότε ένα meditation app, όπως το Headspace είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι. Θα το «κατεβάσεις» στο κινητό σου και κάθε φορά που αισθάνεσαι πως αδυνατείς να συγκεντρωθείς ή πως σε κυριεύει το άγχος, θα στρέφεσαι σε αυτό και έπειτα από πέντε ή δέκα λεπτά, θα νιώθεις πιο ήρεμη και έτοιμη να επικεντρωθείς στην εργασία σου.

Να λοιπόν που η τεχνολογία δεν μπορεί να σου αποσπά απλώς την προσοχή την ώρα που εργάζεσαι. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ενισχύσεις την παραγωγικότητά σου, να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένη και να οργανώσεις καλύτερα τον εργασιακό αλλά και τον ελεύθερο χρόνο σου. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα από τα free apps που ταιριάζουν στις δικές σου ανάγκες και συνέχισε να το χρησιμοποιείς ακόμη και όταν επιστρέψεις στο γραφείο. Η επιπλέον οργάνωση είναι πάντα απαραίτητη.