Πέντε λόγοι που θα σε πείσουν να σολάρεις φέτος στις διακοπές σου

Πέντε λόγοι που θα σε πείσουν να σολάρεις φέτος στις διακοπές σου

Από το μακρινό καλοκαίρι του 2010 μέχρι τα επόμενα έξι που ακολούθησαν, κάθε χρόνο άκουγα τον εαυτό μου να επαναλαμβάνει το γνωστό «κανονίστε ό,τι θέλετε, εγώ φέτος πάω διακοπές μόνη μου». Δεν προλάβαινε να μπει ο Αύγουστος, είχα ήδη κατασπαταλήσει το μισό επίδομα αδείας, άρα πρακτικά δεν μπορούσα να στηρίξω μόνη μου ένα ταξίδι, η εποχική μου απασχόληση είχε στραγγίξει όση ενέργεια μου είχε απομείνει -πόσω μάλλον διάθεση και όρεξη να οργανώσω τις περιπετειώδεις σόλο διακοπές που ονειρευόμουν όλο τον χειμώνα. Το μόνο που ήθελα ήταν να… λιώνω φαρδιά πλατιά στην πετσέτα θαλάσσης, ενώ άσκοπες συζητήσεις για τις τάσεις του φθινοπώρου, το αγόρι στο μπαρ, το καινούργιο μαγιό της κολλητής μου, σε συνδυασμό με το ατέρμονο «πλαφ-πλαφ» των κυμάτων και το «τακ-τακ» της ρακέτας, θα με βοηθούσαν να κοιμηθώ και να αναπληρώσω -επιτέλους- τον ύπνο που είχα στερηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην κάνω για χρόνια τις διακοπές που ήθελα, αλλά εκείνες που κάποιος άλλος -ευτυχώς- είχε οργανώσει για εμένα. Not bad, αν σκεφτείς πως η «οργανωτική επιτροπή» αποτελούνταν από τις κολλητές μου, αν και σε καμία περίπτωση το σενάριο των ιδανικών διακοπών που ήθελα να ζήσω, δεν αντιστοιχούσε με την πραγματικότητα.

Φτάνοντας όμως στον -ένδοξο- Ιούλιο του 2016, με τον ιδρώτα να τρέχει στο κούτελό μου και εμένα να εύχομαι να ανοίξει η Πανεπιστημίου να με καταπιεί για να μην χρειαστεί να πάω στο γραφείο, ήξερα πως ο… κόμπος είχε φτάσει στο χτένι. «Κόλλησα» μια Δευτέρα και μία Τρίτη στο ΣουΚου, φόρτωσα φευγάτη ένα σακίδιο στους ώμους και έβαλα πλώρη για Σπέτσες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν το καλύτερο δώρο που είχα κάνει μέχρι τότε στον εαυτό μου και παρακάτω έχω συγκεντρώσει τους λόγους που αξίζει να ακολουθήσεις το παράδειγμά μου.

#1 Ισχυροποιεί την ανεξαρτησία σου

Το μεγαλύτερο κέρδος ενός σόλο ταξιδιού, είναι πως από τη στιγμή που θα φτάσεις στο λιμάνι/αεροδρόμιο/σιδηροδρομικό σταθμό, αυτόματα βρίσκεσαι έξω από το comfort zone σου. Αν πάρεις την απόφαση να περάσεις την μπουκαπόρτα, γνωρίζεις καλά πως δεν υπάρχει κανένας άλλος στον οποίο μπορείς να βασιστείς, πέρα από τον εαυτό σου. Είναι στο χέρι σου, λοιπόν, να μεριμνήσεις εκ των προτέρων για κάθε λεπτομέρεια: Από τα εισιτήρια και τη διαμονή, μέχρι το πώς θα πας και θα γυρίσεις, ώστε να οργανώσεις με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορείς το ταξίδι σου. Κακά τα ψέματα, το γεγονός πως δεν μπορείς να μοιραστείς το κομμάτι της προετοιμασίας των διακοπών, είναι κάπως εκνευριστικό και αγχωτικό, όμως το πρόγραμμα (ή το να μην έχεις πρόγραμμα) είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα σου. Επιπλέον, τη μέρα της επιστροφής θα είσαι τόσο… ενήλικη και κυρίως περήφανη για τον εαυτό σου, που σχεδόν θα νομίζεις πως έχεις ψηλώσει δύο πόντους!

#2 Σου δίνει το περιθώριο να κάνεις ό,τι -μα ό,τι- θέλεις

Η άπλετη ελευθερία που σου παρέχουν οι σόλο διακοπές, έχει τα καλά της, έχει όμως και ένα μικρούλι, τοσοδά κακό. Ξεκινώντας την καταμέτρηση από τα συν, οι σόλο διακοπές σου επιτρέπουν να κάνεις ό,τι εσύ θέλεις και όποτε θέλεις, αρκεί να το θέλεις αρκετά και να το επιτρέπει το budget σου. Δεν χρειάζεται να υπολογίσεις κανέναν στα σχέδιά σου, πέρα από τη διάθεσή σου, τον χρόνο -που κατά κάποιον τρόπο είναι με το μέρος σου- και τα χρήματα που διαθέτεις, ενώ δεν χρειάζεται να σκεφτείς ούτε λεπτό την κολλητή σου που περιμένει στωικά σε κάποιο καφέ σκρολάροντας στο Instagram, ενώ εσύ περιηγείσαι -γεμάτη ενοχές- στο λαογραφικό μουσείο της περιοχής. Ναι, δεν θα χρειαστεί να κάνεις καμία υποχώρηση, ούτε να ξενυχτήσεις παρά τη θέλησή σου, δεν θα χάσεις πολύτιμο χρόνο μέχρι να αποφασίσεις πού θα απολαύσεις τα cocktails σου και δεν θα μετατραπείς στον προσωπικό φωτογράφο κανενός #sorrynotsorry. Ωστόσο, πριν βιαστείς να πετάξεις τη σκούφια σου, μην ξεχνάς πως υπό αυτές τις συνθήκες, ο μόνος υπεύθυνος για τη διασκέδασή σου και την επιτυχία των διακοπών, είσαι εσύ! Εάν δεν περάσεις καλά και γυρίσεις με μούτρα στον Πειραιά, δεν θα φταίει κανείς άλλος, εκτός από εσένα. Μην αφήσεις όμως αυτή τη σκέψη να σε καθηλώσει και κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου, για να περάσεις το πιο αξέχαστο καλοκαίρι της ζωής σου. Άραγε κάτι τέτοιο είναι εφικτό, δίχως την τρέλα και την ανεξάντλητη αισιοδοξία της κολλητής σου;

#3 Σε προτρέπει να καλλιεργήσεις τα social skills σου

Εάν είσαι και εσύ μία από εμάς που μπαίνοντας στο βαγόνι του μετρό νιώθεις όλα τα βλέμματα να στρέφονται πάνω σου ενώ προσπαθείς -έστω και ανεπιτυχώς- να κάνεις όσο πιο διακριτική μπορείς την παρουσία σου, καταλήγοντας να πετυχαίνεις ακριβώς το αντίθετο, οι «μονές» διακοπές είναι η πρόκληση που αξίζει να θέσεις στον εαυτό σου! Δίχως το δίχτυ ασφαλείας και την άνεση που σου παρέχει η παρουσία της παρέας (ή έστω μόνο η κολλητή σου), θα χρειαστεί να βγάλεις τα… «μπρατσάκια», να κολυμπήσεις και να ανοιχτείς προς τα βαθιά. Για κάποιον περίεργο λόγο, ένας μοναχικός ταξιδιώτης δείχνει πολύ πιο προσιτός για κουβέντα και small talk, ειδικά σε γιαγιάδες και παππούδες ακριτικών περιοχών, που περιμένουν διακαώς την εμφάνισή μας για να μάθουν τι «παίζει» στην πρωτεύουσα, να αφηγηθούν ιστορίες για το παρελθόν του τόπου τους και να μας τρατάρουν legit τοπικά εδέσματα. Από εμάς είναι «ναι»!

#4 Ξεπερνάς τον φόβο για το άγνωστο

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσεις, εφόσον αποφασίσεις να σολάρεις φέτος το καλοκαίρι, είναι τον φόβο σου για το άγνωστο. Ακόμη και αν ο προορισμός σου είναι το γειτονικό Αγκίστρι, είναι απόλυτα λογικό να αισθάνεσαι φόβο και ανασφάλεια, αφού για τρεις, τέσσερις ή πέντε ημέρες, θα είσαι μία άγνωστη ανάμεσα σε αγνώστους και θα νιώσεις πως κολυμπάς σε… άγνωστα νερά. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αφήσεις όλα τα παραπάνω, να μπουν εμπόδιο στις επιθυμίες σου. Όπως αναφέρθηκε ήδη παραπάνω, αυτά τα άγνωστα νερά είναι που θα σε διδάξουν κολύμπι και επειδή όπως λέει και μία πολύ σοφή ρήση, «sometimes you need to get lost to find your way», μην φοβηθείς να ζήσεις την περιπέτεια, αρκεί πρώτα να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσεις εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό σου και να γνωρίσεις καλύτερα που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όριά σου.

#5 Μαθαίνεις να σε κάνεις παρέα

Τέλος, το σημαντικότερο μάθημα που θα έχεις διδαχθεί μπαίνοντας στο πλοίο της επιστροφής, είναι πως σαν άλλη Δέσποινα Βανδή, περνάς και μόνη σου καλά. Απλώς χρειάζεσαι το χρόνο και τις συνθήκες να το αποδείξεις στον εαυτό σου. Αν μάλιστα είσαι από τους ανθρώπους που αποφεύγουν συστηματικά να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους και χάνονται μέσα σε παρέες, θα εκπλαγείς από το πόσο ευχάριστα και εποικοδομητικά μπορεί να κυλήσει ένα τριήμερο, ακούγοντας μόνο τις σκέψεις σου, τον παφλασμό των κυμάτων και τα αγαπημένα σου κομμάτια. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στον εαυτό μας το περιθώριο ενός ολιγοήμερου break για ενδοσκόπηση και περισυλλογή, καθώς έτσι επιστρέφουμε με «μπαταρίες» γεμάτες και καθαρό μυαλό, πίσω στη βάση μας.

Μην χάνεις, λοιπόν, άλλο χρόνο! Πιάσε το backpack σου, βάλε μέσα μερικά άνετα ρούχα, φόρα τα σανδάλια σου, ρίξε μία ματιά στα safety tips και ετοιμάσου για το πιο life changing ταξίδι της ζωής σου!