X-MAS BLUES: Ένας οδηγός επιβίωσης για εσένα που θα περάσεις τις γιορτές μακριά από τους δικούς σου

X-MAS BLUES: Ένας οδηγός επιβίωσης για εσένα που θα περάσεις τις γιορτές μακριά από τους δικούς σου

Η αλήθεια είναι πως καμία από εμάς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πως ακριβώς θα εξελιχθούν τα φετινά Χριστούγεννα, όμως όλες είμαστε σίγουρες πως θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που είχαμε συνηθίσει μέχρι πέρυσι. Και για να είμαι ειλικρινής, όσο πλησιάζουν οι ημέρες των γιορτών, είτε απελπίζομαι και προσπαθώ να συμβιβαστώ κάπως με τα επικρατέστερα ενδεχόμενα, είτε επιμένω να αναζητώ τη «χρυσή» τομή, για να μην με βρει η παραμονή των Χριστουγέννων σαν τον Εμπενίζερ Σκρούτζ του Τσαρλς Ντίκενς, μουτρωμένη και κουκουλωμένη κάτω από τα παπλώματα. Ναι, ακόμη και εγώ που είμαι η ανθρώπινη και θηλυκή εκδοχή του Grinch, μου κακοφαίνεται που δεν θα μοιραστώ τα φετινά Χριστούγεννα με τους δικούς μου. Και ίσως αυτό είναι κάπως εγωιστικό και παράλογο, όταν τριγύρω μας επικρατεί μία πολύ πιο παράλογη και δυστοπική κατάσταση, όμως ξέρω πως φέτος, οι γονείς μου έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ να καθίσουμε οικογενειακώς γύρω από το γιορτινό τραπέζι, να μοιραστούμε την πρώτη ημέρα της νέα χρονιάς, να «λιώσουμε» παρέα στον καναπέ βλέποντας σε εκατομμυριοστή επανάληψη το «Home Alone 2» και να γελάσουμε όπως την πρώτη φορά.

Φαντάζομαι πως πολλές από εσάς έχετε πιάσει τον εαυτό σας να νιώθει ενοχικά, που ονειρεύεται σπιτικά και οικογενειακά Χριστούγεννα, όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στον θάλαμο ενός νοσοκομείου και έχουν ημέρες, μπορεί και εβδομάδες να δουν τους δικούς τους, δίνοντας συγχρόνως μία δύσκολη «μάχη» να κρατηθούν στην ζωή. Παρόλα αυτά, δεν είναι παράλογο να αισθάνεστε έτσι. Εάν τα Χριστούγεννα με την οικογένεια είναι για εσάς by default μελαγχολικά, πόσο πιο μελαγχολικά μπορούν να γίνουν, όταν συνδυάζονται με το social distancing; Είμαι σίγουρη πως κανείς δεν θέλει να ξέρει. Παρόλα αυτά, επειδή η φετινή χρονιά μας δίδαξε πως τα πράγματα μπορούν να πάρουν την πιο απρόβλεπτη τροπή, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που υπόσχονται πως όσο μοναχικά και αν εξελιχθούν τα φετινά Χριστούγεννα, εσύ θα τα απολαύσεις στο έπακρο, προστατεύοντας εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

«Αγκάλιασε» τα συναισθήματά σου –όποια και αν είναι αυτά-

Το να αισθάνεσαι μοναξιά ή μελαγχολία την περίοδο των γιορτών δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο, ούτε στην προ-Covid-19 εποχή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο ότι η συγκεκριμένη περίοδος του χρόνου, μας βάζει στη διαδικασία να ανακαλούμε άσχημες στιγμές της χρονιάς που πέρασε, θέλοντας να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα, να νοσταλγούμε την παρουσία δικών μας ανθρώπων που χάσαμε και τους έχουμε συνδέσει με τη συγκεκριμένη γιορτή, να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας άσχημες καταστάσεις που σχετίζονται με την οικογένεια ή του φίλους μας. Επιπλέον, το επιβεβλημένο γιορτινό κλίμα και η αισιοδοξία που «πλημμυρίζει» τα καταστήματα και τους δρόμους της πόλης, κάνει τα πράγματα κάπως πιο... αφόρητα, αφού η πίεση να μπούμε με το ζόρι στο κλίμα των γιορτών, μας κάνει να πιστεύουμε πως κάτι κάνουμε λάθος. Και το μόνο λάθος που κάνουμε στην προκειμένη, είναι πως προσπαθούμε να ενταχθούμε στην γιορτινή ατμόσφαιρα, αντί να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί νιώθουμε έτσι.

Παρέμεινε σε επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους

Μπορεί μέχρι πριν μερικούς μήνες να πίστευα πως ένα video call δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε στο ελάχιστο τη φυσική παρουσία κάποιου δικού μου ανθρώπου (πράγμα που συνεχίζω να πιστεύω) όμως, τη δύσκολη στιγμή που χρειαζόμουν όσο κανέναν τον κολλητό μου που μένει εδώ και έναν χρόνο στο Brighton, εκείνος ήταν μόνο ένα «κλικ» μακριά. Δεν κατάφερε να με πάρει αγκαλιά, ούτε να μου χαϊδέψει τα μαλλιά όπως θα έκανε υπό άλλες συνθήκες, αλλά η επικοινωνία ήταν το ίδιο ουσιαστική και πολύτιμη, ώστε να νιώσω καλύτερα και να αναπληρώσουμε κάπως τη χιλιομετρική απόσταση. Με άλλα λόγια, όσο ανώφελο και αν σου φαίνεται, μη διστάσεις να διδάξεις τα απαραίτητα «κόπλα» στη μαμά σου και να συνδεθείτε με μία βίντεο κλήση, όσο εσύ θα προσπαθείς να πραγματοποιήσεις την παραδοσιακή συνταγή για τα πιο... μαμαδίστικα μελομακάρονα ή όσο θα απολαμβάνετε εξ αποστάσεως το γιορτινό τραπέζι!

Δημιούργησε χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με τις φίλες σου

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, έπεσα στην «παγίδα» του «Κάνε ό,τι δεν μπορούσες να κάνεις όλο τον υπόλοιπο καιρό», με αποτέλεσμα να επενδύω τον ελεύθερο χρόνο που μου έμενε από το teleworking, σε online μαθήματα κεντήματος, αυτοάμυνας, σκακιού, και να αφήνω τις κολλητές μου στο «Διαβάστηκε». Μοιάζει απίθανο όμως, παρότι το πρόγραμμα μου ήταν super busy, εγώ στο τέλος της ημέρας ένιωθα το ίδιο μόνη και αρκετά εξαντλημένη ώστε να μην θέλω να επικοινωνήσω με κανέναν. Για να μην την «πατήσεις», λοιπόν, όπως εγώ, και για να δημιουργήσεις νέες αναμνήσεις με τις φίλες σου εν μέσω των γιορτών, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να τις προσκαλέσεις να ζήσετε μαζί μία νέα εμπειρία. Αυτή μπορεί να είναι μία ψηφιακή περιήγηση σε κάποιο μουσείο, ένα online session pilates, μία διαδικτυακή συζήτηση πάνω σε κάποιο θέμα που σας ενδιαφέρει όλες.

Μοιράσου το αυθεντικό «πνεύμα» των Χριστουγέννων

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πίσω από τις αναρίθμητες σειρές πολύχρωμων λαμπιονιών, τα φορτωμένα έλατα, τους φουσκωτούς Αγιοβασίληδες και τις χαρτοσακούλες γεμάτες με δώρα, ποια είναι το πραγματικό νόημα των γιορτών που υπάρχει από πίσω; Σε αυτό το ερώτημα κατάφερε να απαντήσει ο Τσαρλς Ντίκενς στο βιβλίο του «A Christmas Carol» το οποίο έγραψε το 1843, με μία μόνο φράση «...to give up one's very self, to think only of others, how to bring the greatest happiness to others. That is the true meaning of Christmas». Και εφόσον θέλεις να ακολουθήσεις τις υποδείξεις του αγαπημένου συγγραφέα, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να μοιράσεις απλόχερα την αγάπη σου στην ανθρωπότητα. Με άλλα λόγια, αναζήτησε στο διαδίκτυο τους οργανισμούς που χρειάζονται την αρωγή σου, ετοίμασε μεγάλα ταψιά σπιτικό φαγητό με τις φίλες σου, χωρίστε τα σε σκεύη μίας χρήσης και αναζητήστε τα «κρυφά» σημεία της πόλης που κατοικούνται από άστεγους για να τους τα προσφέρετε. Εάν κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο ή δεν μπορείς να βρεις κάποιον οργανισμό που να αξίζει όντως τις οικονομίες σου, μπορείς πάντα να πραγματοποιήσεις μία γιορτινή επίσκεψη στην ηλικιωμένη που μένει στην πολυκατοικία σου!

Κάνε σχέδια για τη νέα χρονιά που μας περιμένει

Ακόμη και αν η εποχή που διανύουμε δεν ενδείκνυται για σχέδια και ανοίγματα, εσύ μην σταματήσεις να κάνεις όνειρα για ένα καλύτερο «αύριο», είτε αυτό αφορά μόνο εσένα αποκλειστικά, είτε περιλαμβάνει μερικά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ονειρεύεσαι ένα μακρινό ταξίδι στη Νέα Υόρκη; Θα ήθελες η νέα χρονιά να είναι αυτή που θα συγκατοικήσεις ή θα παντρευτείς με τον σύντροφό σου; Τώρα που έχει μπόλικο διαθέσιμο χρόνο, είναι η κατάλληλη στιγμή να οργανωθείς. Να είσαι σίγουρη πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να «ξορκίσεις» το στρες και το bad mood που σου προκαλούν οι γιορτές, από το να προετοιμαστείς για να τα συναρπαστικά πράγματα και τις μοναδικές εμπειρίες που σε περιμένουν με την ερχόμενη χρονιά. Τέλος, μην διστάσεις να τα μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους, δίνοντάς τους ώθηση και έμπνευση να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου και να συνεχίσουν να ονειρεύονται!