Γιατί ένα κομπλιμέντο στον άλλο είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου

Γιατί ένα κομπλιμέντο στον άλλο είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου

Πριν μερικούς μήνες και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο που μας πέρασε, τότε που τα καταστήματα ήταν ακόμη ανοιχτά και δεν χρειαζόταν να επιστρέψουμε στο σπίτι μας πριν τις 21.00, είχα συναντηθεί με τη Ρ. για after work drinks σε ένα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να «πνίξουμε» στα κοκτέιλ το άγχος του δικού μου οκταώρου, της δικής της διπλωματικής και γενικότερα το άγχος και τους προβληματισμούς που μας είχε προκαλέσει η κατάσταση που επικρατούσε γύρω μας.

Ενώ βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο ποτό, αφήνω λίγο το τραπέζι για να πάω στην τουαλέτα και περίπου είκοσι βήματα μετά, βρίσκω και τις δύο μαύρες πόρτες κλειστές. Καθώς περιμένω υπομονετικά να απελευθερωθεί η μία από τις δύο, πλένω τα χέρια μου ενώ παρατηρώ στον καθρέφτη τους πόρους στο πρόσωπό μου, το σπυράκι που υποβόσκει στο πιγούνι προμηνύοντας πως σύντομα θα μου έρθει περίοδος και για ελάχιστα δευτερόλεπτα, νιώθω την αυτοπεποίθηση μου να πηγαίνει ένα «τσακ» παρακάτω. Την ίδια στιγμή, ανοίγει η μαύρη πόρτα στα δεξιά και ένα ψηλό κορίτσι ήρθε και στάθηκε παραδίπλα μου στον νιπτήρα ανοίγοντας τη βρύση. Καθώς σκούπιζα τα χέρια μου, την άκουσα να μου λέει «Είναι τέλεια τα μαλλιά σου. Τα ισιώνεις ή είναι το φυσικό σου».

Ομολογώ πως η ερώτηση με έπιασε απροετοίμαστη, το ίδιο και το αίσθημα ικανοποίησης που ένιωσα, αφού τα μαλλιά μου είναι όντως «πρόκα» από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Με άλλα λόγια και σύμφωνα με την καλοσυνάτη άγνωστη, είναι από τη φύση τους τέλεια! Δεν έχει καμία σημασία ο μικρός διάλογος που ακολούθησε μετά την ερώτησή της, αλλά το γεγονός πως σαν άλλος από μηχανής θεός, το ψηλό κορίτσι είχε καταφέρει με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο να δώσει ένα boost στην αυτοπεποίθησή μου, την καταλληλότερη στιγμή. Τη στιγμή που συνειδητοποίησα κάτι που ανέκαθεν γνώριζα, πόσο όμορφα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις μία φιλοφρόνηση, όχι μόνο όταν τη δέχεσαι αλλά και όταν τη δίνεις.

Και επειδή η στιγμή που θα τριγυρίζουμε πάλι στα μπαρ του κέντρου δεν αργεί, παρακάτω έχω συγκεντρώσει τους λόγους που θα σε πείσουν πως δίνοντας ένα κομπλιμέντο σε κάποιον που μόλις γνώρισες ή σου είναι εντελώς άγνωστος, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου!

1. Αυτά που θαυμάζεις στους άλλους αποκαλύπτουν πράγματα για εσένα

Εάν το καλοσκεφτείς, τα πράγματα που θαυμάζουμε στους άλλους, είναι όλα εκείνα που θεωρούμε πως δεν έχουμε ή δεν μπορούμε να καταφέρουμε. Είτε πρόκειται για το ανυπέρβλητο στυλ τους, για κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή μία μεγάλη επιτυχία, όλα αυτά δεν θα κέρδιζαν τον θαυμασμό μας, εάν τα είχαμε ήδη κατακτήσει. Μάλιστα, έχω πιάσει πολλές φορές τις φίλες μου να μου χαρίζουν κομπλιμέντα για τα ρούχα που επιλέγω ή για τον τρόπο που τα έχω συνδυάσει και μετά να ολοκληρώνουν τη φράση τους λέγοντας, «Σε εμένα δεν θα έδειχνε έτσι» ή «Εγώ δεν θα μπορούσα να φορέσω ποτέ κάτι τέτοιο», πράγμα που προφανώς δεν ισχύει. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε, λοιπόν, είναι πως αυτά που παρατηρούμε και θαυμάζουμε στους άλλους, στην πραγματικότητα είναι αυτά που επιθυμούμε για τον εαυτό μας, απλώς δεν έχουμε το θάρρος (;) να τα επιδιώξουμε. Ωστόσο, μέσα από αυτά μπορούμε να βρούμε την κατεύθυνση που ζητάμε, για να αρχίσουμε σταδιακά να εξελισσόμαστε σε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να γίνουμε.

ITake It As ACompliment Thank You GIF from Itakeitasacompliment GIFs

2. Μία φιλοφρόνηση δεν κοστίζει όμως σε κάνει να νιώθεις πιο «πλούσια»

Με άλλα λόγια, το να εκφράσεις σε κάποιον άλλο πόσο όμορφος, στυλάτος, έξυπνος, ταλαντούχος ή ικανός είναι, δεν σημαίνει πως εσύ είσαι λιγότερο όμορφή, στυλάτη, έξυπνη, ταλαντούχα ή ικανή από εκείνον. Αντίθετα, το γεγονός πως παραδέχεσαι πως κάποιος άλλος μπορεί να είναι εξίσου ή περισσότερο όμορφος, στυλάτος, έξυπνος κλπ., σου προσδίδει μία ανωτερότητα, όχι έναντι το άλλου, αλλά μία εσωτερική ανωτερότητα που οδηγεί σε μία πιο υγιή και ισορροπημένη σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Να θυμάσαι πως ο προβολές της ζωής είναι αρκετά μεγάλος και μας φωτίζει όλους. Το να χαρίσεις σε κάποιον μία φιλοφρόνηση, αναγνωρίζοντας τα θετικά του, δεν βγάζει εσένα από το spotlight, ούτε θα σου στερήσει την προσοχή των γύρω σου. Μπορούμε όλοι να είμαστε όμορφοι, συναρπαστικοί και λαμπεροί ταυτόχρονα.

You Look Pretty GIF from Youlook GIFs

3. Όλοι έχουμε ανάγκη την επιβεβαίωση και την αποδοχή των άλλων

Ας είμαστε ειλικρινείς, όσο καλή σχέση και αν έχουμε με τον εαυτό μας, υπάρχουν ημέρες που δεν αντέχουμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και αυτό δεν οφείλεται ούτε στους γιγάντιου πόρους, ούτε στα σπυράκια μας. Μπορεί να φαίνεται κάπως cheesy, όμως όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά εκείνες τις ημέρας, εάν ερχόταν κάποιος γνωστός ή άγνωστος και μας υπενθύμιζε πόσο υπέροχα μαλλιά έχουμε, πόσο θα ήθελε να είχε την τόλμη να ντύνεται όπως εμείς, πόσο τυχερός αισθάνεται που υπάρχουμε στην ζωή του. Εφόσον, λοιπόν, έχουμε να πούμε μία καλή κουβέντα για κάποιον, γιατί να μην του την αποκαλύψουμε; Ανεξάρτητα από το αν τον ξέρουμε πολλά χρόνια ή λίγα δευτερόλεπτα, ο τρόπος με τον οποίο θα φωτίσει το πρόσωπό του στο άκουσμα του κομπλιμέντου μας, θα είναι για εμάς η μεγαλύτερη ανταμοιβή από όλες!

Embarrased GIF from Embarrased GIFs

4. Μπορεί να δημιουργήσεις μία νέα φιλία που θα κρατήσει για μία ζωή

Πολλά χρόνια πριν, τότε που η πλατεία της περιοχής μου ήταν το μόνο μέρος στο οποίο μου επέτρεπαν οι γονείς μου να κάθομαι μετά τις 22.00, είχα συναντήσει ένα κορίτσι που φορούσε μία κοντή κόκκινη πλισέ φούστα, παρόμοια με αυτές που φορούσε η Φρόσω από τις Hi5 – ναι τόσο παλιά-. Φορούσα ακριβώς την ίδια φούστα σε μπεζ χρώμα και την πλησίασα δειλά για να εξακριβώσω εάν την έχει αγοράσει από το ίδιο κατάστημα. Με τη φράση «Ωραία φούστα» ξεκίνησε η μακροχρόνια φιλία μου με τη Ν., η οποία παρότι έχει περάσει από σαράντα «κύματα» και επικούς τσακωμούς, είμαι σίγουρη πως θα συνεχιστεί για πολλά πολλά χρόνια. Ακόμη και αν δεν είσαι το ίδιο τυχερή με εμένα, ακόμη και αν η εποχή που ζούμε είναι κάπως antisocial, ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να οδηγήσει μία φιλοφρόνηση ή αυτή η «πόρτα» επικοινωνίας που άνοιξες σε κάποιον, δίνοντάς του ένα ειλικρινές κομπλιμέντο.

Hug GIF from Hug GIFs

5. Θα μάθεις καινούργια πράγματα και θα αναβαθμίσεις το στυλ σου

Εάν όλα τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να σε πείσουν να χαρίσεις απλόχερα την καλοσύνη και τα κομπλιμέντα σου στους άλλους, να ξέρεις πως μέσα από αυτά, θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις περισσότερα πράγματα και να αναβαθμίσεις το στυλ σου. Μιλώντας εκ πείρας, υπάρχουν αμέτρητα καταστήματα, σχεδιαστές, thrift shop και e-shop που δεν θα γνώριζα, εάν δεν είχα «δωροδοκήσει» κάποιον με έναν κομπλιμέντο. Όχι, δεν το έκανα εσκεμμένα, απλώς η καλοσύνη μου βρήκε ανταπόκριση και ο συνομιλητής μου αποφάσισε να μου εκμυστηρευτεί τις «πηγές» του. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ! Εάν δεις κάποιον να φοράει κάτι που σου αρέσει ή να έχει το κούρεμα που θες να κυκλοφορήσεις μέσα στο 2021, μην διαστάσεις να του προσφέρεις το κομπλιμέντο σου και να είσαι σίγουρη πως με αυτή την κίνηση, θα κάνεις το σύμπαν να έρθει με το μέρος σου!

How Did You Know Aww GIF from Howdidyouknow GIFs