Αυτά είναι τα πέντε fashion icons των ένδοξων 90s που αντιγράφουμε ακόμη και σήμερα

Αυτά είναι τα πέντε fashion icons των ένδοξων 90s που αντιγράφουμε ακόμη και σήμερα

Όσες από εμάς είχαμε τη χαρά να ζήσουμε τη μαγική δεκαετία των 90’s, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπολούμε με νοσταλγία εκείνη την ξέγνοιαστη εποχή. Ακόμη και αν διανύαμε την πρώτη δεκαετία της ζωής μας, δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεχθήκαμε αμέτρητα ερεθίσματα που, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, μας βοηθήσαν αργότερα να εξελιχθούμε στις προσωπικότητες που είμαστε σήμερα. Και παρότι το νεαρό της ηλικίας δεν μας έδινε το περιθώριο να έχουμε απόλυτη συνείδηση των πραγμάτων που συνέβαιναν γύρω μας, σίγουρα κάποια από αυτά βρήκαν τον τρόπο να τρυπώσουν στο μυαλό μας και να γίνουν σε βάθος χρόνου ένα κομμάτι του εαυτού μας.

Από την άλλη βέβαια, όσο εμείς ανακαλύπταμε εμάς και τον κόσμο γύρω μας, «λιώναμε» Δευτέρα με Παρασκευή στα θρανία και ανυπομονούσαμε για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου που θα βλέπαμε Sailor Moon, Disney Club και Pokémon, κάποια άλλα κορίτσια, σε μία μακρινή γωνία του κόσμου, έγραφαν τη δική τους ιστορία και προετοίμαζαν το... έδαφος για εμάς. Γιατί μπορεί τα 90's να ήταν η εποχή που η μόδα ήταν σε πρώτο πλάνο και τα supermodels, όπως η Linda Evangelista, η Cindy Crawford, η Naomi Campbell και η Kate Moss να μεσουρανούσαν, όμως άλλες ήταν εκείνες που με το στυλ τους κατάφεραν να διαμορφώσουν τον τρόπο που ντύνονταν οι γυναίκες εκείνη τη δεκαετία και να ασκήσουν μία τόσο μεγάλη επιρροή, ώστε ακόμη και σήμερα να ακολουθούμε τις προτάσεις τους. Ποιες ήταν αυτές; Στις αποκαλύπτουμε στο παρακάτω κείμενο!

Το αγαπημένο φιλαράκι μας η Jennifer Aniston

Εάν υπάρχει ένα κορίτσι που με την παρουσία του καθόρισε τον κόσμος της μόδας μέσα στη δεκαετία των 90’s, αυτή είναι σίγουρα η Rachel Green από τα «Φιλαράκια», δηλαδή η αγαπημένη μας Jeniffer Aniston, η οποία αποτέλεσε και πηγή έμπνευση για μία collection του οίκου Ralph Lauren to 2019, προς τιμήν της 25ης επετείου της αγαπημένης σειράς! Γιατί μπορεί η αισθητική της να ήταν minimal και απλή, μία εποχή που η υπερβολή μεσουρανούσε σε κάθε τομέα της ζωής μας, όμως κατάφερε να πείσει εκατομμύρια τηλεθεάτριες πως μπορούν να είναι εξίσου στυλάτες με εκείνη, αρκεί να αποκτήσουν το εμβληματικό «The Rachel» κούρεμα και φυσικά, να επενδύσουν στα κατάλληλα κομμάτια. Ποια είναι αυτά; Ένα λευκό ή μονόχρωμο μακό, ένα αυστηρό two-piece κοστούμι, μία καρό στενή ή πλισέ φούστα πάνω από το γόνατο, μία μαύρη μπότα κάτω από αυτό και ένα cargo παντελόνι με flip flops. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει και η ίδια σε μία παλαιότερη συνέντευξή της στη Vogue, «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν έχω πετάξει ακόμη από τις μέρες μου στα “Φιλαράκια”. Τα κόκκινα τετράγωνα παπούτσια μου, τα τζιν με την ψηλή μέση. Βλέπεις, το ήξερα πως θα επιστρέψουν και είμαι πολύ χαρούμενη που δεν έδωσα κανένα από αυτά».

Η αντισυμβατική και εντελώς cool Winona Ryder

Τα λόγια είναι περιττά για να περιγράψουν την επιρροή που είχε η Winona Ryder στις έφηβες των 90’s, αφού πέραν του ότι ήταν το κορίτσι που σφράγισε το μπράτσο του καρδιοκατακτητή Johnny Depp με τον ερωτά τους και το όνομά της, υπήρξε το μόνο grunge-goth-glam «It girl» της συγκεκριμένης δεκαετίας. Αυτό ήταν άλλωστε που την έκανε να ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες, το γεγονός πως ήταν πάντα κομψή και εντελώς cool, χωρίς να το επιδιώκει, το ότι ήταν η σταρ του σινεμά που ήταν σε σχέση με έναν σταρ του σινεμά, αλλά ήταν και ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας. Και παρότι μας χάρισε μερικές διαχρονικές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, όπως τα Oscar του 1996 και του 1997, τα καθημερινά outfit που επέλεγε, είναι εκείνα που επιμένουμε να αντιγράφουμε ακόμη και σήμερα, φορώντας oversized σακάκια και t-shirts, boyfriend τζιν, leather jackets και τα total black σύνολα, τα οποία παραμένουν το σήμα κατατεθέν της. Τέλος, μην ξεχνάμε πως εκείνη ήταν που κατάφερε να εκθρονίσει ακόμη και το συμβατικό «The Rachel» κούρεμα, πείθοντας τα κορίτσια της δεκαετίας πως ένα τολμηρό pixie κούρεμα, όπως αυτό που είχε στο «Girl Interrupted», θα τις κάνει να δείχνουν το ίδιο cool και rock and roll με εκείνη.

Η εκκεντρική «βασίλισσα» της δεκαετίας Gwen Stefani

Ομολογουμένως, οι αξέχαστες εμφανίσεις της Gwen Stefani στα ένδοξα 90’s αποτελούν ακόμη και σήμερα αντικείμενο μελέτης για κάθε fashionista. Ήταν το κορίτσι που εμφανιζόταν στη σκηνή με μπικίνι, μπολερό, φαρδύ cargo παντελόνι, sneakers ή βαριά άρβυλα και παρόλα αυτά, ήθελες να είχες λίγη από την τόλμη της, για να τα φορέσεις και εσύ. Και παρότι μας χάρισε μερικά κομμάτια που «έλιωσαν» στα cd player μας, το στυλ της είναι εκείνο που μας κάνει να θέλουμε να ασχολούμαστε μαζί της ακόμη και σήμερα. Το γεγονός πως κατάφερε να «παντρέψει» το punk με τα 60’s, δημιουργώντας πρωτοποριακούς συνδυασμούς που έμοιαζαν να έχουν έρθει από το... μέλλον! Σύμφωνα με την ίδια, η αγάπη της για τη μόδα ξεκίνησε όταν πήγαινε ακόμη Γυμνάσιο και άρχισε να πειραματίζεται με την γκαρνταρόμπα και το μακιγιάζ της, αφού όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν «Ήθελα απλώς να ντύνομαι διαφορετικά από όλους τους άλλους. Δεν ξέρω γιατί». και σίγουρα τα κατάφερε. Ξεφύλλιζε περιοδικά μόδας αχόρταγα και προσπαθούσε να βρει προσιτούς τρόπους για να αντιγράψει τα ακριβά ρούχα που έβλεπε στις σελίδες και αυτό της έδωσε έμπνευση και ώθηση να «πειράξει» τα οικονομικά κομμάτια που έβρισκε στα thrift shops. Και μπορεί το στυλ που είχε στα 90’s να ήταν τόσο εκκεντρικό και μοναδικό, που δεν ταίριαζε σε καμία άλλη, όμως θα την ευχαριστούμε πάντα, γιατί ήταν η πρώτη που μας σύστησε το athleisure και μας έμαθε πως μπορούμε να είμαστε κομψές φορώντας τη γούνα μας με αθλητική φόρμα.

Η Carrie Bradshaw που «απογείωσε» τη φαντασία μας

Η αλήθεια είναι πως η Carrie Bradshaw μπορεί να μην σκάμπαζε πολλά από ανθρώπινες σχέσεις, όμως σίγουρα ήξερε τα πάντα για τον κόσμο της μόδας και έγινε η αφορμή να μάθουμε και εμείς μέσα από εκείνη. Όλα αυτά οφείλονται βέβαια στην Patricia Fields, την ενδυματολόγο της σειράς, η οποία μας έπεισε πως το μόνο που χρειάζεται για να αποκτήσουμε ένα αυθεντικό Νεοϋορκέζικο στυλ και τη φινέτσα της Carrie, είναι να έχουμε λίγη περισσότερη τόλμη και φαντασία. Ναι, μπορεί η Carrie να ξόδευε ένα ολόκληρο μηνιάτικο για τρία ζευγάρια παπούτσια και μερικά cosmopolitan, όμως μας δίδαξε πως όσο πιο... ριψοκίνδυνο είναι ένα outfit, τόσο πιο διασκεδαστικό είναι για εμάς. Άλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει το φόρεμα-εφημερίδα με την υπογραφή του Dior; Τη super μίνι μεταξωτή φούστα με το λευκό πουκάμισο; Το πράσινο τούλινο φόρεμα της τελευταίας σεζόν, που την έκανε να θυμίζει οριακά cupcake ή μπομπονιέρα; Γιατί, κακά τα ψέματα, ακόμη και αν δεν έχουμε το εισόδημα της πρωταγωνίστριας ή δεν κυκλοφορούμε στη φωτεινή Times Square, υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που βρήκαμε τον τρόπο να τις προσαρμόσουμε στα μέτρα μας και να φέρουμε στην επιφάνεια την στυλάτη Νεοϋορκέζα που κρύβαμε μέσα μας.

Η διαχρονική και αθάνατη κομψότητα της πριγκίπισσας Diana

Εάν υπάρχει μία γυναίκα που συζητήθηκε όσο καμία τη δεκαετία των 90’s, αυτή είναι σίγουρα η πριγκίπισσα Diana, η οποία δεν ξεχώρισε μόνο για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, αλλά και για τις στυλιστικές της επιλογές, αφού ήταν για εκείνη ένας τρόπος να εκφράζει, να επικοινωνεί τον εσωτερικό της κόσμο. Γιατί την ίδια στιγμή που ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάζεται ντυμένη σύμφωνα με τους συντηρητικούς κανόνες του παλατιού, ταυτόχρονα είχε μία δεύτερη γκαρνταρόμπα, την «caring wardrobe», η οποία περιελάμβανε τα items που τη συντρόφευαν στις ανθρωπιστικές αποστολές που πραγματοποιούσε. Σύμφωνα μάλιστα με την Eleri Lynn, την curator και ιστορικό μόδας του Royal Ceremonial Dress Collection στο Historic Royal Palaces, η «κρυφή» γκαρνταρόμπα της Diana αποτελούνταν από φωτεινές, αποχρώσεις και μαλακά υφάσματα, καθώς θεωρούσε πως μέσα από αυτά μπορεί να μεταδώσει τη χαρά και τη ζεστασιά στους ανθρώπους που συναντούσε. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν φορούσε γάντια, αφού ήθελε να αγγίζει τα χέρια των ανθρώπων και απέφευγε τα καπέλα γιατί την εμπόδιζαν να αγκαλιάζει τα μικρά παιδιά που επισκεπτόταν στα νοσοκομεία. Όπως ήταν επόμενο, η απείθαρχη στάση της, τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στο στυλ της, την έφερε πολλές φορές αντιμέτωπη με τα ήθη της βασιλικής οικογένειας, όμως για όλα τα παραπάνω, θα παραμένει ακόμη και σήμερα η γυναίκα που απέδειξε πως ένα μαύρο μίνι φόρεμα, μπορεί μερικές φορές να είναι και η καλύτερη απάντηση.