Ένα ολοκληρωμένο menu για να γιορτάσεις τη Διεθνή Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας

Ένα ολοκληρωμένο menu για να γιορτάσεις τη Διεθνή Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως εδώ και δεκαετίες, η ιταλική κουζίνα θεωρείται μία από τις πιο διαδεδομένες και γευστικότερες σε όλον τον κόσμο, αφού κάθε εστιάτορας που σέβεται τον εαυτό του και το κατάστημά του, περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ιταλικό πιάτο στον κατάλογό του. Αυτό βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τους «γείτονες» Ιταλούς, μίας και οι μετατροπές που προκύπτουν από χώρα σε χώρα ή από λαό σε λαό, αλλοιώνουν σε βάθος χρόνου την αυθεντικότητα της συνταγής, καθώς και την υψηλή διατροφική της αξία. Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες πάθαμε ένα μίνι πολιτισμικό σοκ, όταν βρεθήκαμε ως τουρίστριες στη γειτονική χώρα και διαπιστώσαμε πως η παραδοσιακή ιταλική πίτσα δεν διαθέτει την αφράτη ζύμη στη βάση που έχουμε συνηθίσει, ούτε είναι «φορτωμένη» με τυριά και αλλαντικά για να δείχνει πιο πλούσια. Ωστόσο, το γεγονός πως τα γνήσια ιταλικά πιάτα είναι πιο απλοϊκά και με λιγότερα υλικά από ότι τα έχουμε συνηθίσει, δεν σημαίνει πως είναι λιγότερο απολαυστικά ή χορταστικά, απλώς οι Ιταλοί μάγειρες βασίζονται περισσότερο στην ποιότητα των υλικών παρά στην πολυπλοκότητα της προετοιμασίας.

H εμφάνιση της ιταλικής κουζίνας χρονολογείται πολλά χρόνια πίσω, περίπου στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνα και για πολλά χρόνια αποτελούσε ένα «πνευματικό» παιδί της αρχαίας ελληνική γαστρονομίας, με την οποία μοιραζόταν τα ίδια μεσογειακά συστατικά. Αυτό που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας ως «Ιταλική κουζίνα» καθιερώθηκε πολύ αργότερα στην Σικελία, περίπου τον 11ο αιώνα, όταν εισάγεται στην κουζίνα των Ιταλών το «εθνικό» τους φαγητό, δηλαδή τα ζυμαρικά. Μάλιστα, η πρώτη καταγραφή γίνεται στο βιβλίο «De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani» (Η τέχνη του Μαγειρέματος Σικελικών Μακαρονιών και Σπαγκέτι), του σεφ Martino Corno και αρχιμάγειρα του πατριάρχη της πόλης Άκουιλα.

Εάν θέλεις να κάνεις μία «βουτιά» στα άδυτα της ιταλικής γαστρονομίας, τότε να ξέρεις πως η σημερινή ημέρα είναι η καλύτερη αφορμή. Γιατί όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η 17η Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας και μία μεγάλη γιορτή για τους Ιταλούς, αφού μαζί τιμούν και τον Άγιο Αντώνιο (Sant’Antonio d’Abate), τον προστάτη των αλλαντοποιών και των κρεοπωλών. Παρακάτω, λοιπόν, έχω συγκεντρώσει τέσσερεις συνταγές, τόσες ώστε να δημιουργήσεις ένα ολοκληρωμένο ιταλικό μενού και να δώσεις στη συγκεκριμένη ημέρα τη γεύση που όντως της αξίζει!


Τραγανή μπρουσκέτα με τυρί και βασιλικό

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως οι Ιταλοί ακολουθούν μία προκαθορισμένη σειρά στα γεύματά τους, η οποία περιλαμβάνει, ορεκτικό, πρώτο, δεύτερο πιάτο και στο «κλείσιμο» επιδόρπιο. Και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις αυτό το «ταξίδι» της γεύσης, είναι με το «σήμα κατατεθέν» της ιταλικής κουζίνας, δηλαδή τη μπρουσκέτα, το φθηνό φαγητών των Ιταλών αγροτών του μεσαίωνα. Η μπρουσκέτα παράγεται από το ρήμα «bruscare» που σημαίνει «ψήσιμο» και για να τη δοκιμάσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-4 φέτες ψωμί

-250 γρ. μοτσαρέλα

-10 φύλλα βασιλικού

-20 ντοματίνια

-1 σκελίδα σκόρδο

-2 κ.σ. ελαιόλαδο

-αλάτι

-πιπέρι

Θα ξεκινήσεις προθερμαίνοντας τον φούρνο σου στους 200°C και κόβοντας 4 μεγάλες φέτος ψωμί, πάχους 2 εκατοστών. Πολτοποιείς το σκόρδο και το ανακατεύεις καλά με το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στην συνέχεια, αλείφεις με το μείγμα σου τις φέτες του ψωμιού, τοποθετείς από πάνω μία λεπτή ροδέλα μοτσαρέλας, τα ντοματίνια που έχεις κόψει στη μέση και γαρνίρεις με βασιλικό και αλατοπίπερο. Τέλος, ψήνεις τις μπρουσκέτες σου στον φούρνο για 5 με 6 λεπτά, ώσπου να λιώσει καλά το τυρί. Όταν τιε βγάλεις από τον φούρνο, περιμένεις μέχρι να κρυώσουν, τις ραντίζεις με ελάχιστο ελαιόλαδα και έπειτα απολαμβάνεις!

«Πολύχρωμη» μινέστρα με λαχανικά και ελιές

Αμέσως μετά το ορεκτικό, το πρώτο πιάτο είναι εκείνο που έρχεται στο τραπέζι και το οποίο αποτελείται συνήθως από ρύζι, ζυμαρικά ή μινέστρα (μανέστρα). Και επειδή το ριζότο και οι μακαρονάδες είναι πιάτα που απολαμβάνεις τακτικά, μάλλον ήρθε η στιγμή να τολμήσεις τη μινέστρα, δηλαδή την παχύρευστη σούπα από κριθαράκι που ενδείκνυται για τις παρούσες καιρικές συνθήκες. Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-300 γρ. κριθαράκι

-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

-1 σκελίδα σκόρδο

-2 κρεμμυδάκια

-1 κόκκινη πιπεριά

-1 πορτοκάλι πιπεριά

-250 γρ. μανιτάρια

-1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας

-1/2 ποτήρι κρασί λευκό

-1/2 φλιτζάνι ελιές ροδέλες

-ρίγανη

-μαϊντανό

-αλάτι

-πιπέρι

Θα ξεκινήσεις ψιλοκόβοντας τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Θα βάλεις λίγο λάδι σε ένα τηγάνι, θα σοτάρεις το κρεμμύδι με το σκόρδο και θα προσθέσεις τα υπόλοιπα λαχανικά. Θα περιμένεις έως ότου απορροφήσουν τα υγρά και έπειτα, θα ρίξεις τον χυμό ντομάτας, τα μπαχάρια και τη ρίγανη. Θα ανακατέψεις το μείγμα σου για 2 με 3 λεπτά και θα «σβήσεις» ρίχνοντας το κρασί. Θα κλείσεις το τηγάνι με το καπάκι και θα αφήσεις το μείγμα να σιγοβράσει για δέκα λεπτά.

Στη συνέχεια, θα προετοιμάσεις το ρύζι. Θα το βράσεις σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσει, χωρίς όμως να μαγειρευτεί. Έπειτα θα το σουρώσεις και θα κρατήσεις λίγο από το ζουμί του. Θα προσθέσεις το κριθαράκι στο τηγάνι με τη σάλτσα, θα ρίξεις τις ελιές, τον λίγο ζωμό που κράτησες και θα βράσεις το κριθαράκι μέχρι να ρουφήξει τα υγρά και να μείνει η σάλτσα. Συγχρόνως, θα ανακατεύεις το μείγμα για να σιγουρευτείς πως δεν θα κολλήσει. Όταν στεγνώσει αρκετά, θα το αφαιρέσεις από τη φωτιά, θα το γαρνίρεις με λίγο μαϊντανό για να εμπλουτίσεις το άρωμα και τη γεύση του και έπειτα, μπορείς να σερβιριστείς.

Τραγανο κοτόπουλο με κρούστα παρμεζάνας

Το τρίτο και προτελευταίο πιάτο ενός ιταλικού δείπνου, συνήθως περιλαμβάνει κρέας ή ψάρι, τυρί ή προσούτο και συνοδευται με μία «πράσινη» γαρνιτούρα στο πλάι. Μία εξαιρετική και ελαφριά επιλογή για το κυρίως πιάτο είναι το τραγανό κοτόπουλο με κρούστα παρμεζάνας, το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, είναι εύκολο, γρήγορο και άκρως απολαυστικό. Για να το πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου

-2 αβγά

-αλεύρι

-200 γρ. γαλέτα

-100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

-αλάτι

-πιπέρι

-ελαιόλαδο

Για να ξεκινήσεις τη συνταγή, χρειάζεται πρώτα να προετοιμάσεις το μείγμα στο οποίο θα βουτήξεις το κοτόπουλο. Σε ένα μεγάλο μπολ, θα ρίξεις τα αβγά με την παρμεζάνα και θα ανακατέψεις καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια, θα αλατοπιπερώσεις και θα αλευρώσεις επακρώς τα φιλέτα κοτόπολου και θα τα βουτήξεις στο μπολ με το αυγό. Αμέσως μετά, θα περάσεις τα φιλέτα από ένα ταψάκι που θα έχεις ρίξει τη γαλέτα και θα καλύψεις κάθε τους πλευρά με το τρίμμα φρυγανιάς. Θα ρίξεις λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και θα περιμένεις λίγα λεπτά μέχρι να ζεσταθεί. Τέλος, θα τοποθετήσεις μέσα τα φιλετάκια και θα τα τηγανίσεις για όσα λεπτά χρειάζεται, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο και τραγανό περίβλημα. Μπορείς να τα συνοδεύσεις με ρόκα, iceberg και ντοματίνια, τα οποία θα γαρνίρεις με λάδι και μπαλσάμικο.

Κρεμώδη panna cotta με «πλούσιο» σιρόπι

Μετά το tiramisu, η panna cotta είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ιταλικό γλυκό στον κόσμο. Σε αντίθεση βέβαια με το tiramisu, η συνταγή της panna cotta είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη, ενώ δεν απαιτεί πολλά ή δυσεύρετά υλικά για να την πραγματοποιήσουμε. Εάν θέλεις, λοιπόν, να «κλείσεις» με τον πιο γλυκό τρόπο τον γεύμα σου, παρακάτω υπάρχει η λίστα των υλικών που χρειάζεσαι και οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις.

- 600 γρ. κρέμα γάλακτος

-100 γρ. φρέσκο γάλα

-½ κ.γ. κανέλα

-3 κ.σ. ζάχαρη

-5 φύλλα ζελατίνα

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, βυθίζοντας σε ένα μπολ με κρύο νερό τις ζελατίνες μαγειρικής για δέκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σε μία μικρή κατσαρόλα, θα προσθέσεις την κρέμα, το γάλα, την ζάχαρη, την κανέλα, θα τα ανακατέψεις καλά και θα περιμένεις να έρθουν σε σημείο βρασμού. Όταν η κρέμα θα αρχίσει να φουσκώνει, θα αφαιρέσεις το σκεύος από το μάτι της κουζίνας.

Θα στύψεις καλά τις ζελατίνες και έπειτα, θα τις ρίξεις στην κρέμα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις, έως ότου διαλυθούν. Θα μοιράσεις το μείγμα σε μικρά δοχεία ή χαμηλά ποτήρια, θα αφήσεις για λίγο το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια, θα βάλεις τα ποτήρια στο ψυγείο για να «σφίξει» η κρέμα.

Τέλος, όταν θελήσεις να σερβίρεις το γλυκό, θα βρέξεις με καυτό νερό το μπολάκι ή το ποτήρι που έχεις βάλει το γλυκό και θα το αναποδογυρίσεις στο πιάτο σου, χτυπώντας ελαφρά τον πάτο για να ξεκολλήσει καλά. Μπορείς να γαρνίρεις την panna cotta με σιρόπι ή με ένα γλυκό του κουταλιού.