Οι ωφέλιμοι στόχοι του 2021 που αξίζει να θέσεις για τον εαυτό σου

Οι ωφέλιμοι στόχοι του 2021 που αξίζει να θέσεις για τον εαυτό σου

Το 2020 ήταν μία χρονιά που δύσκολα θα ξεχάσουμε, αν και πολύ θα το θέλαμε. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τον ερχομό κάθε νέου έτους, έτσι και το 2021 φέρνει μαζί του την ελπίδα για μία καλύτερη και πιο ωφέλιμη καθημερινότητα.

Όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, λοιπόν, έτσι και φέτος, θα θέσουμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά. Ειδικότερα έπειτα από όλα όσα βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε, έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από αλλαγές που μπορούν να κάνουν την νέα μας πραγματικότητα πιο αισιόδοξη και φυσικά, να μας βοηθήσουν να αρχίσουμε να κάνουμε πράξη, όλους εκείνους τους στόχους και τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει στους εαυτούς μας και η εκπλήρωση των οποίων, έμεινε στη μέση ή δεν ξεκίνησε, λόγω της πανδημίας.

Ιδού, λοιπόν, μερικοί σημαντικοί και απολύτως εφικτοί -όταν και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, βέβαια- στόχοι που αξίζει να βάλεις για το 2021.

Κάνε την οικογένειακαι τους φίλους σου προτεραιότητα

Αν υπάρχει κάτι το οποίο αντιληφθήκαμε το περασμένο έτος, είναι ότι κάθε ευκαιρία να δούμε από κοντά τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να τα αγκαλιάσουμε και να μιλήσουμε μαζί τους, μπορεί να είναι μοναδική. Φρόντισε, λοιπόν, να αφιερώνεις φέτος περισσότερο χρόνο σε ανθρώπους που σε αγαπούν και νοιάζονται για εσένα, αντί να περνάς τις ελεύθερες ώρες που διαθέτεις, μπροστά από μία οθόνη -ειδικότερα αν σου έλειψαν πολύ τους μήνες που πέρασαν διότι ζούσαν μακριά σου.

Προσπάθησε να κάνεις digital detox

Το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερού σου χρόνου το 2020, το πέρασες πιθανότατα μπροστά από μία οθόνη. Η ψυχαγωγία στο σπίτι μπορεί να αποτελεί ακόμη μέρος της ζωής σου και να σε βρίσκει να περνάς τα βράδια ή τα απογεύματά σου μπροστά από την τηλεόραση, το laptop, το tablet ή το smartphone σου. Όταν, λοιπόν, επιστρέψεις στους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου πριν την πανδημία, καλό είναι να προσπαθήσεις να κάνεις μία ψηφιακή «αποτοξίνωση». Αυτό σημαίνει το να περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο κάνοντας δραστηριότητες που σε ευχαριστούν, φροντίζοντας την ευεξία σου και φυσικά, όπως προαναφέραμε, δημιουργώντας ακόμη πιο ουσιαστικές σχέσεις με τα αγαπημένα σου άτομα. Με λίγα λόγια, άρχισε να ζεις περισσότερο στον πραγματικό κόσμο και μην περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο, σκρολάροντας στα social media.

Δοκίμασε να είσαι πιο κοινωνική

Ακόμη και αν ακόμη δεν μπορείς να είσαι όσο social θα ήθελες, λόγω των νέων δεδομένων στη ζωή μας, ελπίζεις ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση, δεν θα αποτελέσει τον «κανόνα» στην καθημερινότητά σου και το 2021. Ό,τι και αν συμβεί όμως, φρόντισε να μην απομονώνεσαι. Προσπάθησε να μιλάς σε καθημερινή βάση με φίλους και μέλη της οικογένειάς σου, να κάνεις ουσιαστικές συζητήσεις μαζί τους και όταν πλέον τα πράγματα στην καθημερινότητά σου γίνουν ακόμη καλύτερα, να τους συναντάς, ακόμη και σε καθημερινή βάση. Άλλωστε, οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας είναι εκείνοι που δίνουν νόημα και αξία στη ζωή μας. Γιατί σίγουρα κάποιες φορές είναι ωραία η μοναξιά, ωστόσο, η ζωή είναι ακόμη πιο όμορφη όταν τη μοιράζεσαι. Το 2021 φρόντισε, λοιπόν, να δημιουργήσεις όσο πιο πολλές όμορφες, νέες αναμνήσεις μπορείς με τους αγαπημένους σου.

Βάλε ένα ταξίδι στοπρόγραμμα

Αν υπάρχει κάτι που συνειδητοποίησες την χρονιά που πέρασε, είναι πως τίποτε στη ζωή δεν είναι δεδομένο. Αλήθεια όμως, ακόμη και αν για την ώρα δεν είναι εφικτό να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, σύντομα θα έχεις την ευκαιρία να το κάνεις. Έχεις κάθε λόγο, λοιπόν, να αρχίσεις να κάνει ταξιδιωτικά σχέδια μαζί με τον σύντροφο ή τις φίλες σου. Ένα ταξίδι μπορεί να σε αναζωογονήσει και να σε βοηθήσει να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Στην περίπτωση, λοιπόν, που λαχταράς να έρθει εκείνη η στιγμή που θα μπεις ξανά στο αεροπλάνο προκειμένου να ανακαλύψεις έναν ακόμη προορισμό, μπες σε travel mode τώρα. Ξεκίνα επιλέγοντας μερικούς προορισμούς στους οποίους θα ήθελες να ταξιδέψεις φέτος, μελέτησε τα travel trends του 2021 για να δεις τι νέο «παίζει» και άρχισε να οργανώνεις βήμα-βήμα το ταξίδι σου, ακόμη και αν δεν μπορείς να το πραγματοποιήσεις άμεσα. Βρες τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία στα οποία θα ήθελες να μείνεις και δες τις ξεχωριστές δραστηριότητες που θα ήθελες να δοκιμάσεις. Έτσι, όταν θα είσαι έτοιμη να πετάξεις ξανά, δεν θα χρειαστεί να αφιερώσεις πολύ χρόνο στην οργάνωση.

Βρες μία καλή ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή

Καθεμιά από εμάς αντιμετώπισε με διαφορετικό τρόπο τα lockdown της χρονιάς που πέρασε. Για τις περισσότερες, βέβαια, η τηλεργασία είχε και τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά της σημεία. Από τη μία πλευρά, μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμο χρόνο γλυτώνουμε από τις μετακινήσεις από και προς το γραφείο και από την άλλη, μας έκανε να χάσουμε συχνά τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το σίγουρο είναι πως όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα -όπως τη γνωρίζαμε πριν την πανδημία- είναι σημαντικό να θυμηθούμε τα «μαθήματα» που πήραμε τη χρονιά που πέρασε και να φροντίζουμε να δίνουμε περισσότερη αξία στον ελεύθερό μας χρόνο. Να βρούμε, δηλαδή, τη «χρυσή» -για εμάς- τομή ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Αυτοί είναι, λοιπόν, κάποιοι από τους απλούς, αλλά ωφέλιμους στόχους τους οποίους αξίζει να θέσεις για τον εαυτό σου το 2021. Ας ελπίσουμε ότι οι συνθήκες στη ζωή μας, θα μας επιτρέψουν να αρχίσουμε σύντομα να τους εκπληρώνουμε, έναν προς έναν!