Πώς θα πραγματοποιήσεις ένα ολοκληρωτικό detox στην ζωή σου

Πώς θα πραγματοποιήσεις ένα ολοκληρωτικό detox στην ζωή σου

Διανύουμε αισίως τον πρώτο μήνα του 2021 και η προσοχή μας έχει στραφεί απόλυτα στους τρόπους με τους οποίους θα φέρουμε εις πέρας τα resolutions και τους στόχους που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας. Ωστόσο, είμαστε όντως έτοιμες για κάτι τέτοιο; Ο Ιανουάριος είναι μία προπαρασκευαστική περίοδος, η οποία σίγουρα μας βοηθάει να βάλουμε σε μία τάξη την ζωή μας, να ανασυγκροτηθούμε και να προετοιμαστούμε για τους ερχόμενους μήνες, όμως υπάρχει κάτι που ίσως έχουμε παραβλέψει.

Ποιο ήταν αυτό; Το να αποβάλλουμε την τοξικότητα που συγκεντρώσαμε την προηγούμενη χρονιά, δεδομένων των συνθηκών. Περνώντας το μεγαλύτερος μέρος της χρονιάς #menontaspiti και φορώντας πιτζάμες, με τον τρόπο ζωής μας να γίνεται… επικίνδυνα καθιστικός και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μας πολιορκούν καθημερινά με δυσάρεστες ειδήσεις, επόμενο ήταν πως -λίγο ή πολύ- όλα αυτά θα μας επηρέαζαν αρνητικά.

Ακριβώς για αυτό, πριν αποφασίσουμε να γυρίσουμε εντελώς σελίδα και να μπούμε με φόρα στη νέα χρονιά, καλό θα ήταν να πραγματοποιήσουμε ένα ολιστικό detox σε κάθε τομέα της ζωής μας, από τη διατροφή μέχρι τις σχέσεις μας, ώστε τα όνειρά μας για το 2021, να μην παρεμποδιστούν από τα κατάλοιπα της προηγούμενης χρονιάς. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να το καταφέρουμε και μέσα στους επόμενους μήνες να κάνουμε πραγματικότητα τη φράση «New Year, New Me»!

Ξεκίνα πρώτα από μέσα προς τα έξω

Για να πετύχεις όντως το detox, το σημείο από το οποίο χρειάζεται να ξεκινήσεις, είναι η διατροφή σου. Μην ξεχνάς άλλωστε πως, σύμφωνα με μία σοφή ρήση «Είμαστε ό,τι τρώμε» και συνεπώς, όσο καλύτερες τρέφεσαι, τόσο καλύτερα θα αισθάνεσαι. Όχι, δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσεις κάποια αυστηρή, εξαντλητική δίαιτα που θα αποκλείει συγκεκριμένες τροφές ή θρεπτικά συστατικά από τα γεύματά σου. Το μόνο που θα κάνεις, είναι να απλοποιήσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να αποβάλλεις τις τοξίνες και τα λίπη που συσσωρεύτηκαν στον οργανισμό σου μέσα στην περίοδο των γιορτών. Αποφεύγοντας κατεψυγμένα προϊόντα και επεξεργασμένες τροφές, εξασκώντας τις ικανότητές σου στο μαγείρεμα, αναζητώντας φυτικές εναλλακτικές και περιορίζοντας –σε ένα λογικό πλαίσιο- την κατανάλωση κρέατος, θα είναι πολύ πιο εύκολο να επιτύχεις τον στόχο σου για μία «πλούσια» διατροφή, υψηλής θρεπτικής αξίας, μέσα στους επόμενους μήνες.

Money, money, money… must befunny

Ακόμη και αν δεν είσαι καθόλου φιλοχρήματη και το εισόδημά σου είναι απλά ένα μέσο για να εξασφαλίζεις τον τρόπος ζωής που επιθυμείς και απολαμβάνεις, καλό θα ήταν να βάλεις τα οικονομικά σου σε μία τάξη για να οργανώσεις και να προγραμματίσει καλύτερα τα έξοδα που θα προκύψουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Με άλλα λόγια, αυτό που θα κάνεις στην προκειμένη περίπτωση, είναι ένα detox από τις περιττές αγορές. Μελετώντας εξονυχιστικά τις κινήσεις του λογαριασμού σου μέσα στο 2020 και ξετρυπώνοντας από τις τσάντες σου αποδείξεις από προηγούμενες αγορές, θα έχεις μία καλύτερη εικόνα του τι χάλασες και που. Έτσι, θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις ποια από αυτές τις αγορές άξιζαν όντως τον κόπο και ποιες… όχι και τόσο, ώστε να μπορέσεις να τις αποφύγεις μέσα στην επόμενη χρονιά και να επενδύσεις αυτά τα χρήματα σε πράγματα που θα σε κάνουν όντως χαρούμενη.

Κάνε unfollow τους τοξικούς ανθρώπους

Είτε αυτό το unfollow θα είναι διαδικτυακό, είτε πραγματικό, μάλλον ήρθε η ώρα να πεις «αντίο» στους ανθρώπους που δεν σου προσφέρουν τίποτα περισσότερο από μπόλικα αποθέματα τοξικότητας. Ομολογουμένως, είναι μία μεγάλη πρόκληση, όμως όσο μεγαλώνουμε, ο ελεύθερος χρόνος και η ενέργειά μας μειώνονται και δεν μπορούμε να τα σπαταλάμε σε άτομα που δεν μας προσφέρουν τίποτα. Όσο μπακαλίστικο και αν σου φαίνεται, θα κάνεις μία λίστα με τα άτομα που συναναστρέφεσαι συχνότερα, από τον οικογενειακό, τον φιλικό, τον επαγγελματικό κύκλο σου, και στη συνέχεια θα σκεφτείς ποια από αυτά τα άτομα έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους στη λίστα σου και για ποιους λόγους. Εάν συμπεράνεις πως κάποιος από αυτούς δεν θα έπρεπε να συγκαταλέγεται σε αυτή, δεν χρειάζεται ούτε να τσακωθείς, ούτε να «σπάσεις» μαζί του. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να περιορίσεις τον χρόνο που του αφιερώνεις, αλλά και την ενέργεια που σπαταλάς σκεπτόμενη τι πάει λάθος με τον συγκεκριμένο άνθρωπο και να εστιάσεις σε εκείνους που σε γεμίζουν χαρά.

Extra tip: Αφού ολοκληρώσεις την παραπάνω διαδικασία, σειρά έχουν οι διαδικτυακοί φίλοι σου και εδώ αξίζει όντως να πέσει δυνατό… πετσόκομμα, για το καλό της ψυχικής σου υγείας. Είτε πρόκειται για κάποιον μακρινό θείο που σε εκνευρίζει με τα σεξιστικά πλην χιουμοριστικά σκιτσάκια που ανεβάζει καθημερινά, είτε για την πάλαι ποτέ συμμαθήτριά σου, που κάνει check in μέχρι και στο περίπτερο, ήρθε η ώρα να τους απομακρύνεις μια και καλή από την αρχική σου σελίδα.


Απελευθέρωσε «πολύτιμο» χρόνο από τη ρουτίνα σου

Κι όμως, εάν το επιθυμείς μπορείς να κάνεις detox ακόμη και την ρουτίνα σου. Πώς θα το καταφέρεις; Καταγράφοντας καθημερινά σε ένα μικρό σημειωματάριο τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμά σου, από την πιο μικρή, όπως το πρωινό τσεκάρισμα στα SoMe και τα email σου, μέχρι την πιο μεγάλη, όπως τον χρόνο που αφιερώνεις στην απασχόλησή σου. Παρακολουθώντας για ένα μικρό διάστημα – μία με δύο εβδομάδες- τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύεις τον χρόνο σου καθημερινά, θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις από που μπορείς να ξεκλέψεις μερικά λεπτά, τα οποία στη συνέχεια θα αφιερώσεις σε πράγματα και δραστηριότητες που απολαμβάνεις πραγματικά. Με αυτό τον τρόπο, θα επανεξετάσεις την καθημερινότητά σου, θα αποκτήσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο και θα επανεκτιμήσεις την αξία μερικών μικρών αλλά σημαντικών απολαύσεων στην ζωή σου.

Last but not least… «δώσε και σώσε»

Κλείνοντας, για να ολοκληρώσεις αυτό το ολικό detox, θα χρειαστεί να ανοίξεις την ντουλάπα σου. Ξεκαθαρίζοντας -επιτέλους- το χάος που επικρατεί στα ράφια και τα συρτάρια, θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις ποια από αυτά τα ρούχα σε εκφράζουν ακόμη και θέλεις να συνεχίζεις να τα φοράς, ποια έχουν μία ανυπέρβλητη συναισθηματική αξία που δεν σου πάει η καρδιά να τα δωρίσεις και ποια ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις, δημιουργώντας χώρο για τα νέα κομμάτια, σύγχρονα που θα προσθέσεις μελλοντικά στην γκαρνταρόμπα σου. Όσο για την τελευταία στοίβα, μπορείς να τη δωρίσεις στην μικρή σου ξαδέρφη -και να κερδίσει παντοτινά μία θέση στην καρδιά της-, σε έναν οργανισμό συλλογής ρούχων για άπορους ή απλώς, να αναζητήσεις τους χαρακτηριστικούς κόκκινους κάδους που υπάρχουν στην περιοχή σου και στους οποίους συγκεντρώνονται παλιά ρούχα που καταλήγουν στην ανακύκλωση.