Career Girl: Πώς θα διαπρέψεις σε μία online συνέντευξη εργασίας

Career Girl: Πώς θα διαπρέψεις σε μία online συνέντευξη εργασίας

Είτε προσπαθείς να αλλάξεις εργασία, είτε έχεις ανάγκη να αρχίσεις να εργάζεσαι άμεσα, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί να περάσεις πρώτα από μία συνέντευξη εργασίας.

Σε αντίθεση με πέρυσι αυτή την εποχή, ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως την περίοδο που διανύουμε και ενδεχομένως για αρκετούς ακόμη μήνες, η συνέντευξη που θα κάνεις, θα γίνει online, λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να διαπρέψεις σε μία εξ αποστάσεως συνέντευξη για εργασία; Η λίστα που ετοιμάσαμε για εσένα περιλαμβάνει πολύτιμα βήματα και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να είσαι σίγουρη ότι θα κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, έστω και ψηφιακά.

Ναι, η αναζήτηση εργασίας στην εποχή της πανδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως, στο χέρι σου είναι να «κερδίσεις» τους εν δυνάμει εργοδότες σου, ακόμη και αν σας χωρίζει μια οθόνη.

Δημιούργησε τοκατάλληλο σκηνικό

Φυσικά και μπορείς να κάνεις την online συνέντευξή σου από όποιο σημείο του σπιτιού σου επιθυμείς όμως, ο χώρος που θα επιλέξεις, ενδεχομένως θα επηρεάσει την άποψη των ανθρώπων που σκέφτονται να σε προσλάβουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνεις τη συνέντευξη από το υπνοδωμάτιο ή την κουζίνα σου, αλλά θα προτιμήσεις το γραφείο σου ή αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της διαρρύθμισης του σπιτιού σου, θα φροντίσεις να έχεις στο background έναν τοίχο. Καλό είναι πάντως ο χώρος πίσω σου να μην είναι τελείως κενός, αλλά να περιλαμβάνει στοιχεία που ενδεχομένως αποκαλύπτουν κάτι για εσένα. Τι θα έλεγες για μια βιβλιοθήκη, ένα όργανο γυμναστικής ή μερικά φυτά εσωτερικού χώρου;

Πειραματίσου πριν τησυνέντευξη

Ο πειραματισμός αποτελεί το «κλειδί» για την ομαλή διεξαγωγή της online συνέντευξής σου. Στήσε το laptop ή το κινητό σου σε διάφορα σημεία μέχρι να βρεις το καλύτερο και δη, εκείνο με τον κατάλληλο φωτισμό (δηλαδή αυτόν που δεν δημιουργεί πολλές σκιές). Φρόντισε επίσης να βρεις εκ των προτέρων το κατάλληλο κάδρο και έχε κατά νου ότι εκτός από το πρόσωπό σου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, καλό είναι να φαίνονται επίσης και τα χέρια σου -και συνεπώς οι κινήσεις που θα κάνεις ενώ μιλάς και θα σε βοηθούν να εκφράζεσαι καλύτερα. Εξίσου σημαντικό είναι να κάνεις μια δοκιμή πριν τη συνέντευξη ώστε να είσαι σίγουρη ότι το σημείο στο οποίο θα τοποθετήσεις το κινητό ή τον υπολογιστή σου, θα σου επιτρέπει να έχεις μια καλή οπτική επαφή με τους εν δυνάμει εργοδότες σου, να μην είναι δηλαδή το βλέμμα σου στραμμένο κάτω, πάνω, δεξιά ή αριστερά, αλλά ακριβώς ευθεία. Για να αισθάνεσαι πανέτοιμη για τη συνέντευξη, καλό είναι να κάνεις μερικούς online πειραματισμούς με μία φίλη σου πριν τη μεγάλη ημέρα.

Προτίμησε τα σκούρα χρώματα στα ρούχα σου

Όσο δελεαστική και αν φαντάζει η ιδέα του να φορέσεις ένα πουκάμισο πάνω από τις πιτζάμες ή τη φόρμα σου για την online συνέντευξη εργασίας που θα κάνεις, καλό είναι να μην επιλέξεις να την ακολουθήσεις. Μπορεί για κάποιον λόγο να χρειαστεί να σηκωθείς από την καρέκλα ή τον καναπέ σου και κάπως έτσι, να εκτεθείς. Θα φορέσεις, λοιπόν, ένα επαγγελματικό σύνολο και θα δώσεις βάση στα χρώματα των ρούχων σου. Γενικά, καλό είναι να προτιμήσεις τις απλές και αυστηρές γραμμές και τα σκούρα χρώματα, όπως το γκρι, το μαύρο και το μπλε. Τα ιδιαίτερα σχέδια και τα φωτεινά και έντονα χρώματα, θα αποσπάσουν την προσοχή των εν δυνάμει εργοδοτών σου από όσα λες -και αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις να συμβεί, σε καμία περίπτωση.

Εκμεταλλεύσου τα πλεονεκτήματα της κατάστασης

Το γεγονός ότι οι περισσότερες συνεντεύξεις για εργασία πραγματοποιούνται πλέον online, έχει βέβαια και τα πλεονεκτήματά του. Βλέπεις, μπορείς να αξιοποιήσεις το γεγονός ότι κανείς δεν θα μπορεί να δει τι ακριβώς κάνεις ή τι υπάρχει στον χώρο σου. Αυτό σημαίνει πώς μπορείς να τοποθετήσεις στον τοίχο απέναντί σου, δίπλα στον υπολογιστή σου ή πάνω στο γραφείο post-it με σημειώσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν ή να σου υπενθυμίσουν να μην παραλείψεις να αναφερθείς σε σημεία που αισθάνεσαι ότι μπορούν να ενισχύσουν τη θέση σου. Θα καταγράψεις, λοιπόν, τα στοιχεία-κλειδιά της συνέντευξης που θέλεις να δώσεις και τις ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις και θα αισθάνεσαι περισσότερο σίγουρη.

Δώσε προσοχή στη φωνήσου

Άλλο ένα σημαντικό σημείο της online συνέντευξης εργασίας, στο οποίο αξίζει να σταθείς. Όταν επικοινωνούμε με κάποιο άλλο πρόσωπο μέσα από μία οθόνη, η φωνή μας τείνει να ακούγεται πιο χαμηλά. Καλό είναι, λοιπόν, να κάνεις μερικές δοκιμές με μία φίλη σου πριν τη συνέντευξη, ώστε να βρεις τον κατάλληλο τόνο. Να θυμάσαι ότι για να ακούγεσαι καλά στους συνομιλητές σου και να αποπνέεις περισσότερο δυναμισμό, πρέπει να μιλάς περίπου 30% πιο δυνατά, από ό,τι συνήθως, ενώ καλό είναι επίσης να μην μιλάς πάρα πολύ γρήγορα, ώστε να μην φανερώνεις το άγχος που ενδεχομένως αισθάνεσαι.

Ολοκλήρωσε τησυνέντευξη με επαγγελματισμό

Το πώς θα «κλείσεις» τη συνέντευξή σου διαδραματίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο για την εικόνα που θα βγάλεις προς τα έξω. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσεις τη συνέντευξη, κάνοντας θετική εντύπωση στους συνομιλητές σου και για να συμβεί αυτό αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα. Το πρώτο είναι να ευχαριστήσεις τους συνομιλητές σου για την ευκαιρία που σου έδωσαν και το δεύτερο, να ρωτήσεις αν υπάρχουν ενδεχομένως μερικά ακόμη ερωτήματα που θέλεις να σου κάνουν. Ουσιαστικά, φρόντισε να δείχνεις χαρούμενη και κοινωνική και μην βιαστείς να λήξεις τη βιντεοκλήση απότομα.

Αυτά είναι κάποια από τα πιο σημαντικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι περισσότερο σίγουρη για την online συνέντευξη εργασίας που θα δώσεις. Να θυμάσαι πώς το γεγονός πώς θα κληθείς να κυνηγήσεις μια θέση εργασίας μέσα από μία βιντεοκλήση, έχει και τα θετικά του σημεία. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσεις να θέσεις και εσύ ορισμένα ερωτήματα στους συνομιλητές σου, προκειμένου να τους δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση που προσφέρουν, όπως θα χρειαζόταν να κάνεις δηλαδή και κατά τη διάρκεια μιας face to face συνέντευξης!